Bahan-bahan
1 pek kaki yang di buang cengkerangnye
1/2 cawan breadcrumbs
1/3 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng
sos dressing ( campur semua bahan di bawah)
2 sudu besar mayonis
1 sudu besar plain yogurt
sedikit lada sulah
hana tambah dry parsley
untuk hiasan
salad, kobis, tomato dan hirisan lemon
Cara-cara
1. Kaki direbus selama 2 hingga 3 minit, toskan airnya dan alaskan kaki tadi dengan kitchen paper bagi menyerap lebihan air. *hana lap2kan ngan kitchen paper.
2. Gaul kaki tadi dengan sedikit lada sulah, kemudian salut satu persatu kaki dengan tepung gandum, kemudian celup telur dan akhir sekali salut dengan breadcrumbs, ulang celupan telur dan breadcrumbs sekali lagi bagi mendapatkan coating yang lebih tebal.
3. Goreng kaki tadi di dalam minyak panas hingga keperangan. Apabila hendak dihidangkan curahkan sos dressing dan perahkan lemon di atas kaki fry, sedap di makan panas-panas.
nih ler ghuper kaki!(gamba ihsan dr pakcik google).. stail owang jepong mkn plak, perahkan lemon ke atas kaki mentah dan terus ngap! amacam?? korang ada berani kaaa?? kekeke tp aku pong tk tertelan klu gtu! hahaha.. NOTE; kaki tuh ghupernyer tiram! huahuahuahuaaa.. mmg jakun tahap siput btol la mokcik neh! kekekeke
hihihi...akhirnye....kuar jugak kaki tu yea! dah tak berselimut ke sejuk2 nie? hehe...
ReplyDeletea'aa ek kak...sedangkan kaki ayam leh mkn..apa lak takde kaki leh mkn..ehe.. nih kaki belah lutut ke belah tumit nih kak?hehe...
ReplyDeletesedapnyer kak~
ReplyDeletenanti dal nak try buat la kak~
ingatkan kaki sapa la yg kena goreng tadi..takut gak kalo ada yg jadi mangsa kerat 18 ..he,he..
ReplyDeleteOOOhhhhhh... kaki rupanya nama benda alah ni! maklum jakun sikit x tahu pun dan x prnah makan pun. kaki yg x de kaki????
ReplyDeletewahhh....igt kaki apele td..buat suspen jek....bak la cni sket kak hana
ReplyDeleteto k.fae..
ReplyDeletehihihi.... makin berselimut ade la kak! sejokkkkkk! gegegege hehehe
to HaSue..
weihhh mek! klu kaki ayam dh tentulah statement berbunyik 'kaki ayam goreng' n owang tau tuh kaki ayam! klu kaki jerk dh tentu owang pikir kaki org! hahahaha per la ko nih!
to dalinee..
try dal jgn tk try! eh sana ade gak ker kaki erk??
to noorma..
hahahaha... tak rela aku jd kerabat mona fendy! eh arwah! ngee ngeee..
to k.am..
hehehe pandaiii k.am! haah! kaki yg xde kaki! hihihi
to mekna..
nak yg goreng ker yg fresh mentah tuh! sedap gak tuh! kikikiki
mula2 jumpa kat umah Fae, igtkan kaki ayam.kihkihkihhh!!!! upernya oyster!!!
ReplyDeletewani makan kaki ayam je setakat ni!!
ReplyDeletehohoho ;p
Besor besor kaki kat jepan ye.. makan tiga ketui tu buleh kenyang ape.hehehe .psst, lambat cikit online 'sibuk' ke kak? hehehe
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeleteya btolllll! kita kat mesia pong tk penah mkn oyster! hihihi
to syazwani..
hihihihi... kaki lembu tk penah er? sedap gak per! kikiki
to blogresipi..
haah! 'sibuk' sket lam minggu2 skrg nih! hahahahaaa
Haku ni pun jakun gak..tak pernah nengok kaki tu..tak sama cam oyster ke?
ReplyDeletesebenonyer tk penah makan oyster sblm nih! tp rasanya kaki tuh oyster! sbb bentuk cengkerang dier sebijik!
ReplyDeletekaki?? tu bukan oyster ke?? jenuh aku nenung, kaki haper ghoper gini pulok? hehehe ko ngenakan haku yg salu tetinggey ketapi ehhhhhhhh...payer!!!
ReplyDelete