Thursday, March 18, 2010

White Raddish Cake @ Loh Pak Kou

wahai kanda cikmanggis ku yg cantik manisss... ini loh pak tih udah siappp! haiyakkkk..manyak syedap maaa... bikin laki wa manyak senyumm sampai ke tingeee.. hihihi.. kitaorg nih peminat lobak putih selain lobak merah.. kdg tuh msk sup sajer pong jalann... len kali leh wat lagik nih, cume nk lebihkan air sket coz agak kurang lembut.. ppon syedap sgt! cicah ngan sos cili.. tima kasih kak.CM ku cayangg.. dan jugak resepi asal Lillian. mintak cnp yer resepinyer.. macehh kak!...

Bahan-bahan
Bahan A
  • 500 gm lobak putih yang diparut
  • 100 ml air
Bahan B
  • 1/3 cawan udang kering (lihat pada jenis udang kering jika yang masin kurangkan sikit)
Bahan C
  • 300 gm tepung beras
  • 60 gm tepung jagung
  • 700 ml air mendidih - hana campur santan sedikit
Bahan D
  • 1 tsp garam
  • 1/2 tsp lada sulah
  • 2 tbsp sos tiram
  • 1 ketul kiub ayam
  • 3 tbsp bawang goreng
Bahan E - untuk hiasan:
  • 2 tangkai daun bawang-potong halus
  • segenggam udang kering-goreng hingga garing
  • bawang goreng secukupnya
  • 1 biji cili masak-potong bulat
Cara-cara
  • Lobak putih diparut kasar dan dimasak dengan 100 ml air hingga hilang bau maungnya.Toskan.
  • Goreng udang kering hingga garing dan tumbuk kasar.
  • Satukan tepung beras dan tepung jagung dalam satu bekas dan tunagkan 700 ml air mendidih.Kacau hingga sebati.Masukkan parutan lobak putih dan gaul hingga rata.
  • Masukkan garam,lada sulah,udang kering,sos tiram,kiub ayam dan bawang goreng kedalam adunan tepung tadi.Gaul hingga rata.Tuangkan kedalam dulang yang sesuai (hana alas loyang dgn plastik film) dan kukus hingga masak.Lebih kurang 30-35 minit.
  • Bila kuih telah masak sejukkan .Kemudian tabur dengan sedikit bawang goreng,udang kering goreng,daun bawang dan cili potong.
  • Hidang dengan sos cili.

7 comments:

  1. hai Hana sdp ni ala2 kuih talam belauk yeee tp pakai lobak putih yeee

    ReplyDelete
  2. haiya!manyak sedapp ma..wa nyanyi nyanyi,manyak sukak hati..Haiya cik hana,pompuan manyak cantikk,pompuan manyak pandai..hehe

    ReplyDelete
  3. salam...bau sampai sini la - sedapnyer :p~

    ReplyDelete
  4. Waaaaa...sedap ni...aku ni kan semua nak buat..tapi malasss leerr....aku tunggu kat simpang nak gi Benut jee lahh..kang koo anto ek...

    ReplyDelete
  5. nah kak hana, kita bawak pinggan kosong...wehehe...harap2 berisi 16 keping white raddish..nanti kita balas dengan white tempe cake k...kihkih

    ReplyDelete
  6. hana

    aku tak pernah makan benda ni...fried carrot cake jer yg aku tau..tapi aku rasa sedap ni kalau cicah ngan sambal apapun bungkus kan aku sket, k?

    ReplyDelete
  7. to k.sheila..
    haah kak! cam talam berlauk tapi berlobak putih! sungguh berkhasiat! hihihi

    to cikmanggis..
    awww jgn puji ai lebey2! tak rela ai! kikiki... maceh akak er! cantik er? sukernyerrrr... hihihi

    to deliah..
    slm del... kenyang ke tuh cium bau jer?? hihi

    to matgebu..
    simpang benut er? wokey! kat bwh pokok yg beso tuh taww! kekekeke

    to ummie..
    klu tempe aku dah sepoloh talam! hahahahaha

    to yatmaria..
    fried carrot cake tuh camne pulak?? klu ikut tekak aku, semua mende aku boleh cicah! ngan sambal kicap pong jalannnn... kekekkee

    ReplyDelete