macam dah lama aku tak bakar ayam! yer ker?? hentah! hihihii... nih ler hasil tangkapan ayam yang dikejor malam tadi ngan liana n darwish! bayangkan ajer kalau kejor ayam ngan budak2 tuH! sorang merangkak sorang berlari! leh masuk akal ker? hahahaha..... Ppon ayam nih sodap la weiihhh!! Moist aka juicy! Jom pakat2 semelih ayam arini! resepi dari cik puan
tulip aka fiza yang duk nunnnnn di Dublin itew. dan telah dterbangkan oleh
ALongRoz ke Miri. Arini singgah ke Japang pulak! esok lusa kiter tgk ajer ke mana pulak! kehkehkehkeh... Jom tengok resepi. Makasih wat fiza n Along! muachhss kat korang!
INGREDIENTS:- 1/2 Chicken - cut into 6-8 pieces
- 4 cloves Garlic*
- 1" Ginger*
- 1 tbsp Coriander Seeds*
- 1 tbsp Fennel Seeds* (* blended)
- 1 tbsp Sweet Soy Sauce
- 1 tbsp Honey
- 2 tbs Oyster Sauce
- 2 tbsp Chili Sauce
- 1 tbsp Tomato Sauce
- 4 tbsp Water
- Butter
- 1/2 tbsp blackpepper - hana add
METHOD:- Mix all of them.
- Marinate for 30 min.
- Place in a baking dish.
- Place some butter on top.
- Bake 190C for 60 min.
- Top with brown sauce & serve with Chicken Rice or plain rice.
NOTE: Hana rebus ayam dulu setengah masak denga halia n batang saleri. Angkat dan toskan. Kemudian gaul ngan bhn2 rempah dan sedikit air rebusan. Perap dan bakar.
ayam...
ReplyDeletemy feverat
nampak cam sedap
tp kat mamak x der jual la
he he he
lapang2 karang nak try masak resepi yg ni
lain la resepi ayam bakar akak, ayam tu rebus sikit dulu,untuk apa ye kak, kalau mas bakar ayam, gaul ayam tu pas tu bakar ..
ReplyDeletekak... dr kejauhan ni mmg nmpk moist..heheh ingatkan kek je kan..
ReplyDeletenak sepotong brownies..yg iwak kat bawah tu pon nak jambal sikit bole..:)
aku nak try la yang ni malam ni..
ReplyDeletekalau rebus dulu.. air tu kena buat nasi ayam la gamaknya..
laa hana akak baru plan nak wat nasik ayam ..takpe2 buat nasi ayam tp ayamnya akak ikut resepi yg ini ek..ok2..nak pi cuci ayam dulu.
ReplyDeleteto syuQ..
ReplyDeletesalam syuQ..mamak mmg kompom xde jual nih! ko dah bape lama tak semelih ayam? pandai ker tak? ker kaki ayam yg ko potonG! kekeke
to mas...
akak jerk yg wat gtu mas! sbb akak nak wat sup utk anak2 akak! hihihi.. akceli kalau bakar ayam yang direbus dulu hasilnyer lebih juicy! tak kering! dan udah pasti ayam lebih lembut! dan leh kurangkan masa membakar sbb ayam tuh dan separuh masak.try la... :)
to mummyseri..
haaa tau takpe! hihihi... iwak tuh dah jadik arwah! tp klu ko nak tulangnyer leh aku bagi! kang ko blk tanam! kot2 leh tumbuh pohon beringin wat redup2 depan umah ko! kekekekeke
to TTM..
haaaa ko mmg bijak pandai cik timah! aku wat sup tuh sbb watkan utk bujang aku danial n si darwish tuh! alang2 la kan.. hihihi....
to kak.anymz..
ReplyDeleteakak mmg bijak! sbb resepi asal pong mmg utk nasik ayam! hihihi...... wokeh kak! basuh ayam bersih2!
mmg ternanti2 aym bako juice cenggini.ni klu tuko ngn kek kukusku itu...bebaloi2 nih.....
ReplyDeletehuhu dia dah potong dulu ya.. minggu depan la akak buat esok dan lusa nak ke KL lg nih.. daaaaaaaaa.....
ReplyDeletehopefully, nak gak le ayam ni singgah ke JB pulak.hihihi
ReplyDeletememang moist laa
ReplyDeletekak ain, kalu singgah ke JB, htrlah umahku sikit.. hik2
ReplyDeletehana, tapi aku ingat rebus dulu pun awrite psl kau kata kurgkan sikit ms mmbakornyekan, bleh kurgkan bil letrik aku, byk guna dah bln ni.. hek3
Sedapnyerrrr..Kalu tak buh fennel seeds orait ka? Sama ke lari taste.
ReplyDeleteto mamawana..
ReplyDeleteboleh klu tk letak.. tp klu letak lg sedap ayam tuh sbb ader rasa dan bau harum jintan tuh.. ppon leh oter ikut selera...