Thursday, May 27, 2010

Ayam Percik Kelantan

arini wat ayam percik kelantan..pestaim buat! sebelum nih penah makan masa bbQ aritu..sedap pulak adik2 tuh buat! terus jatuh chenta! godeh2 dapur kak.jie jie. Jumpa jugak akhirnya resepinya.. leh tgk gak kat dapur kak.madihaA. tapi style bakar dulu. aku nyer rebus separuh msk dulu then baru bakar. Jimat karen nak membako.. hihihi... timakasih kak.jie jie dan jugak k.madihaA. cnp dari blogspot kak.jie jie. utk kuah aku tak buh tpg jagung.bior pekat sendrik. tp kalernyer kok agak gelap!

Bahan-bahan
  • 3 ketul dada ayam
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 keping asam keping
  • sedikit bancuhan tepung jagung( untuk segera pekatkan kuah-tapi lebih sedap kuah pekat sendiri tanpa bantuan tepung jagung)
  • Garam secukupnya
  • Sedikit gula( kuah ni manis sedikit aje)
Bahan dikisar
  • 2 inci halia
  • 4 batang serai-dihiris halus baru dikisar.(kalau dititik pun boleh)
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih.
Bahan untuk rebusan ayam
  • 3 ulas bawang putih-dititik
  • 1 inci halia- dihiris2
  • Sedikit garam
  • 1 keping asam keping.
  • Air secukupnya.
Cara-cara
  • Ayam direbus separuh masak dengan bahan2 rebusan dan toskan
  • Dalam kuali, masak santan, bahan kisar dan asam keping sehingga mendidih.
  • Sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul-ketul.
  • Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sehingga kuah pekat. ( Untuk cepat memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan jagung.)
  • Apabila sudah cantik kuahnya( berkilat sikit) angkat dan ketepikan.
Cara Bakar
  • Ayam yang direbus separuh masak dibakar dengan api yang sederhana.
  • Balik2kan ayam dan lumur ayam dengan kuah percik tadi sehingga ayam masak dan mesra dengan kuah tadi.
  • Apabila menghidang, tuangkan sebahagian kuah ke atas ayam bakar tadi. Siap untuk dimakan.

14 comments:

  1. ussiihhh ayam percik..kelantan...

    ReplyDelete
  2. sedapnya ayam percik...biasanya klo bln posa...byk la jual aym percik ni...

    ReplyDelete
  3. last makan ayam percik masa bln posa lepas,ala cedapnya kak, rasa seketoi...

    ReplyDelete
  4. salam kak hana,
    teringat ayam percik mama saya... huhu. tumpang makan sini ya,kak.. :)

    ReplyDelete
  5. salam hana.
    ayam percik la pulak. di sana tadi ayam, disini pun ayam jugak. knapa suma org mkn ayam ari ni....? knpa x mkn udang ker, sotong ker...?
    hehehe....

    ReplyDelete
  6. Salam Hana...
    Terliurnya nengokk ayam tuh, sampai rasa nak wat ari ni jugak!!

    ReplyDelete
  7. wahhh..kelate maghi doh hok nehh..
    sedak nok mapuh aye pecik hok mu buak nih!

    ececehhh...harus aku kena sula ngan org kelantan pasni hehehehe

    ReplyDelete
  8. sedapnya ayam percikkkk!!!!

    ReplyDelete
  9. kak hana..gapo lagu ni..napok sodak sangak aye tuh..haha..balee kalu TTM kena sula haku dah kena rejam ngan ore klante ni..takut..cha alip bot

    ReplyDelete
  10. Salam Hana ..Ini kegemaran saya, dulu di Singapore pasti beli ayam percik setiap bulan puasa :)

    ReplyDelete
  11. erk..org kelantan dtg neh hehehe..nyum nyum!

    ReplyDelete
  12. Salam Hana,
    Ayam percik mmng kegemaranku...nak rasa yg versi kelantan punya....ada lagi ke...

    ReplyDelete
  13. kalu nok make aye pecik mari la ampang

    ReplyDelete
  14. kalu nok make aye pecik mari di ampang sy ado jua

    ReplyDelete