Bahan-bahan
- sotong ~ dibersihkan dan dipotong
- udang ~ dibuang kulit
- 1 bj tomato ~ buang biji dan dipotong memanjang
- lobak merah ~ dihiris cam batang mancis
- 2 ulas bawang merah ~ dihiris halus
- 5 -7 bj cili padi ~ dihiris/ditumbuk
- daun sup dan daun ketumbar ~ dihiris halus
- 3 atau 4 sudu sos ikan
- 1 sudu besar gula
- garam ~ optional (biasanya dah cukup masin bila guna sos ikan)
- 3 sudu besar jus limau nipis ~ tambahkan lagi kalau kurang rasa masam
- Celur sekejap sotong dan udang. Toskan.
- Gaul semua bahan2 hingga sebati.
- Rasakan, biar ada rasa masam, masin, manis dan pedas.
Sedapnya Hana......rasa cam nak buatr tapi sempat tak..erk...? Sedap..bahan2 dah ada...!
ReplyDeletenampak sedappppp sangat, thanks for the recipe ya! :)
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeletekerabu sotong ni, pedas tak? kecur dah air liur ni..
Selamat Hari Raya AidilAdha, buat kak hana sekeluarga :)
terliur dahhhh...terliurrrr!!!! mcm nak mkn je screen lappy ni.hihihi
ReplyDelete