Thursday, December 10, 2009

Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis

senang banget menu bakar2 neh! sbb leh tinggal lam oben. janji setting btol! sempat la nk susukan anak ke hapa.. dh msk tinggal ngap! hehehe.... sebenonyer penah wat ayam bakar mayonis sblm nih! tp sbb ayam tuh pong tak ensem jd tadak selera la owang nengok! hahaha.. mklum la ms tuh kamera cikai2 jerk! kikiki kali nih try resepi ros! hah! hambik ko lada itam tuh aku buh cam owang lam pantang! haha ppon sedap! thanx yer ros! mintak ijin kopipes sini.. arigato ne!

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
  • 1 sudu kecil blackpaper
  • 2 cm halia ( agak-agak je)
  • 2 biji bawang putih
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mayonis
  • sedikit lada sulah
Cara-cara
  • Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
  • Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

13 comments:

  1. amboi sedapnya ayam nie...mengiurkan...ratah camtu je pun sodap...:)...rajin betul le Hana nie...mcm2 ada...:)

    ReplyDelete
  2. Minggu ni Akak asyik nampak ayam jer...walaupun sedap di mata...ya ampun tekak Akak allergic betoi dengan ayam....minggu depan pulak lah Akak hidangkan ayam kat rumah...ada juag orang macam ni kan!!!

    ReplyDelete
  3. Ehemmm!! ayam tu dah abis ker lom ni Hana.. kalau habis masak lagi k.ct datang jap lagi nak bawak balik hehehehe.

    Macam nak buat arr..ada sebelah lg ayam tu :-)

    ReplyDelete
  4. kita skang ni asyik menbedal ayam jer..lebih2 lagi tang kepak tu, dulu kepak langsung tak sentuh..nanti nk cuba respi Hana ni..

    ReplyDelete
  5. akak... saya ngah cuba resepi akak.. but belum bakar lagi.. dok perap.. petang karang baru bakar.. harap2 menjadi.. thanksss akak~

    ReplyDelete
  6. to tintacyber..
    mmg sodapp! kita pong ratah ajer! ngee ngee

    to k.watierman..
    allergic tekak takpe kak! jgn allegic msk ayam! sian tamu akak yg allergic seafood! kikiki

    to k.cy delima..
    buat kak jgn tak buat! kita nyer dh abes lah! dak2 tuh bedal! hehe

    to sue@nenie..
    apalagik nenie! g semelih ayam sana! ekeke

    to noorma..
    hahaha yer ker? time peknen mmg mcm2 mende pelik akan timbul! xpe.. mende baik! hihihi

    to dalinee..
    sesama! dh bau2 ayam bakor sampai ke sini nih! dh siap blom?? ehehe

    ReplyDelete
  7. adusss...memang tangkap leleh la tengok ayam bakar hana. sat layi nk pi cari ayam.hehe

    ReplyDelete
  8. dah siap habis dimakan dah kak
    but my mum tak brapa suka..
    mama jaga badan skit..
    papa ngan adik kata okeh.. cuma dal termasuk lebih halia.. bau halia kuat skit...
    sangat sedap...
    terima kasih kak

    ReplyDelete
  9. Alamakkkk! Dah lapar Love tengok ayam bakar akak nih! Uish uish! Sedapnyaaaa! Nak 4 ketul boleh??? :)

    ReplyDelete
  10. Kite pernah wat gak..memang best... tp rasanya ayam kanazawa lagik best dari ayam kuopio.hehehe

    ReplyDelete
  11. to k.ain..
    p kejar ayam tuh er kak! kurung dalam reban senang nk tangkap! kekeke

    to dalinee..
    sesama... pas nih apa yg dal n kuarga dal tak suker leh la dal ejas2 skit bhn2 tuh yer!

    to love2cook..
    adehhhh! tulang jerk tinggal love! syiannn love dtg lambat! len kali yer! jgn nangis taw! buyuk! hihi

    to blogresipi..
    hahahaha... sbb ayam kanazawa mengucap dulu sblm kene semelih! kekekeke

    ReplyDelete
  12. salam k.hana...
    mmg mudah jer nk bt resepi ayam ni...sedap lak tu.
    siap da ade request lg dr hubby...hikhik

    ReplyDelete