Tuesday, April 20, 2010

Karipap Inti Kentang

wat karipap nih request en.asben yang akan bertolak ke keio,yokohama malam nih.. bleh la aku watkan bekal lam perjalanan nanti... demi tugas, terpakse ku berkorban kene tinggal lagi sampai sabtu nih... sob sob sob..... wat ina, sowi er.... menu hot hot tadak lagik wat masa nih! karipap pong karipap la yerk! kali nih kulit lebih rangup! cara2 kelim karipap leh tgk di sini.

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum (2cwn penuh)
  • * 2 sudu besar minyak msk
  • * 2 sudu besar butter@marjerin
  • * 1 sudu besar shortening
  • >> * Campurkan semua menjadi 1/4 cawan.
  • garam
  • air
Bahan Inti Kentang
  • 5 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 2 sudu makan ikan bilis
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • hirisan daun sup
  • garam dan gula
  • air
>> Jika suka bleh campurkan ngan daging@ayam minced

Cara-cara
  • Utk membuat kulit karipap - Panaskan@microvawekan minyak, butter@marjerin, shortening sehingga menjadi 1/4 cawan.Masukkan ke dalam tepung. Gaul menggunakan garfu (sbb minyak panas) sehingga menjadi crumble. Bancuh air dan juga garam. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sebati sehingga tidak melekat di tangan.
  • Utk membuat inti - Blend@kisar bwg besar, bwg putih dan ikan bilis. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang empuk. Masukkan skali garam dan gula secukup rasa. Taburkan daun sup dan gaul sebati.Tutup api.
  • Ambil adunan tepung tadi. Canai. Terapkan dengan mulut cawan besar atau apa2 terap yang bulat. Ambil satu, masukkan inti dan kelim seperti biasa. Goreng dengan minyak panas sehingga keemasan. Pastikan api sederhana sahaja. Angkat dan toskan.
  • Siap dihidang.

13 comments:

  1. salam.. kak Hana.. sedapnyer..kiter suker makan karipap.. nak 3ketoi.. he he he kuih feberet erma tu... aritu ader gak buat.. dah habis he he he..

    ReplyDelete
  2. salam.. kenalan hari2 akak jengok dapur hana..nampak sedap karipap tu..

    ReplyDelete
  3. wah kalo epok2 rangup kite suke..
    bebile bleh try sbb tak pena g wat yg tarok shortenig ni;)..

    ReplyDelete
  4. salam hana...
    Wowww...karipap, my feberet..aku bawak kan koo apple almond puff pie, kita tukar ek dgn karipap...amacam?..

    ReplyDelete
  5. salam Puan Rumah :)

    transit jepun sat nak mintak 3-4 ketoii..buat bekal...boleh? muehehehe!

    ReplyDelete
  6. Hana~ Salam Dik....Nak karipap juga....ooo bekalkan untuk Hamzah ya...ok lah akak wat sendiri lah nanti!

    ReplyDelete
  7. salam hana. akk pn sama slalu kena tinggal suami. mmg rasa kurang aje klu suami takde ni. huhu... kdg2 dlm sbln 2,3 kali g. apa nak buat dah cari rezeki... akk pn merantau tp di kota bharu je. hehe...

    ReplyDelete
  8. daging ngan ayam cincang ada dlm esbok...mmmmm jek nak buat...wakakaka... bak ler seketui dulu...

    ReplyDelete
  9. salam hana..dah tidur ke belum?jangan lupa kunci pintu betul-betul..awak tu tinggal dgn anak-anak je malam ni..hehe karipap ada lagi tak?bak 4 biji:)

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Hana..time kasih bagi tips pasal makanan baby tue.. nanti boleh kite tukar2 menu mikael. :)

    Sebelum balik nak tapau karipap sebalang okeh! hehe

    ReplyDelete
  11. kak hana, ni kita bawak bakul ni...isi karipap akak banyak2 dalam tu yek..kita nak jual.....kikikikiki....

    ReplyDelete
  12. salam Hana, semuanya nak mintak karipap....ada lagi ke utk Yatie...
    nmpk gaya aku keneng gaweh dewek..hu3..

    ReplyDelete
  13. salam kak, singgah ambik resepi karipap, esok hubi nak bwk gi minum ptg ngan labmate dia. thnx ye

    ReplyDelete