Friday, May 14, 2010

Singgang Ikan

arini lauk singgang jerk! lawan ngan sambal belacan! perghhhhhh! sendrik mau hingat la yerk! resepi sonang semudah one two three by CMG! tenkiu matttt!! jemput irup kuah sorang sesudu yerkk! jangan gaduh2! Darwish nak g semayang jumaatt nihh! semayang jangan tak semayang taww!

Bahan-bahan
  • 3 keping ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan - tadak! ikan selar ja..
  • 1 liter air (nak lebih boleh tambah)
  • 1/2 ketul kiub ikan bilis "MAGGI"
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 3 ulas bawang putih, diketuk
  • 1/2 inci lengkuas, dititik
  • 1 inci halia, dititik
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 1/2 inci kunyit hidup, dititik
  • 1 kuntum bunga kunyit, belah dua (optional) - ganti daun kesum
  • 8 biji cili padi merah, diketuk
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam secukup rasa
  • tomato@bendi - nih hana tambah
Cara-cara
  1. Dalam periuk, masukkan semua bahan2 diatas, kecuali ikan dan garam. Masak hingga mendidih, kacau rata.
  2. Masukkan ikan dan tambah perisa. Biar hingga ikan masak, dan rasa, jika ok boleh angkat dan hidangkan bersama nasi hangat, ulam2man dan sambal belacan.....hmmm sedapp!!!

11 comments:

  1. ni makanan akak masa dlm pantang.lebihkan asam keping.sayur tak buh.makan dgn lada hitam.makan dgn nasi panas.minum kopi panas.perggh...takleh tahan

    ReplyDelete
  2. Salam Hana, lauk mcm ni yg sedap....kena dngn sambal belacan, waduh2 uweenak banget..berpeluh2 sampai gobyoss....kalau kat Msia, mcm2 ikan, ini kat oberC...sabau jelah..

    ReplyDelete
  3. lauk ni memang terangkat bila mkn ngan sambal belacan. tambah lg bila ada ikan kering. konpem tak igt dunia lah bila makan!

    ReplyDelete
  4. mana cukup sesudu.. nak semangkuk la..ekekekehhh

    ReplyDelete
  5. perghh...singgang makan ngan nasi panas cicah sambal belacan mmg terangkat!
    mau bertambah nasi..hehe

    resepi mil saya org pekan, pahang tak letak serai dan bahan2 dikisar..kalu singgang ikan tongkol, dia letak gula melaka skit..
    tp kalu ikut resepi mak saya banjar org s'gor, lebih kurang cam resepi hana ni..cuma tak letak kiub ikan bilis..

    ReplyDelete
  6. Dah bookmarked ni kat rumah makcikmanggis :)

    ReplyDelete
  7. to k.anymz..
    perghhh sodap tuh kak! biler nak bersalin lg kak?? kekekeke

    to k.yatie..
    salam kak..kat sana xde ikan yg best2 ker kak? sini byk! tp kan.. kiter tak tau nak masakkan apa! hihihi

    to k.ain..
    mintak ikan kering skit kak! hehe

    to sue..
    nahh!! ngan piyuk2 aku bg! kang pulang balik piyuk aku tuh taww! haha

    to liyana s..
    macam2 rupenyer cara masak singgang nih yer! lain org lain caranya.. tkpe..yg penting dier tetap singgang! hihihi

    to 3 hungry tummies..
    tambah bookmarked lagik kat sini! bior cepat sket buatnyer! hihihihi

    ReplyDelete
  8. uish memang sedap dik masakan singgang nieh .. favourate akak jugak ..

    kalau akak , akak selalu tumis bahan2 tuh dgn bunga lawang/cenggkih dan kulit kayu manis .. naik bauu .. perghh sedap .. tuh singgang johor dik :))

    ReplyDelete
  9. eh! johor camtu er kak cara masak singgang? apesal aku tak tau niH! ade karang kene buang negeri! hihihihi

    ReplyDelete
  10. kakchik suka hirup kuahnya... sruup... sruuuuppppppp... mmmm

    ReplyDelete
  11. salam..
    sy suka blog akak..
    dh follow lama dh tp baru berpeluang nk tggl komen..
    :p

    ReplyDelete