Bahan-bahan
- 300 g tepung roti
- 60 g gula halus
- 5 g garam halus
- 10 g susu tepung
- 1/2 camca teh bread improver
- 1/2 camca teh bread softerner
- 2 camca teh instat yeast (mauripan)
- 30 g telur (pecah kan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
- 150 ml air
- 30 g mentega
- 8 batang sosej ayam "ayamas", celur 5 minit, tos dan sejukkan
- Mix vege secukupnya
- Sos tomato secukupnya
- Mayonnaise secukupnya
- Telur untuk disapu (baki 30 g tadi)
- UNTUK DOH ROTI :- Campur semua bahan2 untuk dok kecuali mentega, gaul hinnga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (kurang lebih 15 - 20 minit). Bulat2kan dah, letak dalam bekas dan balut bekas tadi dengan plastik bersih, biar 1 jam hingga doh naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 dalam Bread Maker, pilih setting untuk "DOH", tekan "ON" dan tunggu hingga siap.
- UNTUK MIX VEGE SAUSAGE BUN :- Keluarkan doh, tumbuk dan bagi kepada 8 bahagian sama besar (hana bg 40g setiap satu), bulat2kan doh dan biar doh rehat 10 minit. Ambil satu doh canai memanjang sama ukuran dengan sosej tadi. Balut sosej dan kerat kepada 4 bahagian sama besar, kemudian kerat lagi supaya mendapat 8 keratan (seperti dalam gambar).
- Pusingkan setiap belahan tadi ke kanan dan ke kiri sehingga mendapat bentuk macam dalam gambar. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Tekan sedikit roti, buat kaedah sama untuk baki doh dan sosej tadi. Biarkan 45 minit hingga naik.
- Sapu dengan telur, tabur dengan mix vege dan paipkan mayonnaise dan kemudian sos tomato. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebenuhnya sebelum dihidangkan.
Hana, nak tanya le...kalau guna BM boleh campak gitu je ke? Ira tak berapa reti lagi nak guna BM ni...he.he baru beli tp cap ayam je, dlm manual tu cakap, kena masukkan cecair dulu kemudian bahan2 kering last baru yeast. Sebab hari tu buat roti loaf tak jadi... tapi utk doh tak cuba lagi
ReplyDeleteyep! klu ikut undang2 BM aka bibik melayu,kene masukkan yg cecair dulu! tapi kalau hana, semua hana campak sekali harung! pehtu tekan ON! tau2 dah siap! hahahahaa... alhamdulillah setakat nih tak penah tak jadik! roti tetap lembut dan gebu! maybe lain BM lain caranya kot! hentah erk!
ReplyDeletekak hana....comel nye roti yang sosej rol tuh..cam nak tenyeh tenyeh je.. nak ke dapur a buat roti ni..adioss
ReplyDeletekadang - kadang mas pun buat macam akak,anak2 mas pun selera tak sama,senang kan kak, 1 adunan dapat buat macam2,macam kat kedai roti la...pilih2, nak yang mana..he..he..
ReplyDeleteakak senang je hana.bebudak dah besar jgn byk songeh.buat roti gondol cicah milo..ermmm sodap tul
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeleteroti tuh xde insuran! ko jgn tenyeh2 kuat sgt! tak berbaloi kang! muahahahaa... buat jgn tak buat!
to mas..
hehehe..tol la mas! mak dier dah macam kedai roti jerk erk?? kekeke
to k.anymz..
hahahahaaaa...roti gondol kak er! lawak la akak niH! tp mmg btol la! gondol2 lagik senang! nak sosej pong belah jerk tgh, buh la sosej bagai! kekekee...
salam hana...
ReplyDeleteroti yg sosej tu..alah hai comeyynyaa..mcm siput pun ada...kreatif lah koo ni hana....
Hana, hope next time you try buat roti pakai water roux method. It will gives you very soft bread so tak payah pakai lagi bread improver and softerner.
ReplyDeletemacam kat kedai la... Hana, esok2 balik mesia leh bukak kedai roti hu hu
ReplyDeletesalam hana..sehari tak singgah tengok "darwis" rasa cam setahun hehe line phone rumah buat hal..satu hari tak boleh masuk blog..haiyah..malam baru elok..minta roti sikit ya:)
ReplyDeleteto matgebu..
ReplyDeletesalam mat..aku tiru kat lam majalah la mat! majalah tuh yg kretip! bukan aku! kikikiki
to icook4fun..
hi..akceli i dah banyak kali wat gune water roux sblm2 nih..u can find kat label roti tuh.. but kali nih xde stok water roux then mls pulak nak buat! heeee...
to izan..
haah iyolah! aku bukan kedai lama rumah jerk! kastemer aku anak2 n laki aku jer! hahaha
to cikmanggis..
salam nenek manggis..darwis pong leh leleh air liuq kalau sehari tk nmpk nenek manggis! hihihi.. nah! roti!
Hana, nk tanya yang roti gulung kontot tu sapa punya? Darwish ke? hehee...Ko ni ada2 jek wat kelakor tauuuu..haha
ReplyDeleteCup cupppp Hana! Ko tu salin je resepi Mat eh..dia mmg suka wat saja2 taip salah tau..tu no. 3 cara nk buat tu..."PUSIANGKAN" roti..wakakakaa...aritu kan, dia penah taip "musim" jadi "MU SIAM" atau...wakakakaa, lenkali ko nk copy ko cek ejaan dulu...ahaakss! (*japgi ada la budak Mat tu tuju angin pulak kat akak..hehe, nyorottsss la)
ReplyDeleteto k.ummi..
ReplyDeletehahahahaa roti kontot tuh utk danial! darwish konon2 tak mo bg lagik takot kembong cam aritu! skali dier rembat satu habih satu kontot tuh kak! hah! hambik ko! sib baik tak kembonG! hihihi
lerrr..kiter baru perasan! nampaknyer cikgu sejarah kiter tak leh jadik cikgu bahse melayu! kiter pong dh byk kali jugak ternampak dier selalu terpesong bahse! kahkahkahkah.. lawak la mat niH! amponnn mat! len kali klu time tulih, g buang hajat dululah! wakakakakakaaaaa.......