Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam - bleh juga jika nk gune ketulan ayam@bhgn yg lain
- *1/2 biji bwg besar
- *3 ulas bwg putih
- *2 btg serai- dihiris
- *1 inci lengkuas
- *2 inci halia
- *1 inci kunyit hidop
- *1 sk ketumbar
- *1 sk jintan putih
- *1 sk jintan manis
- 1/2 sk serbuk lada sulah
- 2 sudu mkn madu
- 2 sudu mkn gula perang
- 1 sudu mkn minyak msk
- garam secukupnyer
- Blend tanpa air bhn2 yg bertanda *. jika tk berpusing, tmbhkan air sedikit shj asal bleh pusing.
- Satukan dengan bhn2 yg lain.
- Cucuk2kan ayam agar rempah meresap ke dalam. Lumurkan rempah dan perap semalaman atau sekurang2nya 1-2jam.
- Bakar dengan suhu 200darjah celcius selama 1jam atau hingga masak.sapu ayam setiap 20 min dgn rempah yg keluar dr ayam tuh.
- Sedap di makan dengan kuah kacang sate atau dratah begitu sajer.
awat lewat sgt tayang, akak dah panggang dgn lada hitam ayam akak td.. huhu.. masuk list la dulu..
ReplyDeletehehehe...masa akak bgtau td nk bakar ayam dlm ati terdetik nk ckp ayam panggang nih! tp tentu k.nor dh siap perap ayam tuh! xpe len kali ... hihihi
ReplyDeleteIsh ish ish...sedapnya ayam panggang sate akak nih!!! Terliur Love tengok tau! ;)
ReplyDeleteAkak, Selamat Hari Raya Haji buat akak sefamily ya! :) Cooking anything spesel???
Salam kak hana,
ReplyDeletemeh saya temankan kejap. hihi. saya beroperasi dr banting.
nak ayam kuah sate seketul kak...;)
salam hana..cedapnya..salam aidil adha buat kamu sekeluarga..buat aper utk makan di pagi raya..
ReplyDeleteto love..
ReplyDeletethnx love! xde apa2 la love yg spesel! wat soto tuh jerk! huhuhu
to nurindah..
wahh! sempat jugak ko dtg skodeng yer! thanx la tk lupa kat akak! huhuhu
to k.ina kl..
slamat ari raya jugak kak! wat soto jerk! xde la ketupat ker rendang! huhu
sedapnya... tgk gambar ni tak leh tahan tol. nak kene wat secepat mungkin..
ReplyDeletearitu saya da wat kek coklat ikut resepi hana, sgt sedap ok. thanks =)