Monday, January 11, 2010

TangZhong Pandan Bun

sebenarnyer TangZhong dengan kata nama lain Water Roux! hehehehe.... bleh baca di sini yer wat info! ghupernyer kaedah water roux nih begitu fofular dikalangan chinese,japanese dan jugak singapore blogger.. antara secret ingredients roti gtu! mmg tk d nafikan roti tangzhong menepati citarasa pelanggan (sesiapa yg dh mencube ler tuh)! kan kan kan..... aku wat versi pandan plak! idea dari sini. tapi aku gune resepi Coffee Bun sebelom nih dan di edit sket mengikut idea tadi tuh! layaannnnn...
Bahan-bahan
  • 200g tepung roti
  • 50g gula
  • 2g garam
  • 1 sk bread improver
  • 4g yis kering
  • 1 biji kuning telur @ 1/2 biji telur
  • 50ml fresh milk ( campur ngan santan pekat sedikit)
  • 50g water roux@tanzhong
  • 30g butter
  • pandan emulco
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan pilih menu Dough dan ONkan. Tunggu sehingga siap. Jika menggunakan kaedah uli tangan, uli sehingga menjadi doh yg elastik.
  • Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
  • Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Uli sekejap.
  • Bahagikan doh bolat2 yg kecil. Susun ke dalam loyang. Tunggu hingga doh naik sekali ganda lagik.
  • Panaskan oven. Bakar suhu 175 selama 23min atau hingga keperangan.
  • Kuar dr oven sapukan butter dan sejukkan di atas redai.

8 comments:

  1. oo...water roux ghupanye... mmg dok terkenal kat gang2 blogger skrg nih ekk! cuma k fae blm berkesempatan nak cube lagi....hehehe

    harus dicuba gak nnt ni....

    hana, sejuk2 nie...dpt roti tu seketui wat cicah ngan air kopi panas....masyukkkk!

    ReplyDelete
  2. hoho water roux ya.. nnti la balik dr KL akak nk try k.. jumpa la 3 atau 4 hari lepas ni :) daaaaaaa...

    # demam water roux dah melanda! hihi

    ReplyDelete
  3. to k.fa'e..
    cubelah kak! mmg tk rugi! lagipon wat water roux tk susah mana.. bleh byk kali pakai utk satu adunan. hasilnyer pong amat memuaskan. meh! makan roti ngan kitaorg! hehehe

    to k.nor..
    haaiiihhh nih yg jeles neh! jalan ajer kerjenyer!! huh! hehehe... k la..jalan baek baek.. moga slamat semua! tataaa...

    ReplyDelete
  4. water roux...mmg roti lg lembut kan? tp akak mmg malas tul nk wat...heeee

    ReplyDelete
  5. woww! roti ni memang cantik nampak gebusss..bila lah mau buat roti dengan water roux ni erk huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. Hana tolong campak vitamain rajin seketoi dua Akak nak balik mengguli ni...kalau tak dapat vitamin...lambat lagi lah nak makan roti tu!!

    ReplyDelete
  7. Kak belum pernah cuba cara water roux ni..nampak sedap Hana.....

    ReplyDelete
  8. to k.jun..
    wat ar k.jun! try test dulu..kang klu dh menjadi jgn luper kiternyer seketui! hihihi

    to k.ct delima..
    k.ct kene pakat ngan k.jun tuh! g sama2 buat! hihihi

    to k.watierman..
    kita bg akak spoloh dozen obat vit r er! klu tk ghajen jugak tak taulah! kekeke

    to treat n trick..
    try la kak..tk rugi mencube.. :)

    ReplyDelete