Bahan-bahan
- 250g tepung gandum (2cwn penuh)
- * 2 sudu besar minyak msk
- * 2 sudu besar butter@marjerin
- * 1 sudu besar shortening
- >> * Campurkan semua menjadi 1/4 cawan.
- garam
- air
- 5 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 2 sudu makan ikan bilis
- 2 sudu makan serbuk kari
- hirisan daun sup
- garam dan gula
- air
Cara-cara
- Utk membuat kulit karipap - Panaskan@microvawekan minyak, butter@marjerin, shortening sehingga menjadi 1/4 cawan.Masukkan ke dalam tepung. Gaul menggunakan garfu (sbb minyak panas) sehingga menjadi crumble. Bancuh air dan juga garam. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sebati sehingga tidak melekat di tangan.
- Utk membuat inti - Blend@kisar bwg besar, bwg putih dan ikan bilis. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang empuk. Masukkan skali garam dan gula secukup rasa. Taburkan daun sup dan gaul sebati.Tutup api.
- Ambil adunan tepung tadi. Canai. Terapkan dengan mulut cawan besar atau apa2 terap yang bulat. Ambil satu, masukkan inti dan kelim seperti biasa. Goreng dengan minyak panas sehingga keemasan. Pastikan api sederhana sahaja. Angkat dan toskan.
- Siap dihidang.
salam.. kak Hana.. sedapnyer..kiter suker makan karipap.. nak 3ketoi.. he he he kuih feberet erma tu... aritu ader gak buat.. dah habis he he he..
ReplyDeletesalam.. kenalan hari2 akak jengok dapur hana..nampak sedap karipap tu..
ReplyDeletewah kalo epok2 rangup kite suke..
ReplyDeletebebile bleh try sbb tak pena g wat yg tarok shortenig ni;)..
salam hana...
ReplyDeleteWowww...karipap, my feberet..aku bawak kan koo apple almond puff pie, kita tukar ek dgn karipap...amacam?..
salam Puan Rumah :)
ReplyDeletetransit jepun sat nak mintak 3-4 ketoii..buat bekal...boleh? muehehehe!
Hana~ Salam Dik....Nak karipap juga....ooo bekalkan untuk Hamzah ya...ok lah akak wat sendiri lah nanti!
ReplyDeletesalam hana. akk pn sama slalu kena tinggal suami. mmg rasa kurang aje klu suami takde ni. huhu... kdg2 dlm sbln 2,3 kali g. apa nak buat dah cari rezeki... akk pn merantau tp di kota bharu je. hehe...
ReplyDeletedaging ngan ayam cincang ada dlm esbok...mmmmm jek nak buat...wakakaka... bak ler seketui dulu...
ReplyDeletesalam hana..dah tidur ke belum?jangan lupa kunci pintu betul-betul..awak tu tinggal dgn anak-anak je malam ni..hehe karipap ada lagi tak?bak 4 biji:)
ReplyDeleteSalam Kak Hana..time kasih bagi tips pasal makanan baby tue.. nanti boleh kite tukar2 menu mikael. :)
ReplyDeleteSebelum balik nak tapau karipap sebalang okeh! hehe
kak hana, ni kita bawak bakul ni...isi karipap akak banyak2 dalam tu yek..kita nak jual.....kikikikiki....
ReplyDeletesalam Hana, semuanya nak mintak karipap....ada lagi ke utk Yatie...
ReplyDeletenmpk gaya aku keneng gaweh dewek..hu3..
salam kak, singgah ambik resepi karipap, esok hubi nak bwk gi minum ptg ngan labmate dia. thnx ye
ReplyDelete