Thursday, December 3, 2009

Ikan Bakar Portugis

sedap ikan bakar nih! kene ngan selera kitaorang.... tp tragis sket kejadian ikan nih sbb geseng! tgh2 bako darwish bgn lak, nenenkan dier jap sampai luper aku tgh bako ikan! sib baik masih bleh dmakan! hahaha.. ikan nih plak beso dabak! terpakse kerat dua.... panggang atas koli jerk! resepi chef wan, aku skodeng dr dapur k.nur..maceh er kak! CnP neh!

Bahan-Bahan
1/4 cawan minyak masak
air perahan drpd 1/2biji limau nipis
1/2 sudu kicap pekat
garam dan gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal
daun pisang
Dikisar Halus
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut

Cara-Cara
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang .
3. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c/350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.

12 comments:

  1. Ade ikan siakap jer kat peti tu..dah malas pulak nak keluarkan...!!Ngendeng yang kat sini jer lah...!!

    ReplyDelete
  2. yg sini pong dh tinggal tulang! camne tu kak?? baik akak kuorkan ikan siakap akak tuh! hihihi

    ReplyDelete
  3. akak, dah tinggai tulang ke? huhuhu... baru nk ngendeng ulur pinggan...

    ReplyDelete
  4. wau sedapnya ikan bakar nie...tadi meyelongkar rumah hana....nak buat pizza..:)

    ReplyDelete
  5. Cik Hana, tak nampak pun kegesengannya.. pandai kaber line ye.. tapi geseng pun geseng lah, tetap jejer airliur ni nengok!!

    ReplyDelete
  6. to aymy..
    hehehe..jgn nanges er! buyuk muker ko yg cun tuh! kekeke

    to tintacyber..
    hambik la! aiman tk kesah! hihihi

    to cikliz..
    biasa la ai kan pandai kaber line! hahaha... ade ateh tuh ireng2! ngeeee...

    ReplyDelete
  7. Apsal lak portugis yang dapat nama ni...padahal sume bahan2 tekak owg melayu tu ngan belacan serai he he xpe lah yang penting sedap yek...nak mintak tulang je la... bole tanam, kot2 tumbuh pohon beringin kih kih kih

    ReplyDelete
  8. zarina,portugis yg dok mesia la. ada org panggil serani tol tak hana?

    p/s i lah org portugis mesia tu ;p

    ReplyDelete
  9. slurrpppp....! :0 kak hana kalo rajin jom ler join contest kat blogshop sy..senang je, kalo menang, adiah nye pun main emel2 jek :)

    http;//kedaigambarkami.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Ini kalau orang portugis nampak ni, meraung dia. Sedappp katanya. Kita pun suka. Tapi kita tak meraung sebab kita bukan portugis. he he he.

    ReplyDelete
  11. Ikan besor abes ke Pn Hana sama Incik Hamzah nak makan tuh? kalo agak2 tak abes kitorang nak datang anak beranak tolong perabeskan.hehehe
    psst, mmuahh mmuahh cikit kat Darwish tue.. Darwish dah pandai ape kak?

    ReplyDelete
  12. to zarina..
    pokok beringin leh idop er time winter? nk tanam gak la! hahaha.. tuh bawah sinun org portugis dh jwb! dh tentu la owang tuh dh duk kat msia.. akak pon portugis gak! portugis jowo! hahaha

    to anonymous..
    ya btol btolll! haaa kan dh mai org portugis! hihihi

    to catlina..
    hah?? contest apa tu?? nnti sat akak tgk!

    to geraugebang..
    hahahaha lawak la akak nih! baik akak check moyang moyang segala moyang akak! kot2 org portugis! kikiki

    to blogresipi..
    aik! smlm dh mkn ikan nk lagik ker? kitaorg kan kuat makan! dh tentu abes! tk main ar ikan kecit2! hahahaha :P

    ReplyDelete