Wednesday, April 28, 2010

Spinach au Gratin


horenso@spinach aka bayam kat umah nih mmg peberet hubby n aku! konon nak kuat cam popeye la gtu kan! kuor muscle gendut gendut gtu! hahahahaa.. tak rela ahhh! what ever spinach byk khasiatnyer.. slalu gak msk horenso nih. kadang rebus gtu gaul2 ngan butter pong sodap! Jom tengok resepi..

Bahan-bahan
  • Sepeket spinach@horenso
  • 2 sm bawang besar cincang
  • 2 sm butter
  • 2 sm tepung gandum
  • 2 sm parmesan cheese - atau apa sahaja cheese (leh add)
  • 11/2 cawan susu segar - jika ingin lebih creamy gunakan atau campurkan dengan whipping cream@ heavy cream
  • blackpepper
  • garam
Cara-cara
  • Didihkan air. Rebus sebentar horenso@spinach. Angkat, basuh dengan air sejuk dan perah. Kemudian potong dalam 5cm. Ketepikan.
  • Utk membuat sos putih - Panaskan butter. Masukkan bawang. Goreng hingga bawang agak layu. Masukkan tepung gandum. Kecilkan api yer agar tepung tidak hangit. Masukkan pula susu segar, garam dan blackpepper. Masak hingga pekat.
  • Sediakan bekas tahan panas. Sapukan butter. Susun spinach yang telah dipotong tadi. Curahkan sos putih. Taburkan cheese lagi jika suka. Kemudian bakar suhu 180 hingga bahagian atas keperangan. (hana bakar gune toaster jer )
  • Siap dihidang, Enak makan panas2.

12 comments:

  1. suke suke bayam..copy dolu resep nyeee

    ReplyDelete
  2. kabare hana...k.atie dtg nie nk nyanyi la...'popeye the sailorman..tut!tut!'..syedap tak soreee kite?kalah soreee darwish...

    ReplyDelete
  3. alamak bayam keee...xmo la
    takut jd cam popeye bdn beketul2 huhu ngeri

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    iya buk izah! silakan ajaa... bleh geng nih ngan aku makan bayam! hihihi

    to k.azatie..
    tut tutttt! tuh bunyik kentut ker popeye kak! muekekeke..

    to eiyna..
    amboiii eksen ko yerk! aku mkn dah bertahun tadak pong kuor ketul2! tipu jerk popeye tuh! hahahaa

    ReplyDelete
  5. Hi KakHana!!! hru doing dearie???

    How's ur 3D doing??? heheh...Darwish dah berapa bulan karang erk???

    Love is back again, tapi internet kantoi je sll kat sini...tunggu telekom line, berbulan kena tunggu nampaknya! uwaaaa! :(

    Take care, mintak spinach cikit!

    ReplyDelete
  6. to love..
    hi loveeeeeeeee!!! haiyakkk manyak lindu sama kamu laaa... sihat jerk! love dah settle semua yer? baguss bagusss..welkem back masak2! dah rindu ngan ayam2 love! hihihihi... darwish now dah masuk 7 bulan.. besoo dahh..xpe xpe... hope line leh settle pas nih.. ku tetap setia menantiiii.. cewwaahhh! hihihi

    ReplyDelete
  7. Salam kenal

    Selalu bayam direbus atau digoreng, boleh cuba ni... lain sikit dari biasa.

    ReplyDelete
  8. salam hana..wah nak soh kuat cam popeye ya?akakah..hana kena jadi Olive le tapi kakinya besar hehe.

    ReplyDelete
  9. salam kak hana..
    x sangka spinach bleh masak dgn butter cengini...kesiannya anak orang kampung sorg ni, setelah berpuluh thn idup, baru ni kenal masakan camni...tp mmg nampak sedapppp

    ReplyDelete
  10. to zaitun..
    salam kenal zaitun.. haah tol tuh! klu dulu2 pong main goreng2 jerk! la nih dh boleh dpelbagaikan.. slamat mencube! :)

    to cikmanggis..
    klu cam olive tuh mau laki pong tk pandang kang! hahahhahaaaa

    to norain..
    salam ain.. akak pong sejak duk sini baru tau masak cenggini ain.. klu tak duk telangkup bwh tempurung jugak! hihihi

    ReplyDelete
  11. rasa-rasa kak gerau buat jadi tak? sebab nak buat piza pun tak siap-siap...bahan ada dah...sat lagi mauripan akak tukar jadi lipan sebab terperat dalam grobok dapur...

    ReplyDelete
  12. to kak.gerau..
    hahahahahaaa... akak tangkap jerk kang lipan tuh, pehtu buh garam kunyit gorengggg!! kasi kucin makan ok gak! tak pong ayam! kikiki

    ReplyDelete