Bahan-bahan
- 500 g sotong
- 1 pack tepung gorengan berperisa
- 1 putih telur, dipukul sedikit
- 1 1/2 camca besar mentega
- 1 ulas bawang putih
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
- Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
- Sotong dicuci bersih, buang kotoran dan potong sederhana besar. Kukus sotong tadi 4 - 5 minit. Sejukkan, kemudian lap kering2 dengan paper towel. Ketepikan.
- Gaul sotong tadi dengan putih telur rata, kemudian taburkan tepung gorengan berperisa dan golek2 kan sotong tadi sehingga semua bersalut rata dengan tepung.Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga sotong kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel.
- Dalam kuali yang bersih, cairkan mentega dengan api perlahan dan biar hingga mentega keperangan, masukkan bawang putih dan goreng hingga peerang, masukkan sotong dan gaul rata. Matikan api dan angkat sotong tadi, toskan atas paper towel.
- Alih ke dalam bekas, taburkan dengan lada hitam dan hirisan daun bawang. Gaul rata dan boleh dihidangkan. Nak makan dengan sos pun ok, tak de masalah...
emmm sodap nyer.
ReplyDeleteNakkkk..nak sotong goreng..Sedap cicah sos...
ReplyDeleteuishhh memang dasat dik .. :))
ReplyDeletememang terserlah kerangupannya!
ReplyDeleterangup la sotong akak, cicah ngan sos sedap ni...
ReplyDeleteAlamak...minggu ni tak ada stok sotong....menitik air liur tengok!!! huhuhu!
ReplyDeletehana, nak tanya la sotong tu meletop2 tak?..rasanya tak kot sbb dh dikukus dulu kan kan...lemah tul le bab goreng2 ni.takut2 berani je ni hihi..
ReplyDeletesedapnya...goreng petang2 sambil nonton pun best gak kann..
ReplyDeleteCicah dengan thai sweet chillie, sedap nih!
ReplyDeleteHana, kejap lg kan Mat datang..siap ko...ko sebut dia miang2...hehee, japgi dia bawak buluh miang tibaiii ko..ekekkee (*akak pun nak nyorok gak laa)
ReplyDeletekak hana, kita tak allergic, boleh capai banyak2 kan..???kikiki
ReplyDelete