Tuesday, December 8, 2009

Spagetthi Alfredo

layan menu ala Itali... sempoii janji kenyang! ubah selera kpd spagetthi yg creamy plak! sos aku terbuat sket! sbb main agak2 jerk masuk koli! hahaha.... sumber rujukan dr Italian Food. yg kat sini sedikit pengubahsuaian. takyah mintak! dh abes! sbb nih menu smlm! hahaha..

Bahan-bahan
  • Spagetthi@jenis pasta yg lain - rebus dan toskan.
  • 200g asari@kepah@udang. bleh juga hirisan ayam
  • 3 ulas bwg putih - cincang
  • 2 sb butter
  • 1 cwn susu segar
  • 1/3 cwn fresh cream
  • 1/3 cwn grated parmesan cheese
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 sk dry parsley
  • 1 biji lada kering - hiris *bleh ganti ngan pepper
  • 1 biji lada piman - hiris (optional)
  • garam
Cara-cara
  • Panaskan butter. tumis bwg putih dan juga hirisan lada hingga naik bau.
  • Masukkan kepah@seafood@ayam dan juga sedikit air. Tutup kuali biarkan sehingga kepah terbuka.
  • Masukkan susu segar, fresh cream, dry parsley dan juga parmesan cheese. Jika tk cukup pekat bleh tambahkan tepung yg dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata.
  • Perasakan dengan garam. Masukkan spagetthi@pasta. Gaul mesra dan tutup api.
  • Sedia dihidang. Jika suka, bleh sprinkle ngan dry parsley atau parmesan cheese.

10 comments:

  1. spaghetti pulop.. adakah rasa dia ala2 carbonara? kalau omit fresh cream buleh x.. almaklumlah duk kat hutan belantara ni nak cari benda2 gitu payah..hi hi..cheese pun yang ada setakat slice cheesedale, jangan haraple nk jumpa parmesan ke, mozarella ke..

    ReplyDelete
  2. hana..lada piman tu amende? lada itam ek??

    ReplyDelete
  3. to cutam..
    hihihi... bleh jerk omit fresh cream tuh! sbb dh ade susu segar. len sket dr carbonara kak! sbb klu carbonara usually gune telur. yg nih tadak telur.. bantai ajer la cheese apapon janji sodap! hihihi

    to noorma..
    lada piman tuh cam lada benggala. yg kaler ijau.. klu nk buh lada itam ko bleh omit cili kering tuh. tp klu ko nk ltk semua, sukati! hihihi

    ReplyDelete
  4. yum..yumm..yummm!! kalau dah abis buat ler lagiiii....

    jap lagi dtg bawak pinggan ehh hehehe

    ReplyDelete
  5. Ya Allah tergoda lah daku..mesti sedap kan

    ReplyDelete
  6. sedap tuu!!! akak pun nak buat gak le. pakai yg readymade aje.hehehe!!!

    ReplyDelete
  7. to k.ct delima..
    bley bley!! 2 hinggit boss! hahaha

    to um.masyitah..
    kene rasa dulu la nk tau sedap or tak.. hihihi

    to k.ain..
    huh! k.ain nih! tk aci tol! hahaha

    to geraugebang..
    sebut btul2 kak er! kikiki

    ReplyDelete
  8. Aduss cedapnye yang dok dalam cengkerang tuh... terliur wehhhhh!

    ReplyDelete
  9. alahai jan... ko slalu jd tetamu terakhir! tinggal kulit kerang joo! ekau amik ja la yo! wat frame kat dinding! kekekeke

    ReplyDelete