Tuesday, July 20, 2010

Cheezy Pretzel Sticks @ Bread Sticks Pretzel

melayan karenah anak2 utk kudap2an..... pepaham ajer lah kalau budak2 ade kat umah nih! mengorder jerk klu nak makan! walaupon arini pose, ku gagahkan juga menggentel2 mende alah nih... diorg tulun2 juga! tulun makan! huh! selalu tuh bli ajer klu nak makan snack pretzel nih! balik umah watkan choc dip, pehtu men la celup2! tp yg tuh pesen keras cam biskut! yang nih pesen soft kat dalam, rangup kat luar! kategori bread la kan sbb menggunakan yis! ppon tima kasih wat deliahsdeli atas resepi nih! aku tak tau ler apa ghase... tapi laju ajer anak2 aku makan..lg2 biler men celup2 kat choc tuh! peberet diorg nih.... resepi alih bahse dr del tp ikut pahaman sendri. thanx del!

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu makan yis
  • 1 cawan cheedar cheese parut - hana gune parmesan
  • 1/4 tsp garam
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 biji telur L
For Coating
  • 1 cawan bittersweet chocolate - cairkan @ caramel jika suka
  • 1/2 cawan chocolate rice
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 160°C.
  • Dalam mangkuk, satukan semua bahan. Uli sehingga menjadi doh dan tak lekat di tangan. Rehatkan doh lebih kurang 15min.
  • Kemudian ambil doh dan canaikan. Potong lebih kurang 1cm. Kemudian twistkan dan letak di atas loyang yang di alas dengan oven paper.
  • Boleh juga sapu pretzel dengan telur kemudian taburkan dengan sesame seed/biji poppy atau garam.
  • Bakar lebih kurang 15min atau sehingga keperangan. Sejukkan di atas rack.
  • Celupkan ke dalam chocolate yang telah di cairkan tadi dan sprinkle dengan choc rice atau ikut kegemaran masing2.
  • Enjoy!!

13 comments:

  1. baru teringat nak buat churos dah keluar satu lagi resepi lain:)hai yang mana satu nak pilih ni hehe

    ReplyDelete
  2. apa kata akak undi! nah kiter bg kertas kosong ngan pen! kang suh darwish cabutkan! kikikiki

    ReplyDelete
  3. Salam Hana....dapat makanan terus rasa segar.....TQ ya sudi ngantar kudapan sedap ni dengan jus sihat pada Akak ya!

    ReplyDelete
  4. aduhh..meleleh air liurr i....kat lemongrass blog pun resepi niee cuma tak coated ngan coklatttttt jerr jejari nyerr.......nak buat niee..i simpan resepi dulu kkk....tq

    ReplyDelete
  5. laaa hai resipi ade cheese nie pedih wooo..sebab yg ado tu phadlphia ajer..meh anto kasi umar ngn acid ghase dulu..mak nyer numpang dewee..iyo !!

    ReplyDelete
  6. sedapnye...teringat masa kecik2 dulu suka beli jajan mcm ni...skrg leh masak je la kan..lagi byk khasiat dia..sambal gesek akak pon sedap..smlm sy try buat utk mkn sahur saya hari ni...hehehe...pastu lebih tuang buat nasi goreng utk family...

    ReplyDelete
  7. sedap nya k hana... bila la den dpt try nie..

    ReplyDelete
  8. kak hanaaaaaaaa.. aku pun buat semalam stick nih..samalah smlm buat aku pose, masa buat tu bau nyer wangi je menggoda.aku nengok bebudak makan sodap je ngunyah.hari ni plak aku kedemamnan..ngan anak2 skali..huuhhu

    ReplyDelete
  9. Bedahhh...

    tak tahan aku tgk batang2 encik pretzel tu haaa...bercekelat bagaiii..
    mesti sedapp...bila la dpt rasa..aku nak buat malass huahuahuahua...

    ReplyDelete
  10. wat pretzel untuk bukak posa ya.... poso Saaban ke ganti iki? he he nway selamat berposa ya...

    ReplyDelete
  11. wah kak hana..mintak 5 batang boleh...kalo sebatang x cukup kak,,,perutku ni gendut......hahha

    ReplyDelete
  12. thanks for the recipe...mmg menarik..

    ReplyDelete
  13. Guna yis, kena bg yis kembang dulu ke cane

    ReplyDelete