DONUT MALUS DOMESTICA
Bahan-bahan
- 80g@1/3 cup melted butter
- 2 eggs
- 1 1/2 tsp salt
- 3 tbsp sugar
- 600g@4 cups bread flour
- 2 tsp yeast
- 300ml air suam
- Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting:Dough.
- Kalau uli tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
- Satukan bread flour, salt and sugar.
- Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter. Pastu tuang yeast.
- Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
- Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
- Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.
- boleh laa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.
- UTK DONUT BAKAR - Panaskan oven suhu 170. Sapukan permukaan donut dengan susu segar+madu+telur. Taburkan dengan gula. Jika suka buh bijan sangai kemudian spray sebentar. Bakar selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan di atas redai.
Salam Hana cute mute nye donut tu!! sedap dari goreng ke?
ReplyDeleteewahhh Bedahh!!
ReplyDeletemerata2 dah donut malus domestica aku ni berjalan hehehe..internasional uuuuu!!
kak ummi pi wat pizza..hang bakor...
versatile gituuu..
marveles
ReplyDeleteblk keje krg wajib singgah dunkin donut
:-)
macam best jek hana.rasa dia sama tak ngan yg goreng.bahan semua akak ada ni.tapi elok utk org tua cam akak,tak mau byk sgt makan goreng2 nih
ReplyDeleteEmmm..bakor pulak..xlama lgk akak nak wat pau lak..kita kasi kukus pulak..jimat karenn..ekekee
ReplyDeleteto k.watierman..
ReplyDeletesalam kak.watie... sedap yg goreng! tp nak lebih berkhasiat sedap yg bakor! kekekeke...
to TTM..
wahhhh cik timah udah datangg.. jemput masuk cik timahhh! kekekeke.. ikut tuannyer lah! ko kan versatile kan kan.. hehe..thanxxxx xo xo xoo..
to syuQ..
ampeh ko syuQ! weiihh akak kirim! nak spoloh ketui! ko blanjer k! tk nk yg nih dah! kekeke..
to k.anymz..
utk kesihatan mmg bagus camni kak.. sama rasa dier cam roti! hihi...
to k.ummi..
td sebenonnyer nk wat pau jugak! tp malas nk wat inti! sbb masing2 tekaknyer lain2! huh! mencik! tp btol tuh kak! jimat karen! tp tak jimat gas! kekekeke
wah kak hana, mas tak pernah buat lagi donat bakar, rasa macam nak cuba buat..copy dulu resepi donat ni ye kak
ReplyDeleteseanterio dunia dah donut TTM ni merayap!!!
ReplyDeleteamboi2 cik temah oiii...sedapnya cik kiah tengok donut mu itu. mengidam lak nak makan donut ni haa. kalau ada lagi bak ler seketui dua..ekekeke
ReplyDeleteHi Hana
ReplyDeleteTok tok tok.. ade rumah ke?? heheh
I think bab bab donut ni.. macam mana pun yg goreng lagi best but ah bila makan bake donut.. rasa guilty tu kureng sikit ah.. :ox
Donut nih...ko kasi aku apa jer, goreng ka , bakar ka sumer aku tibai....jgn ko kasi aku rebus nyer dah!!!!
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletewat mas jgn tk wat! takkan kopi resepi jerk?? kopi panas wat skali taw!! kekeke
to k.ain..
jap lagik merayap umah k.ain plak!!
to k.ct..
mintak tuko ngan serimuka akak yg berseri2 tuhhhh boley kah??? heheh
to rima..
hi rima.. masukkkkkkk! pintu tak kunci! kehkehkehkeh.. haah la! betui betui...liat2 lah! u penah wat gak er? klu dah sejuk keras kematun la pulak erk?? nape erk?? kan sama bhn ngan roti erk?? tapi roti lembut erk?? erk erk?? konpius cik bedah!
to yat maria..
eh! aku baru nak rebus bagi kat ko! ko tanak er?? tak jadik lah! kekekekee.....
Dolu waktu single i always buat bake donut.. Konon nak jaga badan lah tu kahkahkah but now i jarang buat.. Recipe ade in my blog.. Tak keras macam batu pulak bila sejuk.. tak selembut macam roti also.. Maybe cos pakai yogurt tak?? Walau macam mana pun yg goreng lagi power ketemak hehehe
ReplyDeleteAlamak...macam best je ni....
ReplyDeletedonutttttt my fav.........yummy..yummy
ReplyDeleteto rima..
ReplyDeleteowhhh u nyer ader ltk yogurt er? haah ko! ai nyer liat n keras dah sejuk! lari pulak dr lembut cam roti.. apa pasal pong tak taw..next i'll try ur recipe laks!
to mamafami..
alapakk! boleh jugak pak opss mak!..tp pesanan penaja makan panas2 ya.. hihihi
to ibuumairah..
alamak! dah abesss.. camne?? hihihi