Bahan-bahan
- 250g tepung gandum
- 100g gula custor
- 50g gula perang
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 11/2 sk baking powder
- 1/4 sk garam
- 75g keju cheddar - cincang kasar
- 300g pisang ambon atau apa2 pisang yg sesuai
- 2 biji telur
- 100g mentega - cairkan (hana kurangkan sket sbb agak oily)
- 1/2 sk esen vanila
- 50g gula perang
- 50g tepung gandum - ayak
- 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu
- 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
- 1/2 sk serbuk cinnamon
- Untuk Crumb - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa hendak dgunakan.
- Panaskan oven suhu 200 selama 20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.
- Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan mentega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
- Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
- Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.
- Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
- Letak atas redai. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih.
- Hidangkan hangat dengan secawan kopi.
k hana .. tapau..
ReplyDeleteboleh boleh... bape nak? seketui singgit! kekekekeke
ReplyDeleteSalam Hana, ko saja jek tayang2 muffin ni...akak ni pose tau..nahas betul akak masuk sini...hehe
ReplyDeletesalam hana... :D
ReplyDeleteWow.. sedapnye muffin pisang
berkeju.. banyak tak wat>>??
nak rasa sket.. :P...
hehehehe...
Salam kak hana,
ReplyDeleteoh, muffin ada crumble.. berkenan saya tengok. mesti sangat sedap!
He...sampai malu lak nak cakap ..leh masuk list ni.....sebab tak tau bila nak keluar n3..masuk list berderet...keluarnya tidAk....sehinggit pun sehinggitlah....campak mai seketoi!
ReplyDeletepisang ade..boleh cube nii.....kak hana klu gune cheese yg dah siap2 racik tu same ke rasa die?
ReplyDeletepisang baru je habis mas buat kuih lapis pisang, hu..hu..mas tapau je la muffin akak yang sedap ni,lain kali beli pisang mas nak try buat ...nampak sedap sangat muffin pisang berkeju akak ni...
ReplyDeletehai... kita baru cadang nak buat cik Dulce tu dia dah kuar muffin pulak. Laju betul jepun celup sorang ni eh.. ;)
ReplyDeletemmg hana kita pun suka crumb tu sedap...boleh cuba lagi...hana muffin sebenarnyer mmg padat sikit tp lembut kan.
ReplyDeleteto k.ummi..
ReplyDeletesalam mbak...ya amponnnnn! puasa ya? alhamdulillahhhh... bikin aja balik nanti ya! bhn2nya jangan lupa dibeli! sabarr..sabar itu separuh dari iman ya buk ummi! kikikiki
to jassnani..
salam nani... aku wat setengah adunan jerk! dpt 6 ketui! klu nk ngecek tunggu aku bli pisang dulu er! hihihihi
to indahouse..
salam nur..alhamdulillah mmg sedap sangat! try la nur.. mudah2an kene ngan selera nur dan cik abe. :)
to k.watierman..
hahahahaaa... wat2 garu kepaler la pulak erk kak erk? kekekeke... singgit boley ya buk? hihihi
to izahdaut..
cis utk piza ker? hmmm hentah la erk? tak pasti kesedapannya tahap mana! try la wat..kot la sedap! klu tak sedap, aku tk mo tanggungjawab! wakakakakakaaa
to mas..
akak pong td pisang tuh cukup2 setengah adunan mas.. klu belen banyak nak gak wat satu adunan.. dpt la merasa 6 ketui bagi2 anak branak! hihihi
to ain..
hahahaha... musim dulce udah berlalu la ain! go go... cepat sket! g tuko enjin turbO! wakakakakaa
to lina..
yep! mmg padat dan agak berat banding kek or cupcakes. kdg diorg tk dpt beza antara dua nih. btol sedap tang crumb tuh kan lina.. udah jatuh cintan ni sama itu crumb.. hihihi
Hana...by the time Hana khatam buku resepi yang Deetha bagi ni kan, rasanya seluruh warga rumah Hana boolat boolat macam muffin agaknya... hahaha..
ReplyDeleteto mamafami..
ReplyDeletehahahahaaa... rasanya diorg takkan bolat bolat cam muffin! sbb diorg mmg xde gen bolat XB (B for bolat! hahaha)! tp yg bolats2nyer ialah cik bedahhhhhhhh!!! wakakakakakaa...
Terima kasih Cikgu...semlm dah buat dh mmg sedap sgt2...Terima Kasih share plus bagi tip lagi...ni balik m'sia boleh buka kelas....
ReplyDelete