Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka, digaul bersama sedikit kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga 3/4 masak) - hana tuko hati ayam
- 70 gm rempah beriyani (dibancuh dgn sedikit air)
- 5 sb minyak masak (utk menumis)
- 3 sb minyak sapi
- garam secukupnya
- sedikit gula
- 1/3 tin susu cair - hana ltk sesudu dua je
- 2 sb puri tomato
- 2 sb madu
- 10 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 5 biji cili hijau
- daun bawang
- daun sup
- daun ketumbar
- daun pudina
- 1 biji bawang besar
Cara-cara
- Panaskan minyak dan minyak sapi di dlm kuali besar. Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga wangi. Masukkan pes rempah beriyani dan tumis lg hingga pecah minyak.
- Masukkan 5 cawan air @ secukupnya. Biarkan ia mendidih dan menjadi pekat.
- Masukkan susu cair, puri tomato, dan madu. Kacau rata.
- Masukkan bahan2 yg dimayang, garam serta sedikit gula.
- Masukkan ayam dan gaulkan.
- Masukkan bahan2 selebihnya dan masak hingga sebati.
ish3x beraya sakan bila hamzah tak ade yer!
ReplyDeleteala sakan sket jerk! kekekekekee
ReplyDeleteWow, sedapnya briyani chicken liver akak nih! Love ambik seketul ye kak! That's all boleh turun...tapi kuah nak lebih! kiki ;)
ReplyDeletewalahhh sedap kunyah bile ada gajus tu ka :)..
ReplyDeletesalam hana...uish sepinggan penuh tu!kite share2 leh :p
ReplyDeleteto love2cook..
ReplyDeleteko sama ngan akak! kuah mesti nk byk! jom jom..kita pakat makan2! kekeke
to mummyseri..
haaa btol tuh! tmbh plak ade kismis tuh! aku suker btol! hehe
to deliah..
slm del! wokey! boleh! lam pinggan tuh ader 5 ketui ati.. 1 danish, 1 danial, 1 hana punyer, 1 lg del punyer! opss ade lebey 1! suh diorg yg lain2 kongsi! aci kan?? kekekekeke
apa khabar Hana..
ReplyDeleteHati memang kesukaan saya.. nak cuba resepi Hana pasti sedapp
Aah kan..tk pernah terfikir pulak hati ayam masak beriani..nampak menyelerekan je.
ReplyDeleteakak pun samalah ngan hana, time hubby away ni lah, boleh mkn benda2 yg akak suka tp hubby tarak suka!!!
ReplyDeleteRasa2nya kan, kalau ganti dgn hati lembu, sedap tak ek?...takut lepas tu ramai yang "makan hati" pulak...hahaha
ReplyDeletesedapnyeer hana...akak kalau beriani memang takuttt...tak berani melawan nafsu makan ku.
ReplyDeleteOo.. kena tinggal lagik ye... laling akak selalu kena kuar pegi mana ek? hehe.. nyebok lak kite neh :D
ReplyDeleteto hani..
ReplyDeletealhamdulillah kabar baik hani! cume batuk manja2 jerk sket! hihihi.. hani sihat? akak hanya berkongsi resepi org lain jer.. slamat mencube yer! :)
to RnZ..
tul tuh rnz! kdg mende2 camnih mmg tk terpikir.. kan? :)
to k.ain..
tima hubby xde la tekak kiter bermaharaja lela kak yer! kikiki
to matgebu..
ko nyindir aku mat er! aku mmg mkn ati skrg! huwahuwahuaa... boleh ajer rasanya! lepas tuh ko moo moooo kuor suara lembu! wakakakaa
to k.geraugebang..
hahahahaaa mmg btol la kak! sampai menjilat2 pinggan dbuatnyer! kikiki
to ijan..
hubby akak g wat research kat kioe univ, yokohama.. coz sensei hubby pindah sana pertengahan taun aritu. naik pangkat la gtu! so ngan brg2 eksperimen semua di bawak kat lab sana.. tuh yg susah sket skrg neh asyik kene tinggal jerk.. lg satu, hubby akak byk conference luar.. ijan xde ker?