Wednesday, August 11, 2010

Gulai Ikan Tempoyak

arini aku masak bese2 jerk! akceli kan... aku tk gheti wat gulai2 neh! nih pong tak jadik cantik! tp kan yg penting rasa dier.. kan kan kan... haaa tak kesahlah pada paras rupa.. *ayat memujuk diri! hahahaa... arini kanazawa buka kul 6.50min (mesia kul 5.50). kitaorang kenyang dulu la yer.. hehe.. tima kasih kak.ummi atas resepinyer.. wat lauk nih utk diri aku sendrik jerk! hubby asingkan sblm buh tempoyak.maknanya gulai cili api la kan.. slamat bbuka wat semua! mkn jgn byk2 yer! hihi

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan lampam - hana gune ikan apa2 ajer! :D
  • 3 cawan santan (lebihkurang)
  • 2 helai daun kunyit -disimpul
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 batang serai - diketuk
  • 4 - 5 sudu besar tempoyak
  • sedikit kunyit serbuk
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Ditumbuk:- (kemudian gaulkan dengan tempoyak)
  • 12 tangkai cili padi (nak pedas leh tambah)
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
Cara Memasak
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis dengan api perlahan bahan tumbuk yang digaul dengan tempoyak dan masukkan serai, kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan santan dan kacau mesra.
  3. Masukkan ikan dan daun kunyit dan asam keping.
  4. Tambahkan garam secukup rasa dan masak hingga kuah mendidih dan agak pekat.
  5. Tutup api dan hidangkan.

14 comments:

  1. ohoooo..dah bbuke yek...
    jap lg g terawikh...:)
    jgn mbongkang lak..:P

    ReplyDelete
  2. suke betul dgn tempoyak yer akak ni huhu... apa rasa yer? asal nak buat tempoyak tak sempat dah habis kena ngap dulu ehehe... sampai bila2 lah tak akn merasa tempoyak :P

    ReplyDelete
  3. to fmina..
    hahahaha... terawikh insyaAllah tak penah miss.. tp abg g terawih ngan ereb ya habibi ya maulana la..

    to ijayuji..
    syedapppppp!! huh! rugi ko jakun ngan tempoyak! muekekeke... tempoyak siam yg keras tk syedap la wat tempoyak! ko suh mak mina ateh nih buatkan! dier buat sedap taw! kekekeke...... *fuhhh paneh org ateh nk carik doyan kat kl! wakakakakaka...

    ReplyDelete
  4. sedapnya ikan tempoyak..akak mesti dah berbuka ni..selamat berbuka kak hana...

    ReplyDelete
  5. Sib baik dah kenyang. Kot tak tadi, mau gak ngecek setengah mangkuk tu... tak dapat kuah, kalau nak bagi mangkuk je pun, ma terima gak.. ahaksss...

    ReplyDelete
  6. tanya sikit..mana hana kebas tempoyak tu ?...selamat makan gulai api masak tempoyak..hehe

    ReplyDelete
  7. kat jepon pon musim tempoyak gak erkk... agak2 org jepon nak ker makan tempoyak ni kak? negh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  8. aduh hana... tempoyak la pulak... buat emi meleleh air liur jer... nak tempoyak jugak!!!!

    ReplyDelete
  9. adeh org jauh masak tempoyak...waduh2...

    ReplyDelete
  10. akak...kita xde tempoyak. jom buat sistem barter nak? tempoyak tkr ngan petaiii....hahahahahaha...

    ReplyDelete
  11. tempoyak lagi ye...taknah plak buat gulai lmak letak tempoyak.tapi klu gulai asam tempoyak tu...fuhh ngamhooo..k hana terawih gak ye?saya trawih lewat mlm la, sikecik time tak siht nih sik nk gayut jek..ehehee..buruk ayat

    ReplyDelete
  12. Salam.. wah wah wah takkan tempoyak hilang didunia he he he.. awallah akak buka.. erma kat opis lagik he he he.. camana bujang akak bejaya tak posa?

    ReplyDelete
  13. wahh.. bestnya hana! walaupun jauh kat sana, masih dpt lg buat masakan gulai2 camni.. btw, kat sana ada daun kunyit, asam jawa, serai dan lain2 tu yek? senanglah camtu.. agak2 mengidam makanan kita, senang nak cari bahan2nya..

    ReplyDelete
  14. Salam Hana..belum makan tengahari ni, masakan ni baru untuk saya.

    ReplyDelete