Saturday, March 20, 2010

Bakso Kuah Daging Sapi - Resepi II

dinner yg sangat mudah dan sedap! arini sebenonyer ari mihun! sbb pg td wat mihun goreng! hihihi... mmg teringin nak ghase bakso yg seberang sana punyer! resepi asal nih dari Chef Budi Boga@Sutomo tapi di jelin2 oleh cikjah siam tuh dari dapur cik deetha yg ayu nan jelita! hihihi... kembang sebesen anak dara tuh kang! kekeke... makasih deetha! wes dadi ki baksoku! uweenakk! tapi kepedasen sbb cili tuh ya rabbiii mmbuatkan aku terpakse blend ice utk ilangkan kepedasan! hahaha..... nih kes darurat, sawi tadak! ngeee..... resepi nih aku terpakse rajenkan sket terjemah wat kengkawan di seberang sini yer deetha! bisa mumet kang paler diorg baca yg asal tuh.. hihihi.. mohon yaaa.. tenkiu!

Bahan-bahan
  • 60g sawi - celur dan dipotong
  • 60g bihun - celur dan toskan
  • 60g mee kuning - celur dan toskan
  • 1 sudu makan bawang goreng
  • 1 sudu makan daun sup - cincang
Uk Kuah@Sup
  • 1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan btg saderi - cincang
  • 1 sudu makan minyak - utk menumis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)
Utk Bebola Sapi@Bakso
  • 400g daging lembu hancur
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • 1 biji putih telur
  • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu teh garam
Bahan sampingan
  • Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
  • sos tomato - tk ltk
  • kicap manis ABC

Cara-cara
  • Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)
  • Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
  • Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.

5 comments:

  1. waaaa....saya mampir kak!!! wong jowo punya peberet nihhh... i likee! kalau makan kat BP tu, slurp2 bunyiknya...hihihi..tang bola2 daging tu beessstttt

    ReplyDelete
  2. salam chef...nak bakso smangkok tp sambel kecap nak sikit je sbb x sanggup perut memulas!:D

    ReplyDelete
  3. salam a
    nur baru je buat bakso.

    ReplyDelete
  4. to ummie..
    kan kan kan... mmg sedapp! bbola daging tuh yg membuatkannyer sedap! mkn bebola abis dulu br mkn mee! hahahaha

    to deliah..
    slm del... hihihi... tk tahan pedas er del? boley boley..

    to nur..
    salam nur.. wahhh sama kiter membakso ghupernyer!

    ReplyDelete
  5. hai hana.. kalau nak lebih sodap kuahnya
    masa menumis guna butter.. lebih enak

    ReplyDelete