Bahan-bahan
- 150g tepung gandum
- 125g gula - hana kurangkan 100g jer
- 1 biji telur
- 1/2 sk ovellete
- 100ml susu segar
- esen vanila
- Pewarna - ikut suka
- Paper cup secukupnyer
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan ovallate dan pukul lagi.
- Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
- Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
- Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
- Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
- Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
- Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!
bila tgk gambar apam je mesti sedih....huhu...
ReplyDeletekak hana, kalo x buh ovallette xpe ke? ke nnt xnaik...actually apa function ovallette tu?
Hana, looorr satu je ke tinggal tuh? Ke yg lain belum mekar2 lg untuk disunting? Hehee...sedap kan..akak kalu sekali hadap 10 ketuii pn xpa, skip nasi ler..sedapp! Tahniah, mekar cam anak dara gitu, tp rumah ko ada ank bujang je kan, harus kena rebut2 apam nih! Hehe..
ReplyDeleteto norain..
ReplyDeletemengapa ya harus bersedih2an? kekeke.. hmmmm klu tak buh, kurang gebu la yang.. apam tuh nnti jd cam liat gtu kot! xde er? try suh mak kirimkan.. hihi
to k.ummi...
hihihi.. xde la kak! yg blkg2 tuh mekar jugak! cume kurang berseri.. hahahaha.... mmg sedappp! akak tau tak, hamzah tk sempat jamah pong! budak2 nih habih licin dkerjakan! kiter pong sib baik sempat mkn dua bijik! heeeeee....
Mekar jua akhirnya ye... hehehe..
ReplyDeleteyer la mana xsedih, apam sy xmo naik, mekar pn mcm segan2...apam kak hana mekar memanjang...x mekar ditgh, mekar ditepi(yg mcm tiram tu,...heheh)...
ReplyDeletea'ah xde ovallette...hmmm...apam oh apam...
hm...baru terniat nak cuba2 buat apam nii...saya amek resepinya yee...makasihh...harap2 jadi mekar la hendaknyaa....kalu cuba kaler biru ngan coklat ok takk?
ReplyDeletesalam hana, dpt yatie bayangkan bila hana nak buka penutup kukusan...bila tngk mekar...apalagi tuannya pun senyum semekar2nya...yeeehaaah..
ReplyDeletesedap apam ni..yatie pun suka..
Saya buat semalam untu buka..sedap apam ni tapi apam tuh malu-malu sikit nak mekar macam Hananye !!! Apa-apa pun dah selamat semuanye :)
ReplyDelete