Bahan-bahan
- 200gm butter
- 100gm gula aising
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- bahan B
- 1 biji telur
- bahan C
- 420gm tepung - hana kurangkan 20g
- 1 sudu besar susu tepung
putar A hingga lembut. tambahkan B n putar lagi hingga gebu.
masukkan C n gaul sebati. tekan dalam acuan tart , cucuk2 permukaan ngan garfu n bakar pada 190'c selama 15min - hana bakar skali harung jerk ngan filling.
Bahan-bahan utk filling
- 220g plain yogurt
- 100g gula
- 1 biji kuning telur
- *2 sudu besar corn starch - hana gune tpg kastad
- *1 sudu besar tepung gandum
- 250g susu
- 15g butter
- 2 sudu besar oren jus
Masukkkan semua bhn ke dalam periuk. Kacau atas api kecil hingga pekat. tuang filling ke dalam pastry dan bakar hingga masak.
salam hana
ReplyDeletenur pun penggmar tart dan eclair coffee atau choc. nampak sungguh menyelerakan.. posto posto
NAMPAK CM EGG TART
ReplyDeleteSDPPPPPPPPP
Baj sebiji...yang comel tu!!!Sedapnya Hana....nyum...nyum...!
ReplyDeleterajinnya mengetatttt!!! akak ni pun plan nak buat cistat gak. tp asyik terbuat cis kekkkkk aje.hehe
ReplyDeletememang sedappp! k.ct pong suka makan tart, tak kira tart apa pun belasah jer hihihi.
ReplyDeletesalam hana, terimakasih for the wishes...akak datang jauh ni..nak tart ni..akak sebenarnya tak berapa makan tart tapi nampak tart hana ni terpingin pulakkk..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekita pun suka gak tart ni..tp nk membuatnyer agak parah ler sikit..aku makan kat sini jer lah..tak banyak, sebijik jer !! boleh kan?
ReplyDelete1 of my favourite....bestnye klu dpt ye....
ReplyDeletemenjadik tak kelentong nyeer?
ReplyDeleteDanial je ke kak?? Darwish tak minat ke cistat cistat neh? hehe :)
ReplyDeleteto nur..
ReplyDeletesalam nur... tunggu er jap lagik sampai la posto tart tuh! hihi
to azaliah..
kene rasa dulu la br tau egg ke yogurt tart! hehe
to k.watierman..
cukup ke kak sebijik?? kang gaduh anak branak kang! hihi
to k.ain..
hahaha...tak dapek la nk nulun!
to k.ct delima..
wahhh! leh geng nih! jom makan tart kak! hehe
to k.ayu..
sesama kak! hope is fine now! alamak nk huluq jauh sgt!
to noorma..
utk makyung2 mmg haku sanggup bagi! hambik hambik! aku rasa sebijik tk cukup! up 4 bijik! hihihi
to mb..
yer ker?? me too! klu dekat mmg dh bg kat u! sowi psl soklan u smlm psl replace tuh! takyah replace apa2 pon tkpe.. xde deffrent sgt klu tk ltk. gud luck yer!
to geraugebang..
menjadik kakkk! satu pinggan ader sepoloh bijik kot abih dier lantak! hahaha
to blogresipi..
danish lah! danial tk berapa sangat! ader la sebijik dua jerk dier ngap! darwish lom umbuh igi la aunty! mama jerk mamamkan utk darwish! kehkehkeh
salam kak hana...
ReplyDeletewahh..nmpak sedap..b4 ni wawa tngok kat kedai tp yg tart telur x berani nak beli n makan coz xmo makan bnyak2 telur ( diet la konon)..tp resepi kak Hana nmpak menarik n ianya tart oren...wawa nak cuba lah..klau mnjadi bleh wawa share resepi akak kat blog wawa??
salam wawa..
ReplyDeleteyer boleh ajer nk share resepi neh! no hal! slamat mencube yer wa! moga kene ngan selera wawa skluarga...
salam kak hana..
ReplyDeleteok2 wawa dh try wat tart ni n sedap..but nape setiap kali wawa wat crust die msti cam x brape nk melekat antara 1 sama lain, sama gak klau wat apple pai pn..x secantik yg cam dlm gmbar kak hana tu??.. saya jeles..huhuhu... any tips??
thanx
salam wawa..
ReplyDeletetahniah wawa dh mencube dan berjaya. pasal pastry tuh wawa gune butter lembut ker? (maksudnyer butter suhu bilik) better gune butter sejok dr peti ais yer.. supaya senang nak uli.. klu masa uli tuh still nampak melekat@melekit kat tangan, wawa masukkan dulu lam esbok.. lebih kurang sejam atau lebih supaya doh agak keras dan senang nak canai. mmg doh tart@pie cenggitu supaya pastry tuh nanti rangup. ataupon wawa bleh juga tabur2kan sedikit tepung. cube lg nanti yer... arap dpt membantu tips nih..
thanx kak hana..
ReplyDeleteinsyaAllah nti wawa try lagi... wawa gn butter yg dh agak lembut..hehe.. int bg senang nak uli2 rupa2 kena gn yang masik keras ek.. kak hana uli gn tngan or gn mixer time nak bg gula+buter + telur kmbang?
thanx