Bahan-bahan
- 610 gm air
- 300 gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu makan minyak jagung (saya guna minyak masak biasa je)
- 1 sudu teh garam
- Sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit
- 20 gm rempah kari ikan
- 1 tin sardin - dihancurkan (saya guna tin kecil)
- 1/2 biji kentang- yang ni saya tambah
- 100 ml air
- 4 biji cili merah hiris (saya tumbuk cili padi)
- 2 biji bawang besar
- 5 sudu makan minyak masak
- 5 ulas bawang putih cincang
- garam dan gula secukup rasa
- Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang. (hana blend semua)
- Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.
- Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan kentang, sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak.
- Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.
waduh..akak dah siap pakai kain samarinda..pesal tetiba lak akak nari zapin niiih??
ReplyDeletehuhh..sodap nih..tp kan kak,mmg dadar lauk samarinda ni mmg sodap bangat..:D
ReplyDeleteselamat berbuka posa..:))
sy xlarat nak pose nih, paneh bebeno..xtahan..:p
soalan kefahaman SPM Bahasa Melayu
ReplyDeletejelaskan disini, apa kaitannya samarinda dengan kuih diatas? (5 markah)
he he he. lawak jer kak. tp nampak cam sedap. rasanya belum pernah lg jmp org jual kuih cam ni. ketayap tu ada la...
ooooooo dlm gobok ada 3 tin sardin!! boleh la buat .. nk 1 tin? hehehe
ReplyDeleteto k.anymz..
ReplyDeleteakak salah tape tuh! tuko tukoooo! wakakakakaa..
to kamalia..
aduhhh liaa.... akak pong sebenonyer tak larat juga! sampai nk kuor sidai kain pong tak sanggup! rasa nak sidai kat dalam jerk! heeee
to syuQ..
jawapannya ialah.. kerna kain pelekat kurang sesuai digandingkan dengan dadar! apatah lagi kain batik! yg paling sesuai adalah samarinda! wakakakakakaka... apakata ko g jual! kang termaktub ler lam sejarah! kakakaka... ko nih ade2 jerk la syuq!
to k.nor..
kiter rasa pintu umah akak dah kopak tadi kiter tendang mintak sardin! wakakakaka...
selamat berbuka ya nduk... pasti kenyang makan dadar dengan berkain samarinda tu.... kak ros epun ada sadin... leh wat ni... ojo jeles yo!
ReplyDeletemaceh mbak yuuu... ijek 10min ki nanti bukoo! wallahh kok ora saber koyo bocah cilik! wakakakaa... kiter rasa nak tendang kopak jugak pintu dapur akak! haiihhhhhh!
ReplyDeleteSalam Hana, Nampak lembut aje kulit samarinda tuh....sampai terselak-selak terliur loh..hee.hee.hee bak 2 keping tuk wat buka nanti...
ReplyDeleteMeh kita berduet nyanyi lagu samarenda ni kak..hehehhee...
ReplyDeleteMemang rajin betul kakak ku ini..
Passsttt!!..rini i tak pose..so tak kebuluq la..Tak mo mintak makanan hari ni..hehhehehe
to rosidah..
ReplyDeletesalam shida..boley boleyy.. kiter tuko lauk la yer! aci tak?? hihihi
to ibh..
`samarindaaa kain samarinda...~
haaaa sambung sambungg! muekekeke.. fuhhhh selamat kuih dadar aku! hahahaaa
tumpang.... tumpanggg.. tumpang makan.
ReplyDeletekak.. skrg dah tak gmbr bawah sinaran cahaya lampu lg erkkk? hihihihi! btw.. gmbr akak makin cun! hi5 dahi akak... akekekekeke...
akak takyah guna mode manual pon dah cun. chaiyok2!
to jiya..
ReplyDeletehihihi..malu maluu... sib baek cikgu dtg puji! makin kembang perot aku yg baru jerk boncit td! wakakakaka... weiiihhh class lagi gambo ko lerrr! lampu aku dah rosak! sib baik ade sinaran ultra ungu azali yg bleh pakai muat! wakakakakaa...
sib baik dah kawin boleh lah dia nyanyi kat dapur sambil pegang sudip hehe
ReplyDeletehihihi... segmen ini khas hanya utk org2 yg dh kawin! lupe nk note! hahaha
ReplyDeletebetul la..mmg nampak lembut sangat kulit dadar tu..nk mintak izin kopipes resepi ya Hana..kbtulan ada daging cincang ni boleh la cuba kan!.
ReplyDeletetu dia aihhh..tu la kalau tangan pakar masak yg masak...cun habis..terselak kain batik haku nengokkan dadar samarindah nih..haiisss...
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteUish kecurnya tngk dadar samarinda ni...nak buat kuali dah simpan..hah3..tnggu projek bersambung kat Msia nnti....tungguuuu