Wednesday, November 25, 2009

Kerabu Sotong

sila la layan kerabu sedap nih yer! resepi dr dapur k.nor yg serba mengancam gambo foodsnyer! ghase cam nk telan skrin pc jerk! kekeke... thanx kak yer! nk cepat nih! nk g tambat lembu! nk semelih! kan nk raya! kehkehkeh resepi asal kerabu seafood. SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA wat semua!! mmuahhh!!!

Bahan-bahan
  • sotong ~ dibersihkan dan dipotong
  • udang ~ dibuang kulit
  • 1 bj tomato ~ buang biji dan dipotong memanjang
  • lobak merah ~ dihiris cam batang mancis
  • 2 ulas bawang merah ~ dihiris halus
  • 5 -7 bj cili padi ~ dihiris/ditumbuk
  • daun sup dan daun ketumbar ~ dihiris halus
  • 3 atau 4 sudu sos ikan
  • 1 sudu besar gula
  • garam ~ optional (biasanya dah cukup masin bila guna sos ikan)
  • 3 sudu besar jus limau nipis ~ tambahkan lagi kalau kurang rasa masam
Cara-cara
  • Celur sekejap sotong dan udang. Toskan.
  • Gaul semua bahan2 hingga sebati.
  • Rasakan, biar ada rasa masam, masin, manis dan pedas.

4 comments:

  1. Sedapnya Hana......rasa cam nak buatr tapi sempat tak..erk...? Sedap..bahan2 dah ada...!

    ReplyDelete
  2. nampak sedappppp sangat, thanks for the recipe ya! :)

    ReplyDelete
  3. Salam kak hana,
    kerabu sotong ni, pedas tak? kecur dah air liur ni..
    Selamat Hari Raya AidilAdha, buat kak hana sekeluarga :)

    ReplyDelete
  4. terliur dahhhh...terliurrrr!!!! mcm nak mkn je screen lappy ni.hihihi

    ReplyDelete