Bahan-bahan
- 4 keping bahagian peha ayam - hana wat setengah ekor ayam
- 1 batang serai, hiris halus dan cincang*
- 1/2 biji bawang besar, didadu halus*
- 4 biji cili padi, cincang halus*
- 1 1/2 halia, diparut*
- 3 ulas bawang putih, diparut*
- 2 pelepah daun bawang, hiris halus* - hana tk blend
- Garam secukup rasa
- 1/2 cawan isi nenas, didadu kecil
- 1/2 biji cili merah, dadu halus
- 1/2 biji bawang besar dadu
- 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
- 1/3 camca teh gula
- 1 camca teh kicap cair
- 1/3 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, kacau rata
- Hirisan daun bawang, untuk hiasan
- Ayam dibersihkan, buang kulit dan lemak2nya. Perap dengan jus asam jawa dan garam selama 10 minit, cuci kembali toskan hingga kering. Ketepikan.
- Satukan semua bahan bertanda (*), kacau rata dan tambah garam secukup rasa (yang ni agak2 lah yea, mat guna "garam gunung"). Kemudian satu bahan tadi dengan ayam dan gaul rata. Perap 1 - 2 jam dalam peti sejuk. Nak sedap perap semalaman...
- Siapkan kukusan. Masukkan ayam tadi bersama bahan2 perap dalam bekas tahan panas dan kukus selama 25 minit. Bila siap, alihkan ayam tadi dalam bekas lain. Tapis jus yang terhasil tadi dan tuang dalam kuali. Masukkan nenas, bawang besar dadu, gula dan kicap cair. Kacau rata.
- Masak dengan api perlahan hingga nenas lembut. Tambah bancuhan tepung jagung tadi, kacau rata hingga pekat dan masukkan jus limau kasturi. Masukkan cili merah, kacau dan matikan api. Rasa dan jika ok, boleh tuang atas ayam kukus tadi, tuang rata2. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan segera.
salam chef hana ;), agak2 kalau ayam tu dibakar sesuai tak utk resepi ni?
ReplyDeletekecur tgk ayam kukus nenas tu...
ReplyDeletemanis2 ker sos tu hana?
serius! ngences tgok ayam akak ni!hahaaha
ReplyDeletesedapya kak...
ReplyDeletenasib akak jauh, klu dekat, tanpa segan silu sy dtg rumah akak tuk merasa
ha ha ha
to deliah del..
ReplyDeletesalam del.. biler masa aku naik taraf nih erk?? apesal aku tk tau.. kekekeke... bleh kot! tp klu wat kukus teramat ler sedap! try la mana2 pong del... kang bg ler feedback!
to liyana.s..
haah.. manis2, masam2, pedas2, ishhh secukup rasalah! besttt! hihi
to ummie..
ngences la kat situ diam2 yer! sbb ayam dah abes! kekeke
to syuq..
igtkan klu dekat pong masih nak gune dapur mamak lagik! kekekeke
Ye lah kan, rindu masakan is3, tu lah pasal pompuan kena pandai masak, tul tak hana, kalau bibik yg masak, sah2 dia balik rindu pada bibik's..hahaha...mati lah kena carut's lagi...
ReplyDeleteLooor cepatnya ayam Mat ni sampai ke jepun lak...ish ish..sedap ya Hana? Ko pakai ayam pencen ke ayam dara..bila pulak la akak nk buat nih! Alamat x kurus la badan..giginya kurus asyik gegett ayam jek..hehe
ReplyDeleteto matgebu..
ReplyDeletetau takpe! suh bini ko pandai masak! ko pencen takyah masak dah! kang ko g jauh, takkan nak rindu ngan piyuk plak! tak sesuwaii! kehkehkehkeh
to k.ummi..
sedap kak! try la... kiter gune ayam bujang! kihkihkihkih.. alaaaa takpelah kak! geng ngan kiter! asal abg sowang tuh suker kira ok la tuH! hakhakhak....
olahan Hana Memang Menarik. Stock Nenas ada ni..esok pagi pagi nak perap ayam
ReplyDelete