Friday, June 25, 2010

Puding Batik Merie

akhirnya terlaksana juga nak wat batik sendat k.ayu singapore nih.... tp idak ler secantik tuan empunyer! janji sodappp! xtra nestum tuh yg mmbuatkannya best! tp aku gune nestum keluarga.. coz yg baby punyer sayang lorrr... syian darwish tk cukup makan kang! sini susah nk dpt nestum! huhuuu... ppon tima kasih k.ayu! kelmarin wat nih, mlm td potong tk sabo2 masih melekit..arini br ok skit... sila abaikan pelakon tambahan si pepel itew jika mmbuatkan mata anda sakit dan tekak anda meloyakan! maklom la pelakon pree tanpa bayaran. kutip kat balkoni ajer! hahahahaa...

Bahan-bahan
  • 300g biskut marie-dipatahkan 4
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 2 cawan milo
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 cawan bijiran nestum untuk baby - hana gune nestum keluarga
  • 1 cawan butter
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla essence
Cara-cara
Pukul telur sedikit dan campurkan semua bahan2 melainkan biskut. Masak diatas api yang sederhana. Bila mentega sudah cair, dan adunan agak memekat, masukkan biskut dan gaul rata. Tuang adunan kedalam loyang yang telah di alas dengan plastic(untuk memudahkan memotong) dan tekan2kan hingga padat. Bila semua dah selesai, masukkan kedalam fridge dan biarkan hingga sejuk dan menggeras

23 comments:

  1. ni fav akak ni. pernah buat sekali, kematun pulak, tensen!! terus tak buat lagi.hehe

    ReplyDelete
  2. peberet me tooo!! hihihi... klu tanak keras kan kak, pas akak tuang biskut tuh akak bior lama sket. bior serap cecair lam biskut jap! so tkde la keras sgt nanti biler nak potong.. ataupon buh air sket. sket tau! jgn byk! kang tak keras2 kang coklat tuh!. ganbatte ne! hihihihi

    ReplyDelete
  3. oh tidak...kenapa puding batik berada di sini,bila la pulak nak buat resepi ni,memang suke kek batik marie, tapi mana satu betul kek ke puding marie? psss..khana,ikut la skali hubby ke us..bleh jalan2..kikiki

    ReplyDelete
  4. saya nak try guna resepi ni pulak la..aritu buat lembik sikit, tak ingat guna resepi mana (malas rekod sakit ati)
    taktau la naper tangan ni keras sikit bab masak2 nii..

    ReplyDelete
  5. salam hana..cun betul si marie dgn bunga pepel selit kat sanggul-blakon citer apa ni..bila tayang kat pawagam?heheheh-gurau jerk..fav aku ni tp sll klu bt guna cooking cekelat-mkn sejuk2 blh pecah gg-haha!:D

    ReplyDelete
  6. to izahdaut..
    kene tnya k.ayu nape nama dier puding! hihihi..... aduhhhhhh ikutkan hati mmg nak ikuttt! tp anak2 skola! kos pong nanti sendrik! haiiyaaaa anak sorang xpe la! nih 3 maaaa! baik aku blk mesia! huhuuuuu

    to azeefazfar...
    takpe..cube lg nnti er! hana dulu pong gtu! lg dasat taw! bungkus2 lam plastik, then lobangkan ujung pehtu nyonyot sbb lembik sgt! muahahahahaa... buruk perangai kan?! tuh cter anak dara dululah! hahahahaaa... alhamdulillah lama2 cube n cube n succes.... :)

    ReplyDelete
  7. salam del...
    muahahahaaa..cter si merie batik sendat! kuor pawagam bulan depan! wakakakakaaa... aiyoooo gune cooking choc klu sejuk mmg ler keras kematunnn! tuh bukan satu gigi leh pecah! bergigi2 tuhhh! abeh rongak! muahahahahaaa... awal no dah tua! :D

    ReplyDelete
  8. Teringin gak nak buat..tapi bab nestum tu..nak gi beli pulak...mak aiii!

    ReplyDelete
  9. ada puding batik merie tengahari ni, nampak sedap la..ada lagi ke kak, boleh mas rasa sepinggan, he..he..

    ReplyDelete
  10. Salam Hana,
    Mmng sedap kek/puding batik ni...akak suka..tapi kat sini susah nak dpt milo...ada pun tin kecik je...tu pun mahal betul...

    ReplyDelete
  11. mcm tau tau ja kita nk mkn kek batik mcm ni..hihi..leh amik resipi ni..

    ReplyDelete
  12. ahhhaaa

    my faveret ni kak. setakat ni la, belum ada sesiapa lagi yg boleh menandingi kehebatan mak sy memasak menu ni, hatta bakal menantu beliau juga :-)

    ReplyDelete
  13. Terkejut jap kuar komen popup.. akekekkekekeke!kak puding batik marie ingatkan bahan asas guna agar2... hehehehe!mesti lemak berkrimm. bebaik kak.. kang kain batik plak tersendat! hihi

    ReplyDelete
  14. aikk..sama lak menu kita..hehe..bru malam td mengodek kek batik nie..masih dok senyap dalam peti ais tu..jap g nk potong.Tapi kuih batik kita berterabur jer beskot dalam nya..hahaha...yang hana nyer nie lg cantik :D

    ReplyDelete
  15. ting tong ting tong darwish ada umah tak? mamatok mai amek munge pepel tuu warna blog mamatok!! wana pebrate mamtok jgn kata tak lawa.. kalau dekat angkut bawa balik letak dlm umah mamatok..huahauaaa..minta izin maasuk munge ni dlm dapo akak ye hana...

    ReplyDelete
  16. oh ini masak style..kalau yg mak sy selalu buat, tak amsak...masuk fridge terus lepas masuk loyang

    ReplyDelete
  17. salam hana,
    nestum family or nestum baby asal dia ada perkataan nestum jadilah kan hana..hehe..itu saja yg membuat kelainan dalam reicpe ni..

    to izah, kita panggil puding sebab dia tak dimixerkan macam kek, ia cuma godeh & masak atas dapur, macm puding roti gitu..heheh..

    ReplyDelete
  18. Tu diaa...kak hana tayang kuih lagi...Mcm best ja..resepi lain dr yg lain..Sue tak pernah lak cuba yg ada letak nestum..Kalau dah ada nestum..tentu lg tambah sedap ni

    ReplyDelete
  19. nasib baik ko bikin aku dah tak posa...saper bilang tak cantik?? saper..saper??? meh compare ngan aku nyer yg bersememeh..wah kahkah!!!

    ReplyDelete
  20. pics cantik sangat2... kek batik tu menyelerakanlah! weeeeeeeeee :)

    ReplyDelete
  21. Sedapnyaaa Hana...

    Cantiklah sipelakon tambahan si pepel tu...

    ReplyDelete
  22. Aku pernah try juga buat, tapi tu lah keras koo...jadi chewy, silap2 gigi palsu semua terikut...nak try buat yg ni pulak...

    ReplyDelete