Bahan-bahan
- 2 keping ikan pari (anggaran 500g), perap dengan garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan - xde pari! gune ikan tk tau jenama! :D
- 2 helai daun kunyit, siaz besar
- 2 kuntum bunga kantan, hiris halus
- 2 helai daun limau purut
- 1/2 cawan santan
- 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
- 2 keping aluminium foil
- Garam dan gula secukupnya
- 4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah)
- 8 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1 hirisan nipis halia*
- 2 biji buah keras*
- 2 batang serai, hiris halus*
- 1/2 inci belacan, dibakar*
- 1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)
- PES REMPAH :Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga menjadi pes. Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan.
- UNTUK IKAN BAKAR :Bentangkan sekeping aluminium foil, alas dengan daun kunyit. Pes rempah dibahagi kepada 4 bahagian. Ratakan 1 bahagian pes rempah tadi dan tabur hirisan bunga kantan. Letak sekeping ikan pari, lumurkan dengan 1 bahagian lagi pada keseluruhan ikan, tabur dengan bunga kantan. Bungkus kemas2. Buat kaedah yang sama untuk yang lagi satu.
- Bakar ikan tadi atas api bara hingga masak, kurang lebih 15 minit untuk setiap bahagian. Atau boleh juga dibakar dalam oven. Bakar dalam kuali pun ok, cuma kalau guna api bara, bau dan rasa dia lagi sedap. Enak dimakan begitu saja atau boleh juga perahkan jus limau kasturi lagi sebelum dimakan....yumm yumm!!..
wah kak hana, ikan bakar ala nyonya pulak, ni yang tak tahan ni, hari tu makan ikan bakar woku tak hilang lagi sedapnya, he..he..nak kena buat ni...kalau akak kata sampai menjilat daun kunyit,mas takut nanti sampai bersih pinggan mas jilat, he..he,,mas suka sangat ikan bakar....
ReplyDeleteades, lapar teros tgok ikan bakar ni. nasb bek lunch hour kat mesia ni da dekat.
ReplyDelete=p
aduh aduh perutku sudah lapar nengok ikan bakar tuh..bak cikit (kang ada yg hantam suh buat sendrik nih)
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletedatang jer rumah kak hana, semerbak bau kunyit. sedapnya...macam2 rempah tu ya. haish...terliur saya
sah sah la sedap tengok aje bebahannya kan..makin sah sedap, tengok aje la brapa keping gambo ikan tu ditayang kak hana aa...kak hana ngapa tak cubit sikit isi ikan tu tunjuk kat kami ni..meleleh air liur tauu
ReplyDeleteHana, kat sana ada juga ye daun pisang ye...... tp buahnya tak de pulak
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletemas..try yg nih pulak! mmg kompom ko akan jilat pinggan terus! kekekeke
to dak pink..
dah kenyang lom tuhh? lauk ikan bakar ke?? hihihi
to azeefazfar..
hahahaaa tau xpe! g cepat amik bawang kunyit bagai! kekeke
to indahouse..
salam nur..mmg bau dier semerbak tol nur! biler bukak aluminium tuh perghhhh! cam nak tersembam muker mokcik kat ikan! kekekeke
to izahdaut..
jgn byk songeh! aku dh ckp p buat sendrik! takmo cubit2! nanti king marah! sbb dier kene santap dulU! kekekeke....
to wanieyra..
yangg..tuh daun kunyit! bukan daun pisang! nih mesti mata dh kelabu tgk ikan tuH! hahahaa... tp akak ade stok daun pisang.. cam biasa ar frozen punyer! hahahaa... sini ade juga pisang..tp jenis utk mkn gtu2 je bukan bleh dgoreng or wat sayur! tak tau la ladang mana diorg tanam! mmg tk penah jumpa!
Bestnye. Tinggal carik ikan pari je nih. Bahan2 lain semua sedia ada kat umah. yeyeyey
ReplyDeleteIkan bakar ni begitu menarik sekali, pasti sangat sedap.
ReplyDeleteDaun kunyit boleh didapati di jepun ke?
salam hana, weyyyy tak habis2 lagi ke kes Jelita itewww...tak rela ai diperlakukan sebegini...ahaks, geli aku!!...oo semalam rambu ramba, ari ni kebaya nyonya ek..gasak lah koo asal bahagia disamping keluarga...
ReplyDeleteto norasikin..
ReplyDeleteyeyeyeyy sikin bakar ikan! kekekeke..
to tummy.
daun kunyit tuh saya bawa dr malaysia la tummy.. then i frozenkan kat freezer kasi tahan lama.. tapi kat sini ader juga jual kat halalshop tokyo from thailand. frozen juga! hihi
to matgebu..
salam mat! hihihi... aku sebenonyer takut ko pingsan tak bangun2 sbb dikerumuni jelita2 itew! kekekeke.... alhamdulillah aku aman bahgia.. maceh mat! hehe...
na...agak2 sambil masak ikan ni sambil pakai baju kebaya nyonya lagi sedap jadiknya ekk....
ReplyDeleteerkk..badan akak yg dah kembang ni takleh ler kebaya2 lagi..muahahahaa
sedapnya ikan bakar nyonya hana. akak pernah buat sekali. mmg kaw!
ReplyDeleteHai Nyonya manis..minta sikit ikan bakar.....wah hana..kita dah lama beli si Jelita tu tapi blom baca ..bila dapat tau masakan encik mat ada..baru buka majalah tu:)tumpang seronok:)
ReplyDeleteto kakleen..
ReplyDeletepstttt kebaya aku pong dh tak muat! huwaaaaaaa.....
to k.ain..
sedap kan kan k.ain kanN! kiter makan dua ekor taw!! hahahaaa..
to cikmanggis..
amoi lah! ai mude lagi taw! tak rela panggey nyonya! kekekeke... lerrr.. tp sib baik akak dh bli! sbb depa kata dah sold out!! perghh dasat penangan si mat tUH! hihihi
salam kak:
ReplyDeletejuz nak bg tau, saya boh link blog akak ni dlm esaimen web saya tau.
tq.
ni linknya kalo nak tgok: http://ainmanis.t35.com/index.htm
salam ain..
ReplyDeletethanx yer sudi linkkan blog akak kat sinun! moga terus maju jaya dear!
welkam sis =)
ReplyDelete