Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam - hana tuko ikan
- * 3 ulas bawang putih
- * 3 biji bawang kecil
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci lengkuas - hana tk tumbuk
- * 1 sudu teh jintan manis - hana tk tumbuk juge
- 10 biji cili api - belah 2 (tp x putus)
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 1 batang serai diketuk
- 2 sudu asam jawa tanpa biji - bancuh dengan air
- Ayam atau ikan di potong sederhana besar & digoreng hingga kekuningan (jgn terlalu garing) - hana goreng tambah garam dan kunyit
- Tumbuk bahan bertanda * dan ditumis bersama serai hingga kekuningan.
- Masukkan cili api, bawang besar, air asam & ayam@ikan.
- Perasakan dgn garam. Masak hingga kuah agak pekat.
- Sedia utk dihidang.
salam hana..kalau dapat hirup kuah ni sedap ek..letak pulak sambal belacan..slurppppppp.
ReplyDelete......ishhh......ikan masak asam!!!!my fav.......sodapp nyeee
ReplyDeletesimple2 cenggini ler kadang2 licin na...
ReplyDeleteto datin el..
ReplyDeletesalam kak... haah! mmg sedappp! kiter pong ratah lauk ajer nih! ngeeee
to ibu umairah...
kiter pong suker jugakkk! sedap kan kan! heeee
to k.leen..
mmg betui tuh kak! 2nd round aku mkn irup kuah ngan ratah ikan jek! hehehe
salam kak hana.. bru je t'jumpa blog masak2 akak ni.. bley ke sy amik n cuba resipi2 akak ni.. hehhehe..izinkan sy ye..
ReplyDeletesalam hana...emmm akak suka masakan cam gini...nnt ada ikan kembong bolehlah dicuba...ari ni nak masak ikan tongkol singgang kelate je..fav cik abe kita...hehe
ReplyDeleteSalam, Hana. Selalu jugak tau singgah sini menjelajah tak mninggalkan jejak. Hari ni nak mninggalkan jejak gara2 ikan msk asam ni.. i likeeeeeeee!
ReplyDeleteto liliys..
ReplyDeletesalam liliys...
sila... boleh ajer.... salam kenal liliy. jemput singgah lagi.. :)
to k.ima..
salam k.ima.. wahh masak singgang sedap gak tuh! berkhasiat! kiter jarang2 menyinggang sbb en.asben tuh tk berapa nk sgt..
to sari yusa..
salam sari... tima kasih byk2 sbb suker skodeng blog hana yg tk berapa semengah nih... thanx ya! keranamu ikan asam ku kenal sari yusa... hihihi...
salam hana, wow ini yg sedap ikan masak asam...best lagi ada belacan tu...klau dpt hirup kuahnya pun jadilah..uweenak...
ReplyDeletethanks kak hana.. hehehe.. nti singgah2 la kat blog lily ye..
ReplyDeleteto k.yatie..
ReplyDeletesalam kak.. mmg uweenakkk!! hehehe.. 2nd round kiter irup kuah jerk kak! ngeee
to liliy..
mana erk link liliy? tadak pong..
kak hana, ni blog lily.. http:/fieqahaziq.blogspot.com.. heheh.. tq..
ReplyDeleteli amik link akak skali ye.. tq..
ReplyDelete