Friday, February 19, 2010

Black Sesame Bun

salam jumaat yg mulia..... memandangkan lauk smlm ade lg, jadiknyer arini aku tk masak lauk! nasik pong smlm punyer! huahuahuaaa... cume wat roti jerk lah! idea roti nih dr sebuah buku roti! tp adunan nih amik dr sini. cume aku tk buh inti black sesama tuh! ganti inti kacang merah! bukan sajer cantik tp sedap! haihhh masuk bakul nampak! wakakakaka... jom layan resepi! amik seketui sorang yer! jgn rebut2! hehehe..

Bahan-bahan
  • 240g tepung roti
  • 30g tepung kek @ tepung gandum
  • 4g yis kering
  • 40g gula
  • 1/8 tsp garam
  • 30g butter
  • 30g shortening - nih hana tambah
  • 1 biji telur + susu segar/air jadi 170g - hana kurangkan 160 sbb buh water roux
  • 2 sudu besar water roux
  • Filling
  • Black sesama paste - hana gune inti kacang merah
  • Topping
  • Black sesame seeds
  • Asam buah kering warna merah- potong kecil2
  • Susu segar + madu - utk gliss
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough dan tekan ON. tunggu hingga siap.
  • Bulatkan doh. Tutup dengan kain lembab atau plastik wrap. Naikkn doh hingga dua kali ganda.
  • Tumbuk2an doh bg mengeluarkan angin. Uli sebentar.
  • Bahagikan kepada bulat2 kecil lebih kurang 35g setiap satu. - hana wat 40g.
  • Buh filling. tutup dengan kemas. Rehatkan lagi hingga doh naik.
  • Tekan tengah2 roti menggunakan jari ke dalam. Letak asam buah kering.Sapu@gliss roti dengan campuran susu segar dan madu. Taburkan black sesame seeds sekeliling asam tadi.
  • Bakar suhu 170 selama 18-20min atau hingga keperangan.
  • Sejukkan di atas redai.

13 comments:

  1. cantiknye roti kak hana...

    http://revealrecipe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. salam hana...tengok pun dah sedap, kalau dpt rasa pasti lagi sedap!!!kebelakangan ni banyak betul umah yang buat roti,terliur sungguh kak ima dibuatnya...nak buat tp tak de breadmaker...huhuhu

    mintak hana cikit...

    ReplyDelete
  3. yang lom masak cantekk.. bila dah masak kureng cantik.. nak yang lom masak la... hehehehe

    ReplyDelete
  4. huaaaaa cantek ada merah gitu,,berserilah..

    k.hana bagi je jiya yg belom masak tu ..kompom sakit peyot karangkan..

    ReplyDelete
  5. sekali pandang macam donut ni hana...dua kali pandang baru nampak roti hehehe. suka makan roti, tapi nak menguli ya ampunnn. kesian lah pada ku hana, kalau seketui x cukup kang berebut2 dgn CM ni kang.

    ReplyDelete
  6. cutenyaaa bun ni..insyaAllah nak cuba. TQ kak hana :D

    ReplyDelete
  7. to berry..
    tenkiu... nah! seketui! cukup tak?? hihihi

    to k.ima..
    salam kak.. uli tgn pong boleh juga kak! dah sok sek sok sek ngan cik abg blom?? hihihi

    to jiya..
    boley boley! 10 ketui cukup? eh aku up la 20 ketui! klu masuk spital, ko jgn saman aku er! aku tanak bertanggungjwb! muekekekeke

    to mummyseri..
    mmg aku nak suh dier melantak bun mentah 20 ketui tuh! hahahaha

    to k.ct delima..
    adehhh.. cikmat nih buat orak2 kerungu gaknyer kak.ct mintak apa! kene gune speker la kot kak! br terjaga cikmat tuh! kikiki

    to ciare..
    sesama ciare.. selamat mencube! ;)

    ReplyDelete
  8. cemburunya ..akak dah 2 kali try buat donat asyik tak menjadi jee. Yis takut dengan akak kot ha ha

    ReplyDelete
  9. salam hana...
    Weyyy..lawaa nya roti koo, siap ada setoet benda merah tu...apa maknanya tuu hana, hanya "pompuan" je yg tau..hahahaha...nak buat jugakkkk!!!!

    ReplyDelete
  10. Salam Hana,
    Akak nak tanya water roux 2 apa eeik... bread maker tu mahal ke.. nampak macam senang jer kan.

    ReplyDelete
  11. to k.fuzidss..
    laa yer ker kak? akak try test yis tuh tak ngan air suam? nmpk dier kembang naik tak? klu kembang maknanyer yis tuh idop dan insyaAllah donut n roti akak akan menjadi.. maybe ade silap yg lain kot.. tkpe..cube lg kak yer..

    to matgebu..
    hahahahaaaaa.... lawak la ko nih mat! ade kene terajang jejaka sowang nih kang ngan pompuan2 yg ade kat sini.. kikikiki

    to idaman..
    salam kak.. water roux tuh ade kat entry sebelum nih.. try akak klik perkataan merah water roux tuh. kita dah linkkan. try la buat ngan water roux tuh! insyaAllah roti akak lembut jerk wpon tanpa bread softener. :)
    breadmaker yg kat mesia tak tau la pulak brape regenyer.. rasanya 300+ ke atas kot! try akak survey kat internet or kedai2 eletrik.

    ReplyDelete
  12. Banyak tue.. nak dua ketui buleh? hehe

    ReplyDelete
  13. 6 bijik tue danial mkn sorang! dh abes dier telan!

    ReplyDelete