Bahan-bahan
- 500g ubi keledek
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung ubi
- Lecek halus ubi keledek yang telah ditoskan tadi ketika masih panas. Apabila cukup halus,sejukkan sebentar.
- Masukkan tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Ingat ye, dohnya memang lembut dan melekat di tangan, kerana doh yang begini menghasilkan kuih keria atau cucur badak yang lembut.
- Taburkan tepung di talam dan tapak tangan. Bentukkan kuih menjadi gelang, mengikut saiz kegemaran masing-masing. Buat hingga habis. (Jika membuat cekmek, tepekkan adunan di tapak tgn, dan masukkan gula sedikit, tutup dengan kemas. dan bentukkan bujur. Goreng hingga keemasan)
- Panaskan minyak dan goreng kuih hingga keemasan. Sejukkan sebentar sebelum disira.
nak keria 7 8 ketul.hihi
ReplyDeletealamak..hana buat cek mek molek ya..molek sungguh weh..ambo suko tu
ReplyDeletehahaha kak hana...bab failed menyira tu, sy la antara org nya...
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeleteamik kat gambo tuh yer.. tuh jerk yg tinggal. hihihi
to k.cikmanggis..
wat cume 5 ketui jerk kak..kiter mkn sowang! diorg tk bape gemor cekmek! hihihi
to norain..
ain er? hihihi.. xpe..masih ade lg yg failed kat luar sana.. insyaAllah pasnih menjadi! gud luck yer! :)
kak hana, lawa betul keria & cek mek tu posing, bleh ke kak hana share mcmne nak buat lawa mcm tu? saya klu buat, rupa dia, masyaallah, nak mkn pun tak lalu...huhu
ReplyDeleteklu buat kuih ni, rasa mcm dah letak seguni tepung pun mcm tak cukup, takleh nak bentuk...huhu
tak lawa sbb adunan melekit2 susah nak bentuk yer? rasanya keledek rebus tuh terlebey air... lepas rebus try toskan betul2...klu nak lg selamat keledek tuh kukus... lagi satu kaedah, sapu sedikit minyak/tepung kat tangan semasa nak membentukkannyer tuh... so xde la nnti melekit2 dan rupa pong jadi cantik... jangan masukkan tepung byk2 dalam adunan, nanti keria/cekmek keras dan tak sedap sbb terlebey tepung.. ppon try lagi yer.. moga tips akak td dpt membantu.. selamat mencuba.... :)
ReplyDeleteooo..betul kot telebih air, sbb mmg berair2 masa nak uli tu, kebetulan ada pengukus nih, boleh la try method kukus..
ReplyDeletebtw kak hana, saya suke blog akak nih, resepi sume mabeles! gmba2 pun mabeles!! keep up the good work!! =)
arigato!