Thursday, May 13, 2010

Churros

wat nyemil2 depan tv... sekali hadap licinn maa! macam kuih belimbing atau French Crullers juga buatnyer.. kalau beli, kadang keras! yang nih tak keras, tp rangup kat luor, lembut kat dalam. Resepi ejas sket dari sini. Bleh ikut suka nak cicah hot chocolate atau gula+serbuk cinnamon atau gula sahaja jika tak suka cinnamon.

Bahan-bahan
  • 1 cawan air
  • 1 sudu makan gula
  • 11/2 cawan tepung gandum - hana buh 11/4 je
  • 1 biji telur - size L
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu makan butter
  • For dusting - Gula+cinnamon powder atau hot chocolate
acuan yg aku guna
Cara-cara
  • Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Bleh rujuk cara2 wat Cream Puff. Cara2 yer bukan bahan2. :)
  • Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
  • Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.

17 comments:

  1. hampir 100% cara buat cream puff erk...nnt ade lebihan doh wat order cream puff aku nak amik sikit wat ni plak kakakaaa!!!tapi aku prefer yg celup cekelet le...

    *erh ko lupe (atau aku yg tak perasan) letak butter kat cara2...

    ReplyDelete
  2. hehehe..sowi sowii aku dah edit! tenkiu... oitt! klu cream puff ko wat gini, tak ker berminyak!! sbb cream puff bakor! ug nih goreng! klu tgk bhn2 pong cream puff lebih byk telur. yg nih lebih tepung! ppon klu ko buat bg feedback! kot aku bleh tiru pulak! hahahahaa

    ReplyDelete
  3. cantiknya churros tu, rasanya tawar ke kak, mcm rasa cakoi tak

    ReplyDelete
  4. wui... rajinnyer kak.. cam best..bhn2 cam senang...bleh try he he he.

    ReplyDelete
  5. Hee...that's what I thought masa tengok bahan2 tu...cam buat kuih belimbing hari tu jer kan...tapi presentation tu yang buat tergoda....mampukah Akak mengadapi dugaan dan godaan sebegini....huhuhu!

    ReplyDelete
  6. cam best je...tang gambo tu tak tahan tau..nanti bukan nya nak buat kuih tapi menggoda nak beli dslr kang..ha geram ni geram..

    ReplyDelete
  7. *drooling*

    tgk bahan cam sempoi..cara cam senang...dptkah mengatasi enzim "M"..huhu

    as usual, gambar mmg superb

    ReplyDelete
  8. resipinya mudah je nak buat, hasilnya pun cantik!!! bila nak buat ye?

    ReplyDelete
  9. eeeeeeeh mcm sedap ni cicah cekelat cair! ambo nak try la

    ReplyDelete
  10. mcm pernah ku lihat jer itu acuan :P

    ReplyDelete
  11. dah macam choki2 lak..celup dlm cekelat...best la kak...

    ReplyDelete
  12. salam. hana, acuan tu nak carik kat mana ya..

    ReplyDelete
  13. to mas..
    takde la tawar mas.. sbb makan pong dengan gula. jauh beza ngan cakoi.. hmmm.. camne nak ckp erk?! try mas buat! hihihi

    to erma..
    try ma jgn tk try! sonang jaaa..

    to k.watierman..
    haah mcm kuih belimbing! tp nama jerk lain! bhn lebih kurang sama! alaa..k.watie pejam mata pong leh siap per! hihihi

    to izahdaut..
    hahaha..ke lain ghupernyer ati kamu yer! hihi... wish byk2 yer! insyaAllah dapat! :)

    to liyana..
    maceh lina! tepuk dada, tanya kuali! kikiki...

    to k.ain..
    kiter pulak yg ditanya! akak biler nak buat?? hehe

    to zaliana..
    try za jgn tk try! tuh dak budak2 dah tungguu! hihi

    to k.nor..
    eh! haah la kak kan kan.. aritu jumpa kat lam kotak ade tulisan kuala terengganu! tk igt la sape bagi! kikikiki...

    to beatty..
    yeaahhh sesedap choki2!! hihihi

    to ramla..
    salam ramla.. kiter punyer tuh org bagi.. rasanya ader jual kat mana2 kedai yg jual peralatan memasak atau bakery. kat supamarket pong rasanya ader kat bahgian bhn2 kuih.. try carik nanti yer..

    ReplyDelete
  14. saya dah buat!!!
    suka sgt...heee
    tp guna acuan besar skit...puas!

    ReplyDelete
  15. nak guna resepi boleh??

    nanti feel free visit my blog yea http://yuyaisihat.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Kak saya dah buat tapi tak menjadi :(

    http://nhshura.blogspot.com/2014/04/chu-chu-churros.html

    ReplyDelete
  17. Salam hana. Perlu tak sejukkan adunan dulu sblm masukkan telur. Klau masuk telur panas2 telur tak masak ke. Sorry mohon pncerahan.

    ReplyDelete