Wednesday, March 3, 2010

Spagetthi Peperoncino

jom layan menu italy! spagetthi yg paling mudah utk dcuba dan paling digemari oleh my laling! klu mkn kat restoran saizeriya menu nih jugak la yg biasa laling order... klu bini dier buat kat umah, lagiiiii dier suker! sbb dier boleh mkn byk wpon sebenonyer laki aku tuh bukan jenis kuat mkn! hihihi.. opsss sowi yang! hiks... jom layan resepi!

red chili yg biasa dgunakan dalam masakan italy

Bahan-bahan
  • 1 peket spaghetti
  • 8 ulas bawang putih - cincang
  • 4 biji cili merah kering - potong halus serong@bulat
  • 2 tsps daun parsley cincang - hana gune dry parsley
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • garam
  • virgin olive oil - utk dressing last - hana tak ltk
  • Telur rebus setengah masak - optional
Cara-cara
  • Rebus spagetthi mengikut arahan peket . Hana biasa rebus tambahkan garam sket dan juga minyak. Angkat dan toskan. Simpan air rebusan spagetthi lam 2 sudu besar. Ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun, Tumis bwg putih hingga kekuningan. Pastikan api kecil supaya bwg tidak mudah hangus.
  • Masukkan cili, gaul. Masukkan spagetthi dan juga air rebusan spagetthi tadi.
  • Masukkan daun parsley dan perasakan dengan garam. Gaul seketika hingga air td kering.
  • Angkat dan terus hidangkan. Sprinkle ngan virgin olive oil dan daun pasrley lagi jika suka.
  • Pecahkan telur rebus separuh masak jika suka. - yang nih hana selalu letak sbb lagi sedap!

10 comments:

  1. Sedap ke Na? Tengok bahan-bahan dia, tak de rencah pun? Tapi kalau leh jadi favorite tu, mesti sedap nih... Cili merah tu kalau tak de, guna cili padi leh? Mau dia pijar ni kang... hahaha...

    ReplyDelete
  2. mmg rasa dier cenggitu kak! rasa ori bwg putih.. hentah ler! laki kiter mmg suker sgt mkn neh.. kiter plak klu xde telur tuh mmg tk doyan(suka)sgt! hihi.. cili tuh bleh ganti ngan cili kering yg biasa kiter gune tuh.. potong la alus2.. klu cili padi jd la spagetthi italy yg telah dimelayukan! hihihihi perghhh! berapiiii! kekeke

    ReplyDelete
  3. Kita suka makan spagetti. tapi yang ni memang simple ehh.tang cili tu yang sedap tu.

    ReplyDelete
  4. mudah banget ni Hana... tapi ape kerasanya. macam tak de rasa tp dah jadi fav pastinya sodap kan

    ReplyDelete
  5. salam hana...very simple,bahan2 dan cara nak buatnya...kalau malas lagi tak taulah...hehe

    ReplyDelete
  6. Aku pon nak gi buat ni... bagus ni recipe tak byk songeh!!! aku sukerr!!ni bagus untuk masuk aku nyer Category M food..

    Yat

    ReplyDelete
  7. to k.ctdelima..
    simple jerk kan kak kan! try la.. arap kene ngan selera.

    to fuzidss..
    rasa dier mmg ori kak! rs bwg putih tu jerk! setengah org tk gheti nk mkn gini.. tp my hubby mmg suker banget ngan spaghetti nih!

    to k.ima..
    hihihi.. haah kan kak kan! klu mls jugak, nk kene mandi bunga kot! kekekeke

    to k.ain..
    yepp! biler nak try?? kekekeke

    to yat maria..
    hahahaha.. suker hati ko la yat! buat jgn tak buat! tempah satu pinggan k! hehe

    ReplyDelete
  8. simple nya resepi tapi. kalau malas boleh cuba buat ni. bahannya sikit.

    ReplyDelete
  9. selamat mencube kak! kiter pong time mls mmg nih la menunyer! hihi

    ReplyDelete