RESEPI TAUHU BRINTIK
Bahan-bahan
- Tauhu - hana gune tauhu jepon yang dh siap digoreng
- telur - dipukul sedikit
- Tepung goreng ayam - hana gune tpg gandum je
- Tauhu dipotong dan dicuci bersih.
- Celup dlm telur dan digaul dgn tepung.
- Goreng minyak banyak/tenggelam.
Bahan-bahan
- Cili padi - ikut kepedasan masing2
- Bawang putih
- Kicap Jalen Manis @ kicap biasa
- Gula merah
- Gula putih
- Limau nipis@kasturi - jika suka
- Kisar semua bahan kecuali limau hingga hancur.
- Jika tumbuk menggunakan lesung, tumbuk cili padi, bawang putih, gula merah dan putih hingga lumat. Kemudian masukkan kicap dan gaul mesra.
- Perahkan limau jika suka.
- Sesuai dimakan dengan pelbagai jenis sup dan juga goreng2an.
hahha..wong jowo kan tak sah dgn soya2 ni kak hana...kikiki...i Loikkeee..meh seketoi kak! =P
ReplyDeletehihihihi... tau takpe! sib baik ghuper aku tak macam kicap itam legam! kikikiki
ReplyDeletehohoho...akak ni bukan owang jawe...patutlah tak boleh nak telan tauhu sebagai ni...huhu
ReplyDeleteyer kot kak! tp ade gak yg bukan jawa pandai makan... hihihi.... xpe xpe... tgk jerk kiter makan! hehe
ReplyDeleteishh esok juga mcm nak teraii....
ReplyDeleteHana...bab2 tauhu cecah sambal kicap nih mmg tak leh tahan..kalau buleh aku laki bini ni hari2 nak makan tauhu tempe cecah samabal kicap...kalu dah dua2 jowo tu mmg sama2 naik...wakakakaka..nanti nak cuba ler goreng tahuhu bertepung lak..slalu dok tepek serbuk kuyit je.
ReplyDeletekick lah mkn ngn sup.. nyum3
ReplyDelete