Bahan-bahan
Cara-cara - 1kg tulang lembu/kambing (boleh letak daging)- direbus
- 1 senduk rempah soto Syarifah @ apa2 juga rempah soto pun boleh
- Kayu manis,buah pelaga,bunga lawang
- 1 labu bawang besar-di kisar
- 4 ulas bawang putih- di kisar
- Halia sebesar ibu jari- di kisar
- 2 kiub pati ayam
- 3 sudu sos tiram- x ltk
- 1 biji tomato
- 1 cawan santan - hana ltk sket jer.
- 2 btg serai- di ketuk
- Sedikit minyak utk menumis
- Garam secukup rasa
- 1 liter air- ikut suka
- lontong @ mee hoon
- Bahan sampingan utk hiasan: taugeh, daun sup, daun bawang, bawang goreng, kacang tanah & soon goreng..
- Rebus tulang.
- Tumis kayu manis,bunga lawang & buah pelaga.masukkan bahan2 yg dikisar, serai & rempah soto Syarifah.
- Setelah naik minyak masukkan sos tiram, tomato,kiub pati ayam,garam dan masukkan tulang yg di rebus bersama air rebusannya sekali.
- Setelah mendidih.. masukkan santan dan didihkan lagi.
- Hidangkan bersama sambal kicap & begedil. Selamat mencuba ^ _^
Salam kak hana,
ReplyDeletekami pun makan nasi impit jugak!
makan ngan rendang ayam. hihi.
kejap lagi makan laksa. my MIL masak. saya tulun2 je. ihi
wlam nur... wahh lagik sedap rendang! akak mls btol nk godeh2 rendang! padahal tingin jugak! huhuhu... tulun apa tuh?? tulun makan jer er?? ekeke...
ReplyDeleteSelamat hari raya kak hana!!! soto ada lagi tak? lambat sikit sampai tayar beskal pancit ler... hehehe :)
ReplyDeleteslamat ari raya ijan skluarga! takpo la... kitaorg idang air kosong jerk la yer! sbb soto dh abes! hehehe
ReplyDeleteramai..org guna rempah soto syarifah kan.....nak tryy gak laaaaaaa
ReplyDeleteAs Salam, kami minta izin untuk letakkan page ni di page minisite saya di belnuqa.my/produk
ReplyDeletekami rakan pemasaran Rempah Syarifah ni...jika berminat bolehlah dapatkan dari kami.
terima kasih