Bahan-bahan
- 4 sudu makan minyak sapi
- 1 batang kayu manis
- 1 biji bawang besar - hiris
- 5 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 sudu teh halba
- 3 sudu makan halia@bawang putih - tumbuk@kisar
- 2 sudu makan tairu - k.ummi n hana ltk yogurt
- 1 kg beras Basmathi
- 800 ml santan pekat
- garam
- daun pandan
Cuci dan rendamkan beras selama setengah jam. Sukat air dengan beras dan ketepikan air. Masukkan beras dalam periuk nasi. Ketepikan dulu. Dalam kuali lain, tumiskan bahan2 dengan daun pandan dan kacau hingga wangi. Masukkan santan pekat dan tairu, biarkan mendidih sebentar. Tuangkan ke dalam periuk nasi tadi. Masaklah seperti biasa.
Morning kak hana..Meh tukaq skit nasi tu ngan sue..sue bagi nasi goreng plak...Spesial tu..nasi lemak guna beras basmathi..(^_^)
ReplyDeletemoning sue... boley boley.. jap lagik akak sampai ye... mmg spesel! rasanya klu jual pong, regenyer pong berbeza! kekekekee...
ReplyDeleteHi Kak Hana,
ReplyDeleteWow rajinnyer pagi2 dh msk nasi lemak, saya pn hari ni msk nasi lemak gak,tp tuk lunch......
Wah pesen baru ni, nasi lemak makan dengan Acar timun. Tapi tak kesahlah apa pesen pun, janji perut kenyang dan kepala tak mabuk! Hahahaha...
ReplyDeleteto mrs..
ReplyDeletehi mrs..hihihi... kami nih bukan bekpes klu mkn berat gini! nih namanya brunch! lunch tk makan dah! sampai ptg karang br jumpa nasik! hihihi
to mamafami..
hehehe... kiter bukan pestaim ma makan ngan acar. sblm2 nih kat mesia pong penah gak org jual gini. sedap taw ma! try buat! kekekeke....
wah kak, rajin masak nasi lemak, guna beras basmathi lagi sedap kan, patut la bertambah2 makannya,mas pun tadi makan nasi lemak daun pisang tapi mas beli je...he..he..
ReplyDeleteoittt... nasik lemak negara mana lakk ni.. hehehehehe!
ReplyDeleteEk, sana senang dpt daun pisang ek?? ku pikiak sisah!!! aku pon suker mkn nasi ngan acar timun, tak kira nasi lomak, nasi minyak, nasi ayam ker hapa2 nasik.. kemarin ros kasi aku resepi acar, sampai timun tu kesut berut lum wat2 lagi..
ReplyDeletesalam hana..masa cm tinggal kat Pasir gudang dulu selalu makan nasik lemak halba ni.pastu lauknya pulah ikan selar kuning goreng perrghh!!!
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletehahahaha... baek punyer ayat ko! aku teringin gak nak yg bli! esok esok aku kirim er! kekeke
to jiya..
nasik lemak negara bertendang! wakakakakakaa...
to yatmaria..
yatt...tuh daun pisang smuggle lah! aku bwk dr kebun bapak aku! taun lepas maaaa... hahahahaha... aku pong tak penah nampak lagik pokok pisang kat jepon nih! mano ntah menyorok! acar tuh sonang ja yatt.. aku klu xde lauk, aku wat acar jerk! sempoiiii.. hahaha
to cikmanggis..
salam kak... btol btol kak! kadang diorg panggey nasik lemak berlauk! best kan kan.. hihihi
makk aiiii.. setahun pun tahan lagi daun pisang tuh? mana akak simpann..? dasatt dasattt..!
ReplyDeleteohh.. ni nasi lemak berlauk ekk.. sekali pandanga cam nasi dagang.. ker?
to izan..
ReplyDeletekehkehkehkeh... tuuuuhh duk lam peti besi yg sejuk gegegegeee! kekeke... uikk! dolu2 tk penah buat ker?? hihi..
haah skali pandang cam nasi dagang! dua kali pandang nasik lemak! tiga kali pandang xde nama nasik dah! dh masuk lam perot! kekekeke
lapo tgk nasi lemak tu! siap dgn daun pisang lg...E-na x pernah beli daun pisang kt sini sbb byk sgt 1 bundle tu..x ckp ruang nk simpan!he he
ReplyDeleteewahhh..berlemak2 la kita bedah oii..haha..rajin ko beli daun pisang..
ReplyDeletesini mahal..kowser aku nak beli satu lai $8!