Saturday, April 3, 2010

Daifuku & Ichigo Daifuku

yattaaaaa.. dapat jugak aku buat mochi jepon neh! aritu salah bli tepung... kali nih br succes gtu! wpon banyak kedai mochi kat sini, tapi aku jarang2 bli... biler tnya hubby, dierpong kurang yakin nak bli.. tuh yg jarang2 dpt mkn.... jom tgk resepi... skodeng dr sini. kat sini pong ade jugak! atau di sini. ichigo@stoberi aku nih beso dabak! tak cantik la pulak! pehtu kene nganga beso2 nak ngap! hahaha.... lg pong pestaim aku buat nih! kira ok la tuh kot! kuikuikui..... tp besttt! jemput jamah... hihihi.... leh tgk video di sini.

Bahan-bahan
  • 160g inti kacang merah
  • 100g mochiko@shiratama ko (glutinous rice flour)
  • 2 sudu makan gula
  • 120ml air - resepi asal 100ml
  • 8 biji strawberry kecil - utk ichigo daifuku
  • tepung katakuriko - for dusting
Cara-cara
  • Bulatkan2 inti kacang merah dalam 20g setiap satu. Masukkan skali strawberi jika ingin membuat ichigo daifuku. Ketepikan.
  • Satukan tepung mochi, gula dan air. Kacau rata. Jika ingin buh pewarna atau perasa cam matcha atau sebagainyer bleh letak masa nih.
  • Panaskan kukusan. Kukus adunan tepung tadi lebih kurang 15min.
  • Sediakan dulang.Lapikkan dengan oven paper. Taburkan tepung katakuriko.
  • Apabila tepung mochi dah masak.Angkat dari kukusan dan tuang di atas tepung katakuriko tadi.
  • Ambil sedikit tepung katakuriko di tangan anda agar tidak melekat semasa proses membentukkan daifuku.
  • Proses nih kene berhati2 sbb adunan masih panas. Bahagikan kepada 6-8. Ambil satu, masukkan inti kacang merah dan stoberi tadi dan tutup kemas. Sapukan lebihan tepung katakuriko menggunakan berus.
  • Buat sehingga habis dan siap utk dihidang.

16 comments:

  1. wahhh bagus resepi ni 2in 1 nii.. akak pula cipta puding roti.. agaknya kita sama2 tengh proses makanan kita..heheh
    macam kuih tepung gomak pun ia...cuma hana guna inti stobery..nyummy masam2 manis laaa ni...minta sebiji nak rasa..

    ReplyDelete
  2. salam kak.ilah..
    ptg2 nih mmg harus berlaku proses makanan kak! high tea la kunun2nyer.. hihihi... nih kuih koci jepong ni kak! mmg sedap kombinasinyer!

    ReplyDelete
  3. rasanyer aku pernah makan kuih jepun ni? boss tempat kerja lama bagi aku rasa..dia tu jepun, agaknyer bini dia yg buat kot..mmg sedap pun..

    ReplyDelete
  4. salam hana..alaaaa...tadikan aku baru balik soping brg dapur, dah belai2 buah stoberi, tapi tak beli, kalau ada boleh try buat menatang ni. Eh tepung "katak", "uri", "ko" tu tepung apa....kalau sebut satu2, sah2 makcik kat sedenak ni ramai yg pitam...

    ReplyDelete
  5. to noorma..
    klu dh dier owang jepon, mmg sah la tuh yg ko makan tuh en.mochi.. hihihi.. sedap kan kan!

    to matgebu...
    salam mat... hahahahaaa... adehh mat! silap aribulan ko pong masuk spital kene terajang ngan makcik2 sedenak tuH! kikiki.... katakuriko tuh potato starch la...klu tk abis wat dusting tuh ko bedak2 la kat muker ko skali! btambah ensem dan gebu ko mat! wakakakakaaa.....

    ReplyDelete
  6. Uwahhhh!!!sedapnya mochi!!!SInce you dah terer buat, pos2 kan leh ke Akak kat sini sebab mochi kat sini mahal lerr...

    ReplyDelete
  7. salam kak... wallaa mbak yuuu.. mana der kiter dah terer kak! 1st trial tuh taw! yg ichigo tuh huduh beno ler nengoknyer! hihihi...... mahal er? alahai syiann haa.. jap lagik kiter watkan er.. murah jerk! sebiji 100yen.. amacam?? kekekeke

    ReplyDelete
  8. kak hana, ape maksud ichigo?sebab sy suka tgk kartun bleach, nama salah satu watak dia ichigo kurosaki hehehe :)

    ReplyDelete
  9. ichigo tuh stoberi... suker katun bleach er? sama cam hubby akak... akak nih katun2 tk minat! ngeeeee...

    ReplyDelete
  10. salam hana..slmt menjamu selera memang tak akan merasalah akak kuih ni nampak gayenye mamam kuih koci jelah..ermmmmmmm sedeh..

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Hana,
    Lama tak sempat menyinggah nie... banyak keje sekolah seminggu dua ni. hehe...
    Comey2 kuih jopun tuh. pernah gak try sekali ada kawan bawak balik dari jepun dolu2. sedap :)

    ReplyDelete
  12. suke tahap die hard fan dah ni kak hana :) siap dowload kat utorrent lagi siri2 bleach tu..

    ReplyDelete
  13. lamanya dah tak jenguk blog ni...maisya pernah gak buat daifuku ni tapi cara dia lain sikit, kena masak & kacau-kacau tepung sampai pekat....kalau cara Hana ni senang sikit, kukus dan biarkan je kan. Nanti boleh cuba version ni plak
    p/s: apasal iklan prudential tu dok kat tgh2? Jenuh nak kena intai-intai nak tgk your entry.

    ReplyDelete
  14. to maisya..
    salam maisya.. mmg ade macam2 cara nak wat daifuku nih.. bleh kukus, bleh kacau2 atas api sampai pekat dan bleh gune microvawe.. ikutlah mana2 nak try..
    >> apesal erk iklan tuh duk tgh2 menghalang n3? sbb hana bukak ok jerk nih! tadak mslh.. maybe server kot hanged! hmmmm ntah la erk... maap atas kesulitan...

    ReplyDelete
  15. ooo...maisya sorang je ke nampak iklan tu kat tgh? hu..hu..hu...tiap kali bukak dia dok kat situ.....kita scroll ke bawah dia pun ikut jugak ke bawah...apa la agaknya yg tak kena dgn setting my PC ni.

    ReplyDelete
  16. salam kak hana.. firstly,sy nk ucap tahniah and besttt sgt entry kak hana sume.. bestla..terutama makanan jepunn. hehe. sy dgn harapan yg berkobar2 telah gi jusco cari bhn2, n telah amik 3 resepi dari kak hana, satu-okinomayoki,tokoyaki dan kuih yg comel ni icihigo..malangyeee. ichigo sy xjadi la kak hana,..nape ye.. rs xsedap sgt... huhu... pastu red bean paste sy sejuk wlpun dah sejukkan sehari smlm..huhu. sedih tol..nampk kak hana buat sedaaaappnyeeee...huhu. xpela..nt kalau kak hana balek m'sia..hrp2 leh order kt kak hana. bape pun xpe.hehe. sebab teringinnn sgttt.. huhu. konfem kak hana buat rasa xsm cm kite buat..huhu.. apapun omedetto gozaimas kak hana! semoga suskes dan teruskan usaha dgn entry2 masakan yg sedap2! May Allah bless u. -fatin
    fatinfatima07@gmail.com - mmaaf sy nye nama blog ni dah xaktif..huhu

    ReplyDelete