Bahan-bahan
- Ikan siakap - atau apa saje ikan
- Tepung jagung - hana gune potato starch@katakuriko
- Garam
- 1/2 biji bawang besar - potong dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 batang serai - hiris
- 1 inci halia - hiris memanjang
- 3 helai daun limau purut - racik2
- 3-5 biji cili padi - cincang kasar
- 1 sudu besar cili kisar - optional utk xtra pedas
- 1/2 peket perencah tomyam adabi
- 1 sb sos cili
- 2 sb sos tomato
- 1 sk sos ikan
- lada benggala merah,hijau,kuning - potong dadu
- sedikit air
- garam dan gula
- daun ketumbar
- Basuh bersih ikan. Kelar bahagian badan. Lumurkan dengan garam kemudian tepung. Panaskan minyak.Goreng hingga masak. Angkat dan toskan kemudian letakkan ke dalam pinggan.
- Tumis bwg besar, bwg putih, cili, daun limau purut, serai dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili, perencah tomyam, sos ikan dan sedikit air. Didihkan.
- Masukkan lada benggala, garam dan gula secukup rasa. Bila cukup pekat angkat dan tuang ke atas ikan.
- Taburkan dengan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi hangat.
rajin che hana kita ni, patut la che hamzah makin sayang kat che hana,,,he..he...pepagi ni membodek sikit,mas dapat tak upah ikan sos tomyam tu ...nampak sedap sangat...
ReplyDeleteaissshh..pepagi ko dah dtg bodek nih mas! nah nahh! satu piyuk kuah sos aku bagi! muahahahaa...
ReplyDeleteHrmmmm hari .....Akak just nak blogwalk...tak nak update apa-apa.....lagi....hrmmmmm Cam stress jer bunyinya si hamzah...adatlah tu Dik.....sabar ye..Akak doakan kehidupan kalian dipermudahkannya...Amin!...By the way...Nak Darwish ok ke lepas kena cucuk..ok Mama doakan moga Nak Darwish....Sihat ...ya!
ReplyDeletetima kasih kak... bukan dier jerk yg stress. bini dier jugak sbb nak kene tinggal! huwaaaaaa..mencik tol klu suasana yg begini.. huhuuuu.. tkpolah! btol kata akak, adat! huhuu alhamdulillah darwish ok kak.. tadak demam2 sejak cucuk bagai2 yg tiga serangkai tuh.. alhamdulillahh.. thanx kak yer!
ReplyDeletekak hana..
ReplyDeleteikan goreng sos tomyam sedap nampak,
ada lagi ke haku nak ngap jugak
warm up dulu 2 kerat je ye..kekekkekek
Salam Hana,
ReplyDeleteNampak sedap lauk ikan tu....nape ni...sedih ya nak kena tinggal....biasalah akak pun macam tu kalau suami outstation...lebih2 lagi kita di perantauan...akak doakan moga semuanya berjln dngn lancar dan di permudahkan segala urusan.
Jadi ke pergi US...bila perginya tu...
Assalamulaikum... kabare Hana.. hehehe. adehhh...windu2an dah kat hana n kwn sume ni. dok menyepi jer sejak2 ni kan. apa pun harap hana sihat2 selalu ya.
ReplyDeleteSekali2 layan lauk yang simple ni mmg sedap hana. nak2 makan time perut tgh laporrrr.. emmm nyamannnnn.
salam hana..sedapnya ikan goreng tu. mcm nak tumpang makan sekali la.
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletedari kuantan singgah di labis,
ikan goreng udah abisssss!!
hahahahaa...
to k.yatie..
salam kak..tima kasih kak..huhuhuu.. selalu tuh outstation dalam negara takpe lagik..biler luar negara, risau pong yer juga... huhu.. tenkiu kak. insyaAllah jadi 29hb nih bertolak dr japan terus ke US. huhuuuuu...
to k.ct delima..
waalaikumussalam kak.. aduhaiii manyak rindu sama akak lorrr... biler nak stat masak2 lg nih?? huhuu..arap akak ngan cikmat n anak2 pong sihat slalu gak yer kak! aminn..
to k.ain..
salam k.ain... tinggal ikan yg xde sos jerk kak utk anak2! heeeee..
lama ke kat US....kat mana tu...kot2 boleh jumpa ke...
ReplyDeletekak,
ReplyDeleteade resepi fillet ikan yg goreng dgn tepong then masak sweet sour x??mcm masak kat otel2 tuh...