Bahan-bahan
- 2 mangkuk nasi jepon
- 2 sudu besar cuka nasi
- 2 sudu besar gula - hana buh 11/2 je
- 2 sudu besar sesame seeds
- 6-8 keping aburaage ( tofu kering)
- 1 cawan stok dashi
- 2 sudu besar syouyu @ kicap jepon
- 21/2 sudu besar gula
- Gaul nasi jepun panas dengan cuka, sesame seeds dan juga gula. ketepikan. Jika tak nak campurkan ngan sesame seeds pong tidak mengapa.
- Utk memasak aburaage - Campurkan stok dashi, syouyu dan juga gula ke dalam periuk. Didihkan. kecilkan api, masukkan tofu dan masak hingga stok agak kering dan tofu bertukar kaler brown. Kemudian angkat dan toskan aburaage tadi.
- Utk hidangan - Ambil sejemput nasi, kepal2kan dan masukkan ke dalam tofu tadi. Kemudian lipat kemas. *hana wat bentuk segitiga means abura potong dua triangle.
sekali tengok macam samosa je... dok jepun, tak rugi belajar masakan diorang kan.
ReplyDeletehihi... samosa yang lembut! btol kak! alhamdulillah dpt blaja skit2.. klu tk blaja rasa cam rugi jerk! heeee....
ReplyDeletesalam hana, kabare? lama x nampak :)nak dua2 - inarizushi yg manis dan karipap kentang yg spicy :)
ReplyDeletesalam hana.. itulah kelebihan merantau dinegara org ..akak cadangkan hana buat buku masakan negara jeponggg ni..mana tau leh jadi cheff cam org lain.. atau buat blog khas utk makanan jeponggg...heheee kim slm cucu.. menu cucu bukan main lagi... nasi tak makan.. patut la montelll..akak baca dlm n3 masa hana g jalan2 tuuu..terkejut juga akak..tapi yg bestnye mama hana rajin melayan cucu kusss.. tahniah ibu yg mithali..
ReplyDelete