Bahan bahan
- 1 keping ikan salmon
- 1 sudu besar minyak zaitun
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- 2 sudu besar majerin atau mentega
- 1/2 biji bawang besar (dicincang)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herb lain pun boleh)
- 1 cawan susu segar
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- Sediakan sos dulu: Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang.
- Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.
- Ikan disalut dgn garam dan lada hitam. Gorengkan dgn minyak zaitun sehingga perang/masak. Ketepikan.
- Ambil asparagus yang telah dicelur dan gorengkan sebentar di dalam bekas minyak gorengan ikan salmon tadi. Pastikan minyak tidak terlalu byk dan goreng hanya sebentar.
- Letak 1/2 nasi di dlm pinggan kemudian letak ikan ke atas nya. Tuangkan sedikit sos kat atas ikan dan di sekeliling nasi.Letakkan asparagus sekali
kak hanaaaa..nak 2 pinggan...lapo neh
ReplyDeletebolehhhh... tp pinggan pulang balik taw! wakakakakaka....
ReplyDeletesalam hana.. :D
ReplyDeletemacam tu la kalau nak jadi istri soleh.. hubby mintak.. wat je.. hikhikhi.. banyak dapat pahala woooooo... :)
sedapnye grill salmon tu.. nyum nyum... wat lebih tak?? hikhikhik...
sedap nya salmon dierr...
ReplyDeletewah, mesti best ni..so far belum try lagi recipe macam ni..sekali2 boleh juga try nanti ya hana..
ReplyDeleteto jassnani..
ReplyDeletesalam nani..alhamdulillahh..mudah2an termakbul doamu! aminnn.. aku wat banyak nih! stok mkn sampai malam! muahahahaaaa
to pearlnscarf..
jommm! nak tak??
to k.ayu...
selamat mencube k.ayu! dap dappp! hihihi