Saturday, November 28, 2009

Kek Hati Parek (Kek Hati)

tingin gak nk ghase kek yg femes amos kat sarawak nih! tp awat aku buat cam tk jadik jerk erk?! mai ler sifu2 kek sarawak komen kek nih! mmg rasa cam kek buah ker? tgk kek kak.dayang ngan yg HaSue tunjuk tersangat la moist! tp aku wat nih jadik kering plak! pastu cam keras gtu! rasanya cam terlebey tepung! tp betol dh aku sukat sukatan tpg tuh! malah aku kurangkan sket dr resepi asal utk 1gelas=105g (sepatutnyer 125g) hmmm..k.dayang plss help! tul ker erk sukatan tuh 1kg lebih utk satu adunan? maap ler hamba konpius neh! tp totally kek nih mmg sedap! bab gas abes tuh lantak la! janji dpt buat! hahahaha...... (gas bukan pakai tong pong! hihihi) ppon tima kasih er k.dayang atas resepinyer! buat neh utk jamuan ari raya students kat sini. kek yg aku buat nih kurang itam sbb gula itam aku keras!! hahaha...maybe sbb sejuk kot! dpt pree dr jiran sarawak aritu! nama dier k.dayang gak! hihihi... aku wat setengah adunan jer!

Bahan-bahan
  • 10 biji telur A (4 biji putihnya dibuang)
  • 16 oz mentega (utk dptkan hasil yg baik, pilihlah mentega Golden Churn)
  • 9 gelas tepung gandum + 3 sdt soda bikarbonat (diayak bersama)
  • 8 sb gula hitam/browning sugar (rujuk www.myresipi.com/top/detail/6594)
  • 1 kati / 600 g kismis hitam
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 4 gelas gula halus (boleh kurangkan 1/2 gelas lg jika x suke manis - tp dyg dh kurangkan sukatan ni. resepi asal: 6 gelas)
Cara-cara
  1. Kismis dihiris halus atau ditumbuk.
  2. Kemudian ambil segelas tepung gandum lalu digaul bersama kismis yg tlh dihiris/ditumbuk tadi. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk adunan, putar mentega dan susu sehingga putih.
  4. Di dalam mangkuk adunan lain, pukul telur bersama gula hingga kembang dan berkrim.
  5. Satukan kedua2 adunan itu tadi dan putar lg sehingga sebati.
  6. Kemudian masukkan tepung (8 gelas) ke dalam adunan tadi dan gaulkan.
  7. Masukkan gula hitam dan gaul lagi hingga sebati.
  8. Akhir sekali, masukkan kismis dan kacau lagi hingga rata.
  9. Sediakan pengukus. Gliskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan tutup kemas dgn kertas foil.
  10. Kukuslah kek ini selama 8 jam. setiap 1 jam, periksalah pengukus, lapkan air pd penutupnya (sebaik2nya tutup dgn kain atau tuala), tambahkan air (air panas/air suam) jika berkurangan. guna api sederhana sahaja.
  11. ***utk info, dyg hanya masak setengah adunan shj dgn menggunakan loyang 7 inci (masa mengukus 4jam 30min). jd, sesape yg nk buat setengah adunan, bahan2nya hendaklah dibahagi 2.
  12. ***supaya kek tahan lbh lama, slps dikukus, bolehlah dibakar skjp dlm 10-15 minit dgn suhu 170C. Sejukkan kek sblm dipotong.

5 comments:

  1. apa2pun tahniah buat hana krn sudi mencuba resepi kek heavy ni. hana leh tengok hasil kek ni dr blog kak Ima. http://mawarmerah7.blogspot.com/2009/10/kek-hati-pari.html

    ReplyDelete
  2. Kek hati parek? Parek tu ape kak? hehe. jakun lak.

    ReplyDelete
  3. to k.dayangjack..
    wokeh kak! maceh! mmg heavy!!! mmuah!!

    to blogresipi..
    parek tuh menurut kamus org2 sarawak ialah pari! jdnyer kene sebut btol2 tau! kekeke

    ReplyDelete
  4. sama2 hana..cuba cairkan gula hitam tu dgn kaedah double boil @ reheat. Akak pun salu gak guna gula hitam keras tp jenuh gaklah nk mengadun..to jian, parek tu maksud ikan pari. sebutan sebenarnya kat srwk tu ialah 'paghek'. ade bunyi perak sikit...hehe.

    ReplyDelete
  5. haah erk! apesal la tk terpikir nk wat double boiler! klu tk mesti lg cun kaler kek tuh! maceh er kak!

    ReplyDelete