Bahan-bahan
- 500 g daging (nak sedap pilih yg ada "tetel")
- 200 ml pati santan
- 1 liter santan cair
- 1 biji terung, didadu besar2
- 2 biji kentang, didadu
- 1 batang lobak merah, dipotong berbaji
- 10 tangaki kacang panjang, kerat2 - xde
- 2 cawan kacang kuda yang telah siap direbus
- 1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2 - xde
- 2 biji tomato, belah 2 setiap biji
- 1/2 inci lengkuas, diketuk
- 2 biji cili merah, belah 2 setiap biji
- 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging
- 1 keping asam gelugor
- 1 camca besar kerisik
- 1 camca besar gula melaka
- Garam secukup rasa
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3/4 inci kunyit hidup
- 3 biji cili merah
- 4 biji bawang merah, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 2 tangkai daun kari
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaha - aku tak tau nih buah apa. buah apa nih mat?? *update: lerrrrr pelaga mat yer! muahahahaha..k.ummiii..tgk mat niH!! wakakakaa
Cara-cara
- Daging disiang, cuci bersih, toskan. Kemudian rebus hingga empuk, asingkan daging dan stoknya untuk kegunaan kemudian. Rempah kari daging tadi dibancuh dengan 1/3 cawan air, kacau rata dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum dan bawang kepeerangan. Masukkan lengkuas danbahan2 kisar halus, tumis hingga pecah minyak, tuang bancuhan rempah kari, kacau dan tumis hingga garing.
- Masukkan kentang, lobak merah dan daging tadi, kacau rata dan tuang stok daging dan santan cair, kacau dan biar mendidih hingga kentang empuk. Tambah asam gelugor, bunga kobis, kacang panjang, kacang kuda dan terung. Biar mendidih perlahan.
- Tuang pati santan dan masukkan kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau sekali sekala, biar mendidih pada api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan lada belah, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama makanan kegemaran anda..Sedap juga dimakan bersama nasi putih..
wah..nampak sedap la dalca tu....kalau mas memang suka dalca, makan ngan sambal memang mengena...kak hana, dalca semangkukk....
ReplyDeletetunggu kat tingkap dapur..kang aku hulur... semangkuk 2 hinggit! wakakakakaa
ReplyDeletejap na,akak perangat roti canai segera jap...hah!bak mai semangkuk..akak nak yg beso punya..ramai ni tak cukup..nampak syedap jek dalca tuh..hehe
ReplyDeletersa nya buah pelaga tu...cikmat kita salah taip tue...
ReplyDeleteto k.anymz..
ReplyDeletehahahaaa..akak tk pose er???! muekekekeke.... sedap kak! kiter yg tk gemor pong jd suker.. hahahaha
to eliya..
eh! haah! tol tol.. masa dah kopi baru perasan. hahahahaa
erm,suke sayur2 dia hehe
ReplyDeletetetel tu pae sebenarnya ek?dah jd bini org pon xtau lagik :D
issshhh nduk, ada je resepi nak masak.. jeles betul nengoknya... gandingkan dengan sipolan...opo yo ora sabar nak tau!
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeletetetel tuh bhgn dalam daging lembu. mcm berlemak2 n liat2 gtu! sedapp! g kedai daging kat pasar, tanya pakcik tuh tetel yg mana satu. nanti dier tunjukkan. hihi
to kakrose..
kakk.. wes metu kuwi! karo sego waeeee.. kikiki
hadoiyai en dalca nih... huhuhu... kalo yg tetel... perghhhh!!!.. kijam hang ina oiiii!!!...
ReplyDeletesedapnye...byk gak bhn2nye eyh..
ReplyDeleteono tetel..sedepp bangent hana!! kahkahkah..
ReplyDelete