Bahan-bahan
- 230g tepung gandum
- 60g tepung roti
- 125g susu segar
- 4g yis kering
- 50g telur (1 biji)
- 38g gula
- 5g garam
- 63g butter
- Gula kasar
- Masukkan susu, garam dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan juga telur. Kemudian tepung dan yis.
- Setting menu Dough dan ONkan.
- Bila adunan doh telah sebati, masukkan butter dan biarkan breadmaker terus menguli sehingga habis lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang.
- Bahagi2kan doh kepada 10 ketul dan rehatkan lebih kurang 15minit.
- Ambil sebiji dan canai membentuk circle atau oval, lebih kurang 8 cm. Gulungkan doh dan cantumkan. (rujuk step by Pook)
- Tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagik lebih kurang 30-40 minit.
- Sebelum bakar, sapukan doh dengan campuran telur dan susu segar serta madu setitik. Kemudian guntingkan sedikit atas permukaan roti.Tabur gula.
- Bakar suhu 170-180 selama 10-15min atau hingga keperangan.
- Angkat dan sejukkan di atas redai.
alamak loti...h ah..enjin turbo nih...cam ketapi peluru...lembut ke kak hana..lembbut cam japanese bun tu ke? nak try nih..
ReplyDeletemas pun tak makan nasi tengahari ni, makan roti puri je...nak tukar ngan roti pnjang ni nak tak kak...nampak sedap sangat...mas dah tunggu depan rumah ni...
ReplyDeletesedap ni kan kak cecah melo :)..
ReplyDeletefuhh fuhh smoga rajin balik uli roti :)..
Hanaaaaa...jom tukar roti...tp roti akak dah habis..tukar resepi je laa..ko amik resepi...pastu bg akak roti ko tuh..ada lg kan...hahaha
ReplyDeletememang sepantas kilat..cm baru dok berkira kira..2+3=7...HANA DAH SIAP:)MINTA SEBUKU
ReplyDeleteAduh..jeles betul la org ada BM ni..
ReplyDeletePetik jari ja..siap roti..
Arrr..sue punya roti jangan lupa...
Nak habuan ni..heeee
akak pun suka betul roti yg penuh gula kat atas. mmg sedap!!! nmpak gaya pas ni akak kena mkn roti kosong sapu butter bubuh gula byk2.hehe
ReplyDeletesalam hana...cantik molek rupe roti tu, cm kedai..eh,kedai pun kalah! :p~
ReplyDeletekakkk... cantekkk gamboooo!! aiii likeeee! *hi5 dahi akak.. akekekekeke! akak guna kain simut darwish ker wat background? akekekekekeke
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeleteaku tak igt camne rasa yg roti jepon tuh! maklom la tekak aku mudah pelupa! wakakakaa... rasanya yang nih lagi lembut! try la..
to mas..
boley boley..janji ade tukaran! kekekeke... akak sambung wat bekpes pagi nih mas.. jom makan!
to mummyseri..
sedappp! akak cicah milo gak! hihihi... fuuhh fuhhhhhhhh! kekeke
to k.ummi..
tak aci! tak aci! tak aciiiiii!!! *hentak2 kaki! kekekekeke
to cikmanggis..
sambung.. 1+1=2, 2+2=4, 3+3=6! kekekekeke...
to ibh..
amik sendrik lam bakul roti er! aku nak g tutt tuttt jap! makan jgn sepah2 gula taw! kekeke
to k.ain..
hahahahahaaa bijakk bijakkk utk org2 yg seperti k.ain nih! kikiki
to deliah..
salam del.. ko rasa aku dah layan ker bukak bakery? wakakakakakaaa...
to jiya..
awwww...jgn la puji ai lebih2 chekgu! malu ai! muekekekekee... woiii!! ko jgn la pecah lobang! kadbord lom sempat bli lah! tuh selendang mahal aku tuh! muahahahahaaa... *kantoiiiiiiii! ampeh lu! :D
Roti mu lonjong lonjong, roti ku boolat boolat... tapi apa yang penting, rasanya yang enak dong! Tapi yang pastinya...gambar roti mu itew...tersangatlah debombnya.. bukan bomb sebarang bomb tau!
ReplyDeletehi hana,
ReplyDeletesy pengunjung tetap blog ni, nk bgtau, resipi ini telah berjaya membuatkan anak2 sy makan roti yg sy buat,yes!!hihih..
thanks for sharing yea ;D
to mamafami..
ReplyDeletehahahahaaa... lawak la mama nih! mmg enak dong ah! aku bikin satu adunan abis sekelip mata aja! mmg debomb rasanya! hihihi...
to azu..
hi azu...yer ker?? sukernyer denga.. alhamdulillahh... bagus anak2 makan roti. nanti leh wat lg yer! anak2 hana pong suker! ur welkem... :)