Bahan- bahan
- 300-400g hati ayam - cuci bersih dan toskan
- serbuk kunyit
- garam
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 inci halia - ketuk
- 2 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
- 3 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- daun kari
- cili merah - hiris
- tomato - belah 4
- air
- Gaul hati ayam dengan serbuk kunyit dan garam. ketepikan. *Jika nk rebus dulu pong boleh.
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bwg putih, kayu manis, bunga lawang, daun kari dan juga halia hingga naik bau.
- Masukkan pes kari. Kacau seketika. Masukkan pula sos tomato, sos cili dan juga kicap pekat.
- Masukkan hati ayam dan sedikit air. Kacau dan biarkan hati masak.
- Perasakan dengan garam dan juga gula jika perlu. Masak hingga kuah agak pekat.
- Akhir sekali masukkan hirisan lada dan juga tomato.
- Matikan api. Sedia dihidang.
apasal tak cakap awal2 nk masak hati arini, kalau tak boleh akak amik tiket fligt g teman ina makan sementara hamzah tak ada tuh :)
ReplyDeleteMoshi moshi kak Hana!
ReplyDeleteakak!!! hb akak takdop ek... sabor yer...i paham perasan u ekekeke...
makan hati pun sodap!
kak konyang ko makan berus ke pagi tadi hua gurau je sure kak Hana tak marah wakaka...
take care~
sedapnyer...my feberet tu
ReplyDeleteHana ni suka hati ya? Jangan makan hati sudah ya Anyway memang sedap
ReplyDeleteDah agak dah kalau hati mesti en bos takde ni..ehehe... best nye hati ayam...bile leh makan puas2 neh!
ReplyDeleteArghhhh!!!....betul2 "makan hati" leerr tgk koo masak....balik dulu lahhhhh!!!!!...
ReplyDeleteWalaupun ma tak berapa gemar hati lembu, lebih prefer hati ayam, tapi yang pasti... ma pun sama ler makan haaaatiii tengok lauk Hana! Mat, meh ler kita lari kat batu belah batu bertangkup meh.. nanti ma bawak torch light, takut tak nampak jalan. Ko jangan lupa bawak kepek pisang eh... nanti leh buat kudap kudapan sambil bersembang... kah kah kah...
ReplyDeletecamne nak suka makan hati yer? xbape reti mkn hati la...kecuali goreng garing2(dh xde khasiat dh bila garing sgt...heheh)
ReplyDeletebaru aku tengok hati ayam kat umah..umah saper ek??? umah Ros agaknya..ni pat sini pulak..ni aku baru abis penat menyental flooring yg tak ilang2 stain tu...bak mai sepinggan nasi letak hati byk2..aku lapor ni..
ReplyDeleteto k.nor..
ReplyDeleteketahuilah setiap kali hmzh xde mmg ini menu wajib kot! hahahaha kecuali stok tadak! ngeeee... alaaa ader lg lah! jom makannnnnnn!!
to maryam..
hahahaaa.. weiiihh tuh brus bukan sebarang brus tau! tuh brus boleh makan! hahahaha
to ainul..
sedap kan ainul! i pong suker jugak! :)
to k.fuzidss..
haah kak! peberet sesangat! hihi... mmg mkn ati pong dikala nih! huhuhuu
to ijan..
hehehe.. tau takpe! biler ko semelih 10 ekor ayam insyaAllah ko akan makan puas! heheheh
to matgebu..
aikk! aku ingat aku jerk yg 'makan ati'! ghupernyer ko pong 'makan ati' jugak yerk?! kikiki.. syiannnn... hahaha
to mamafami..
hahahahaaa lawak tul la mama nih! air jgn lupa bawak kak! kang tercekik makan kepek pisang tuh kang! kekekeke
to norain..
rasanya doktor lebih tau kot camne nk bg suker mkn ati! klu jdkan dier sebagai pil yg berperisa ati boley ker?? dah ghase ubat la pulak erk?!! hihihi
to yatmaria..
lantai umah aku nih ko tulun skali yat!!! hahahaaa
salam tuan tanah...nampak gaya yg ni kite x leh share.2,3 ketul je tu.tuan tanah mkn sorang2 je dah abis.bt kempunan jer tunjuk gambau :p
ReplyDeleteto deliah..
ReplyDeletehehehe.. bijak mengira! mmg cume tiga ketui jerk tuh! maap yerk! hihihi