Bahan-bahan
- 3 ketul dada ayam
- 4 cawan santan pekat
- 1 keping asam keping
- sedikit bancuhan tepung jagung( untuk segera pekatkan kuah-tapi lebih sedap kuah pekat sendiri tanpa bantuan tepung jagung)
- Garam secukupnya
- Sedikit gula( kuah ni manis sedikit aje)
- 2 inci halia
- 4 batang serai-dihiris halus baru dikisar.(kalau dititik pun boleh)
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih.
- 3 ulas bawang putih-dititik
- 1 inci halia- dihiris2
- Sedikit garam
- 1 keping asam keping.
- Air secukupnya.
- Ayam direbus separuh masak dengan bahan2 rebusan dan toskan
- Dalam kuali, masak santan, bahan kisar dan asam keping sehingga mendidih.
- Sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul-ketul.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sehingga kuah pekat. ( Untuk cepat memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan jagung.)
- Apabila sudah cantik kuahnya( berkilat sikit) angkat dan ketepikan.
- Ayam yang direbus separuh masak dibakar dengan api yang sederhana.
- Balik2kan ayam dan lumur ayam dengan kuah percik tadi sehingga ayam masak dan mesra dengan kuah tadi.
- Apabila menghidang, tuangkan sebahagian kuah ke atas ayam bakar tadi. Siap untuk dimakan.
ussiihhh ayam percik..kelantan...
ReplyDeletesedapnya ayam percik...biasanya klo bln posa...byk la jual aym percik ni...
ReplyDeletelast makan ayam percik masa bln posa lepas,ala cedapnya kak, rasa seketoi...
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeleteteringat ayam percik mama saya... huhu. tumpang makan sini ya,kak.. :)
salam hana.
ReplyDeleteayam percik la pulak. di sana tadi ayam, disini pun ayam jugak. knapa suma org mkn ayam ari ni....? knpa x mkn udang ker, sotong ker...?
hehehe....
Salam Hana...
ReplyDeleteTerliurnya nengokk ayam tuh, sampai rasa nak wat ari ni jugak!!
wahhh..kelate maghi doh hok nehh..
ReplyDeletesedak nok mapuh aye pecik hok mu buak nih!
ececehhh...harus aku kena sula ngan org kelantan pasni hehehehe
sedapnya ayam percikkkk!!!!
ReplyDeletekak hana..gapo lagu ni..napok sodak sangak aye tuh..haha..balee kalu TTM kena sula haku dah kena rejam ngan ore klante ni..takut..cha alip bot
ReplyDeleteSalam Hana ..Ini kegemaran saya, dulu di Singapore pasti beli ayam percik setiap bulan puasa :)
ReplyDeleteerk..org kelantan dtg neh hehehe..nyum nyum!
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteAyam percik mmng kegemaranku...nak rasa yg versi kelantan punya....ada lagi ke...
kalu nok make aye pecik mari la ampang
ReplyDeletekalu nok make aye pecik mari di ampang sy ado jua
ReplyDelete