Wednesday, May 19, 2010

Moist Roast Chicken

macam dah lama aku tak bakar ayam! yer ker?? hentah! hihihii... nih ler hasil tangkapan ayam yang dikejor malam tadi ngan liana n darwish! bayangkan ajer kalau kejor ayam ngan budak2 tuH! sorang merangkak sorang berlari! leh masuk akal ker? hahahaha..... Ppon ayam nih sodap la weiihhh!! Moist aka juicy! Jom pakat2 semelih ayam arini! resepi dari cik puan tulip aka fiza yang duk nunnnnn di Dublin itew. dan telah dterbangkan oleh ALongRoz ke Miri. Arini singgah ke Japang pulak! esok lusa kiter tgk ajer ke mana pulak! kehkehkehkeh... Jom tengok resepi. Makasih wat fiza n Along! muachhss kat korang!

INGREDIENTS:
  • 1/2 Chicken - cut into 6-8 pieces
  • 4 cloves Garlic*
  • 1" Ginger*
  • 1 tbsp Coriander Seeds*
  • 1 tbsp Fennel Seeds* (* blended)
  • 1 tbsp Sweet Soy Sauce
  • 1 tbsp Honey
  • 2 tbs Oyster Sauce
  • 2 tbsp Chili Sauce
  • 1 tbsp Tomato Sauce
  • 4 tbsp Water
  • Butter
  • 1/2 tbsp blackpepper - hana add
METHOD:
  • Mix all of them.
  • Marinate for 30 min.
  • Place in a baking dish.
  • Place some butter on top.
  • Bake 190C for 60 min.
  • Top with brown sauce & serve with Chicken Rice or plain rice.
NOTE: Hana rebus ayam dulu setengah masak denga halia n batang saleri. Angkat dan toskan. Kemudian gaul ngan bhn2 rempah dan sedikit air rebusan. Perap dan bakar.

14 comments:

  1. ayam...
    my feverat
    nampak cam sedap
    tp kat mamak x der jual la
    he he he

    lapang2 karang nak try masak resepi yg ni

    ReplyDelete
  2. lain la resepi ayam bakar akak, ayam tu rebus sikit dulu,untuk apa ye kak, kalau mas bakar ayam, gaul ayam tu pas tu bakar ..

    ReplyDelete
  3. kak... dr kejauhan ni mmg nmpk moist..heheh ingatkan kek je kan..
    nak sepotong brownies..yg iwak kat bawah tu pon nak jambal sikit bole..:)

    ReplyDelete
  4. aku nak try la yang ni malam ni..
    kalau rebus dulu.. air tu kena buat nasi ayam la gamaknya..

    ReplyDelete
  5. laa hana akak baru plan nak wat nasik ayam ..takpe2 buat nasi ayam tp ayamnya akak ikut resepi yg ini ek..ok2..nak pi cuci ayam dulu.

    ReplyDelete
  6. to syuQ..
    salam syuQ..mamak mmg kompom xde jual nih! ko dah bape lama tak semelih ayam? pandai ker tak? ker kaki ayam yg ko potonG! kekeke

    to mas...
    akak jerk yg wat gtu mas! sbb akak nak wat sup utk anak2 akak! hihihi.. akceli kalau bakar ayam yang direbus dulu hasilnyer lebih juicy! tak kering! dan udah pasti ayam lebih lembut! dan leh kurangkan masa membakar sbb ayam tuh dan separuh masak.try la... :)

    to mummyseri..
    haaa tau takpe! hihihi... iwak tuh dah jadik arwah! tp klu ko nak tulangnyer leh aku bagi! kang ko blk tanam! kot2 leh tumbuh pohon beringin wat redup2 depan umah ko! kekekekeke

    to TTM..
    haaaa ko mmg bijak pandai cik timah! aku wat sup tuh sbb watkan utk bujang aku danial n si darwish tuh! alang2 la kan.. hihihi....

    ReplyDelete
  7. to kak.anymz..
    akak mmg bijak! sbb resepi asal pong mmg utk nasik ayam! hihihi...... wokeh kak! basuh ayam bersih2!

    ReplyDelete
  8. mmg ternanti2 aym bako juice cenggini.ni klu tuko ngn kek kukusku itu...bebaloi2 nih.....

    ReplyDelete
  9. huhu dia dah potong dulu ya.. minggu depan la akak buat esok dan lusa nak ke KL lg nih.. daaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  10. hopefully, nak gak le ayam ni singgah ke JB pulak.hihihi

    ReplyDelete
  11. kak ain, kalu singgah ke JB, htrlah umahku sikit.. hik2

    hana, tapi aku ingat rebus dulu pun awrite psl kau kata kurgkan sikit ms mmbakornyekan, bleh kurgkan bil letrik aku, byk guna dah bln ni.. hek3

    ReplyDelete
  12. Sedapnyerrrr..Kalu tak buh fennel seeds orait ka? Sama ke lari taste.

    ReplyDelete
  13. to mamawana..
    boleh klu tk letak.. tp klu letak lg sedap ayam tuh sbb ader rasa dan bau harum jintan tuh.. ppon leh oter ikut selera...

    ReplyDelete