Bahan-bahan
- 1 ekor ikan lampam - hana gune ikan apa2 ajer! :D
- 3 cawan santan (lebihkurang)
- 2 helai daun kunyit -disimpul
- 1 keping asam gelugur
- 2 batang serai - diketuk
- 4 - 5 sudu besar tempoyak
- sedikit kunyit serbuk
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 12 tangkai cili padi (nak pedas leh tambah)
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis dengan api perlahan bahan tumbuk yang digaul dengan tempoyak dan masukkan serai, kacau hingga naik bau.
- Masukkan santan dan kacau mesra.
- Masukkan ikan dan daun kunyit dan asam keping.
- Tambahkan garam secukup rasa dan masak hingga kuah mendidih dan agak pekat.
- Tutup api dan hidangkan.
ohoooo..dah bbuke yek...
ReplyDeletejap lg g terawikh...:)
jgn mbongkang lak..:P
suke betul dgn tempoyak yer akak ni huhu... apa rasa yer? asal nak buat tempoyak tak sempat dah habis kena ngap dulu ehehe... sampai bila2 lah tak akn merasa tempoyak :P
ReplyDeleteto fmina..
ReplyDeletehahahaha... terawikh insyaAllah tak penah miss.. tp abg g terawih ngan ereb ya habibi ya maulana la..
to ijayuji..
syedapppppp!! huh! rugi ko jakun ngan tempoyak! muekekeke... tempoyak siam yg keras tk syedap la wat tempoyak! ko suh mak mina ateh nih buatkan! dier buat sedap taw! kekekeke...... *fuhhh paneh org ateh nk carik doyan kat kl! wakakakakaka...
sedapnya ikan tempoyak..akak mesti dah berbuka ni..selamat berbuka kak hana...
ReplyDeleteSib baik dah kenyang. Kot tak tadi, mau gak ngecek setengah mangkuk tu... tak dapat kuah, kalau nak bagi mangkuk je pun, ma terima gak.. ahaksss...
ReplyDeletetanya sikit..mana hana kebas tempoyak tu ?...selamat makan gulai api masak tempoyak..hehe
ReplyDeletekat jepon pon musim tempoyak gak erkk... agak2 org jepon nak ker makan tempoyak ni kak? negh ngeh ngeh
ReplyDeleteaduh hana... tempoyak la pulak... buat emi meleleh air liur jer... nak tempoyak jugak!!!!
ReplyDeleteadeh org jauh masak tempoyak...waduh2...
ReplyDeleteakak...kita xde tempoyak. jom buat sistem barter nak? tempoyak tkr ngan petaiii....hahahahahaha...
ReplyDeletetempoyak lagi ye...taknah plak buat gulai lmak letak tempoyak.tapi klu gulai asam tempoyak tu...fuhh ngamhooo..k hana terawih gak ye?saya trawih lewat mlm la, sikecik time tak siht nih sik nk gayut jek..ehehee..buruk ayat
ReplyDeleteSalam.. wah wah wah takkan tempoyak hilang didunia he he he.. awallah akak buka.. erma kat opis lagik he he he.. camana bujang akak bejaya tak posa?
ReplyDeletewahh.. bestnya hana! walaupun jauh kat sana, masih dpt lg buat masakan gulai2 camni.. btw, kat sana ada daun kunyit, asam jawa, serai dan lain2 tu yek? senanglah camtu.. agak2 mengidam makanan kita, senang nak cari bahan2nya..
ReplyDeleteSalam Hana..belum makan tengahari ni, masakan ni baru untuk saya.
ReplyDelete