Sunday, February 21, 2010

Mini Udon

haaa nih ler menu time kemalasan melanda.... aku sebenonyer tk berapa gemor udon nih! sbb mee dier beso2! tp sejak anak bujang aku tuh gheti mkn, aku join2 la jugak.. sblm neh lagik kije mudah, main bli jerk sup dier tuh sbb ade yg bleh makan.. kali nih meh tgk resepi ros nih... senang banget ghupernyer nak buat! tp tempura aku tk buat! kan dah kata tadi aku malas! kekekeke... maceh er ros... nk cnp nih kat sini!

Bahan-bahan
  • Utk Sup Udon
  • 31/2 cawan air
  • 3 inci kombu
  • 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil serbuk dashi - klu xde leh gune boneto flakes
  • 2 ikat udon kering - hana gune yg basah
  • Utk Topping
  • Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan.
Cara-cara
  • Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering). Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
  • Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
  • Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
  • Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.

9 comments:

  1. kite suke udon.. sebab dia orat besar dan halus mulus gitu. senang gelincir masuk mulut.heheh

    ReplyDelete
  2. salam hana..
    Aku ada udon lagi satu pack, cuma nak tau kombu tu menatang apa, kalau kelambu tu aku tau laaa....

    ReplyDelete
  3. mcm laksa aje gayanya kak hana..hehehe...maklumle tak ponah makan=)
    cuma kuah aje lain?

    ReplyDelete
  4. to ijan..
    ko suker yg beso2 er jan? kikikiki.. tp mmg pong! klu mkn slrupp terus te mulut kan kan.. anak akak suker srutt sruttt gtu!

    to matgebu..
    salam mat.. ko bab kelambu tau yer! wakakakaka... kombu tuh adik beradik seaweed. tp jenis yg beso dabak.. sila baca nota nih.. cikgu suruh nih! baca jgn tk baca! kekekeke http://www.savoryjapan.com/ingredients/kombu.html or sini http://en.wikipedia.org/wiki/Kombu

    to ummie..
    haah! tp lebih halus teksturnyer dr laksa.. dan lg sedap dr laksa! kitaorg klu kat sini wat laksa gune mee nih.

    ReplyDelete
  5. kite suke mi ni yg goreng munyer..manyakla sedap..

    ReplyDelete
  6. to mummyseri..
    oowhhh ko suka gak er ngan udon nih! aku tk penah lg goreng! tp penah wat udon hailam! hihihi

    ReplyDelete
  7. salam...Hana. nak tanya pasal bonito flakes. dia di cukur dari ikan yg da disalai yg keras cam kayu tu kan?tapi cane dia buat?apa proses/ ramuan yg dia guna utk buat ikan tu jadi keras cam kayu cenggitu? ada letrak sake @ mirin ke?

    ReplyDelete
  8. salam darouish darwisya..
    salam kembali... yep! hana penah tengok diorg buat nih kat kilang. diorg xde letak sake@mirin atau apa2 jenis ramuan. hanya ikan semata.ikan tuh disiang kemudian di salai terus menggunakan dapur khas (stail panggang@salai owang dulu2 gune kayu) sehingga jadi keras cam kayu! dun wori.. insyaAllah selamat..

    ReplyDelete
  9. ooohhh...i like lah. sokmo dok beli bonito flakes dari Jusco kat KL nih.curious gak nak tau apa ramuan dia. da la buat huruf dlm bahasa Jipun. terima kasih daun keladi ye Hana. domo arigato gozaimasu!

    ReplyDelete