Thursday, April 8, 2010

Sup Ayam Hadnyai

salam d pagi khamis buat semua..... arini alhamdulillah cuaca cerah. Danish pong dah stat skola. cam kejap jerk rasa anak aku dah masuk tahun dua. maka bermulalah rutin harian aku membentou.. huhuu.. k lah! arini insyaAllah byk urusan yg akan diselesaikan.. jadiknyer utk santapan korang jom layan sup hadnyai nih! perghhh sedap glossss... cume aku wat kurang pedas. maklom la ada budak2 ni hah... skodeng dr dapur cikmatgebu yg asal dr my.resepi. juga ade kat dapur k.nor dan juga k.ummi. tima kasih kpd yg berkongsi resepi.. cnp dr dapur mat.

Bahan-bahan
  • 800 g ayam, dipotong sederhana besar
  • 5 batang serai, dititik
  • 7 cm lengkuas, diketuk
  • 2 batang saleri, dikerat2
  • 2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
  • 5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kuntum bunga lawang#
  • 5 biji buah pelaga#
  • 3 kuntum bunga cengkih#
  • 1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3-4 biji cili padi*
  • 4 cm halia*
  • 1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
  • 2 camca besar ketumbar*
  • 1 camca teh jintan kasar*
  • 1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
  • Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng, untuk hiasan
Cara-cara
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
  2. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja. Jika suka boleh perahkan limau nipis.

8 comments:

  1. Sup ni, kalau dicicah dengan roti yang Mat buat tu, pasti malatops!

    Mat, bak mari sini sebantal dua roti ko tu. Mama nak buat cam rumah sendiri, ceduk sup sendiri kat rumah dak Hana ni. Muahaha...

    ReplyDelete
  2. Salam pembuka bicara!
    slurrrpppp em Alhamdulillah dah kenyang hirup...
    mekacih ek tuan rumah :)

    ReplyDelete
  3. Wah...senang hati Mamafami...mintak roti CMG...nak cicah sup Dik Hana ya...

    Eh..penerbangan pukul berapa ya Ayam Hadyai tu...tiba Jepun...!!

    Nah 4 ketoi karipap dah siap goreng!!Yang frozen...nanti Akak pos ikut penerbangan tambang murah!!

    ReplyDelete
  4. to mamafami..
    haah kan ma... mat!! aku plak mintak dua bantal! nk mkn ngan mama nih! meh mehh... kekeke

    to maryam..
    salam yam....tak nak tambah lagik ker? ade sepiyuk lg tuh hah! hehe

    to k.watierman..
    penerbangan 1 saat berlalu! hihiiii.. alaa awat tambang murah! berkulat kang! kekekeke.. kakk, klu karipap cicah sup pong sedap jugak kan! hihihi

    ReplyDelete
  5. salam hana..tengah2hari ni klu dapat sup hana tu mmg sedap ..akak klu mkn sup kena ade sambal kicap baru ngam..lebih pedas lg sdp lepas tu erut meragam...

    ReplyDelete
  6. as'laikumm..ni mat teko datang bawak roti....roti benggali lagi nihh...nalla punya besar..sekali celup, seperiuk sup koo tu kering, hana oiiiii!!!...hahaha...eh...mamafami 1st komentar laaa...

    ReplyDelete
  7. salam hana..wahh hadnyai mari?medai!medai:)

    ReplyDelete
  8. to datin el..
    salam kak.. kiter seghuper la kak! sambal kicap mmg tk leh nak dpisahkan ngan sup2 begini! mabelessss!! hihi

    to matgebu..
    waalaikumussalam mat... hahaha... punyer beso dabak sampai sup aku kering yer! lenkali aku nak wat sup satu kawah! kompom BM ko tak buat nak wat roti satu kawah! hahahaa.. pssttt mama tgh lapo tuh! tuh sbb dier cpt2 komen.. kekeke

    to cikmanggis..
    salam kak... medai medaiii... bahse apa tuh kak?? hihihi

    ReplyDelete