Wednesday, February 17, 2010

Kuih Cek Mek Molek & Keria

g blog chikmimi tadi br perasan, keria ngan cekmek aku yg dah lama duk bertapa kat lam folder.. hihihi... jgn mara! lama sudahh... wes dadi bojoo! kekeke.. nih resepi keria dari kak.An tp aku wat skali cek mek molek! campur skit ngan tepung ubi cam resepi cucur badak Quinie yg aku buat sebelum nih... mmg lembut lah biler tambah tpg ubi wpon dh sejuk! sesapa yg masih failed bab menyira bleh blaja ngan kak.An di blognyer yer... tima kasih kak.an sbb sudi berkongsi.
Bahan-bahan
  • 500g ubi keledek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung ubi
Cara membuatnya
  • Lecek halus ubi keledek yang telah ditoskan tadi ketika masih panas. Apabila cukup halus,sejukkan sebentar.
  • Masukkan tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Ingat ye, dohnya memang lembut dan melekat di tangan, kerana doh yang begini menghasilkan kuih keria atau cucur badak yang lembut.
  • Taburkan tepung di talam dan tapak tangan. Bentukkan kuih menjadi gelang, mengikut saiz kegemaran masing-masing. Buat hingga habis. (Jika membuat cekmek, tepekkan adunan di tapak tgn, dan masukkan gula sedikit, tutup dengan kemas. dan bentukkan bujur. Goreng hingga keemasan)
  • Panaskan minyak dan goreng kuih hingga keemasan. Sejukkan sebentar sebelum disira.

7 comments:

  1. alamak..hana buat cek mek molek ya..molek sungguh weh..ambo suko tu

    ReplyDelete
  2. hahaha kak hana...bab failed menyira tu, sy la antara org nya...

    ReplyDelete
  3. to k.ain..
    amik kat gambo tuh yer.. tuh jerk yg tinggal. hihihi

    to k.cikmanggis..
    wat cume 5 ketui jerk kak..kiter mkn sowang! diorg tk bape gemor cekmek! hihihi

    to norain..
    ain er? hihihi.. xpe..masih ade lg yg failed kat luar sana.. insyaAllah pasnih menjadi! gud luck yer! :)

    ReplyDelete
  4. kak hana, lawa betul keria & cek mek tu posing, bleh ke kak hana share mcmne nak buat lawa mcm tu? saya klu buat, rupa dia, masyaallah, nak mkn pun tak lalu...huhu

    klu buat kuih ni, rasa mcm dah letak seguni tepung pun mcm tak cukup, takleh nak bentuk...huhu

    ReplyDelete
  5. tak lawa sbb adunan melekit2 susah nak bentuk yer? rasanya keledek rebus tuh terlebey air... lepas rebus try toskan betul2...klu nak lg selamat keledek tuh kukus... lagi satu kaedah, sapu sedikit minyak/tepung kat tangan semasa nak membentukkannyer tuh... so xde la nnti melekit2 dan rupa pong jadi cantik... jangan masukkan tepung byk2 dalam adunan, nanti keria/cekmek keras dan tak sedap sbb terlebey tepung.. ppon try lagi yer.. moga tips akak td dpt membantu.. selamat mencuba.... :)

    ReplyDelete
  6. ooo..betul kot telebih air, sbb mmg berair2 masa nak uli tu, kebetulan ada pengukus nih, boleh la try method kukus..

    btw kak hana, saya suke blog akak nih, resepi sume mabeles! gmba2 pun mabeles!! keep up the good work!! =)

    arigato!

    ReplyDelete