Wednesday, May 19, 2010

Roasted Potato

wat tambah aksesori ngan roasted chicken kat bawah sinun di samping brokoli rebus! bleh tengok gak kat dapur k.hazila. cuma k.hazila versi microvawe. aku versi bakar oven. thanx kak..

Bahan-bahan
  • 6 biji kentang - basuh dan belah 2@4 - kulit tak perlu buang
  • 1 sk dried english herbs - hana gune italian mix herbs
  • 1/2 sk blackpepper
  • Minyak zaitun
  • Garam
Cara-cara
  • Cucuk2kan kentang menggunakan garfu agar cepat masak.
  • Satukan ke dalam mangkuk semua bahan dan gaul rata bersama kentang.
  • Letak di dlm loyang@mangkuk tahan panas yg di alas dgn aluminium foil.
  • Bakar suhu 190-250darjah celsius selama 1jam (bergantung size kentang) atau hingga masak.

10 comments:

  1. Wah dah banyak hari tak bertandang....macam2 termiss.....Hana hantar sikit juadah kat rumah Akak...tak sempat nak beli tiket flight!

    ReplyDelete
  2. kentang umahku smpai dah tumbuh, blehlah try tapi kena wat roasted chickn ya.. barulah match

    ReplyDelete
  3. salam hana,kontang tu mkn dgn ayam bwh sinun sodap tuh!bungkus 2 k :D

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Hana,

    Pasal yang sponsor akak tanya tue, kite je universiti bayar kan tiket flight, hotel, registration dan visa. Untuk Faiz dan Mikael, kena korek tabung ayam. hehe. Tapi harga tiket tak mahal sangat. Dari Kuopio dalam 700 euro je return ticket. Baby pulak 10% je dari harga adult. Hotel kami bayar separuh harga, lagi separuh kite claim dengan universiti... :D

    Maaf ye kak tak sempat jalan2 sangat. ni pun baru pukul 7 am kat sini. conference start kul 8 :)

    ReplyDelete
  5. to k.watierman..
    lama tk nmpk akak! tunggu jugak biler pintu umah akak bukak! hihihi... meh mehh makan sesama..

    to sari yusa..
    makan gtu ajer pong sodap sari! try jgn tak try..kang tumbuh pokok kat kabinet dapur tuh kanG! kekeke

    to deliah..
    wokeh! siap boss!! duo poloh hinggit! kekekeee

    to ijan..
    salam ijan.. owhh alkisahnyer.. tapi mmg btol la kan... kpt lak tak sponsor kecuali lam asia jerk! kan kan.. tuh sib baik univ bg gak! klu poket sendrik mau pingsan!! kekeke... untung dekat! kitaorg jauH! hubby akak kata, duk diam2 ajerk kat ghumah! huhuhuuuuu...... visa susah kan nak masuk sana! putih mata ajerk la jawabnyer..... :((
    k jan! gud luck n take care!

    ReplyDelete
  6. Kalau pakai oven lagi best, tapi sebab oven masih merajuk terpaksalah guna Microwave.

    ReplyDelete
  7. waaaahhhhh!akak pong sukeeee mende2 mcm nii... nanti akak wat...tapi kena cari lak rempah2 tu...huhu...

    ReplyDelete
  8. hana.. lama ke nk bakau kentang tu kalu guna oven? bungkus semua dgn foil tu kemas2 or kena bukak bahagian atas tu utk direct suhu panas?

    TQ.. =)

    ReplyDelete
  9. to k.hazila..
    gune microvawe lagik cepat kak! lagik mudah! kiter penah gak rebus gune microvawe cam akak aritu! hihihi

    to k.leen..
    rempah tuh berbaloi ader dlm stok kak! macam2 boleh buat! wat ayam panggang pong sodap! carik jgn tk carik!

    to azura..
    bergantung jenis kentang la zura.. klu kentang besar lamalah masaknya. ade juga jenis kentang yg mudah empuk! klu k.zila gune ketang USA..rasanya yg tuh cepat empuk! hana gune kentang hokkaido. lagi satu nak cepat masak, guna suhu paling tinggi.. hana gune suhu 200darjah celsius.

    biasanya hana tak bungkus kecuali bako sebijik sebijik! yang nih hana belah2 so letak terus jerk lam loyang takyah bungkus.. klu nak bungkus dier takkan garing itam gtu! cam seolah2 dikukus gtu! terpulang la nak wat camne.. rasanya klu dbungkus lg cepat masak.. sblm angkat tuh, zura test dulu cucuk ngan pengcukil gigi samada dah empuk or belom..if belum tambahkan suhu dan masa memasak. gud luck zura!

    ReplyDelete
  10. TQ hana.. insya-Allah cam nk cuba.. kena g USA ler beli kentang dulu.. ekeke..

    ReplyDelete