Bahan-bahan
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 2/3 cawan gula
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh garam
- 1 biji telur- hana buh 2 biji size S
- 1/2 cawan minyak masak
- 1/2 cawan yogurt plain
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 cawan pisang lenyek (mama gunakan 4 biji pisang bersaiz sederhana)
- 3/4 cawan chip coklat - ganti choc rice segenggam
Cara-cara
- Di dalam mangkuk yang besar, ayakkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam. Masukkan gula dan kacau menggunakan whisk.
- Di dalam mangkuk yang lain, satukan telur, minyak masak, yogurt plain dan esen vanilla.
- Tuangkan bancuhan telur ke dalam bahan kering dan gaulkan sekejap sahaja
- menggunakan whisk. Bancuhan akan kelihatan berketul-ketul.
- Masukkan pisang lenyek dan chip coklat. Kacau sebentar sahaja.
- Sudukan ke dalam acuan muffin yang telah dialas dengan cawan kertas.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 15 hingga 20 minit.
alaaa mama nie mamatok tengah pedih perut niii huhuuuu tayang yg semalam kalu tayang yg hari ni boleh hantau 3,4 biji huhuuu
ReplyDeletemuffin..moist tu kan? baru ni aku tengok je pisang kehitaman kat atas meja..nak buat muffin tapi kemalasan sungguh.udahnya masuk cik tong je..oooohh tidaakk,nak tanya kak hana, muffin tu bentuk cantik je kak hana bakar dlm muffin tray ke..saya jumpa muffin tray yg kembang je.tak de yang lawo naik mcm tu .nampak kemas..
ReplyDeleteSalam Kak..wah kenapa aku tgk muffin ko aku rasa terliur je...hu hu sib baik pose..kalau tak aku suh pos je...
ReplyDeletesalam ramadhan, kak hana,
ReplyDeleteapa khabar? sempena ramadhan ni, saya mohon maaf atas segala salah silap saya.
muffin pisang tu menggoda betulla. aritu pun saya ada pisang uzur, tp tak larat nak buat. rajin tul kak hana ni. :)
adoi...posa2 pun memuffin gak! tinggi naiknya tu...
ReplyDeleteto kak.ilah jy..
ReplyDeletehihihi...sowi mamatok! mama kata pisang dah abes..kene tunggu pokok pisang buah lagik! kikiki
to izahdaut..
yep! eh..muffin tray yg kembang camne plak?? aku nyer yang kaler itam tuh. leh tgk kat label muffin tuh byk kali aku tayang cik tray ku yg ensem itam legam! hahaha
to kerull..
salam kerull.. hahaha.. nama pong pose! dah tentu napsu ko yg 9 tuh semua makanan!! mujur ader iman yg satu yer.. kikiki
to indahouse..
salam nur.. akak pong gtu jugak yer! maap klu ader terlanjur kata.. wat muffin kije paling senang nur! tk sesusah karipap! tuh yg akak rajen buat klu xde idea.. heee
tak mo tengok..tapi tertengok!huwaarrgghhh
ReplyDeletejeles r tgk kak hana nyer menu... sume jd2 jer kan.. tp bile tang kite buat lak.. awat x comei cmtuh? confius ni....;)
ReplyDeletesalam hana..kat umah akak ni ada gak pisang yg dah uzur. silap hari bulan masuk cik tong je kot.hihi
ReplyDeleteala...ala...berkenan nak buat nie..
ReplyDeleteKak!..pe kata..balik mesia nanti duduk belah umah sue..
ReplyDeleteKenyang dapat jiran yg rajinnnn mamasak menu mcm2 nih....
hadoiii..bulan pose ni kak..Tak yah suh makanan tu semua posing bagai la kak..heee..(^_~)
emangnya muffin ni membuat perutku berkeroncong sokmooo...huhuhu!
ReplyDeletemapin ni ngah terima pingat ker kak?? akekekekekekkee... tak penah wat mapin. kapkek penah ler.. hehehe
ReplyDeletesalam kenal,Kak Hana.Silent reader saya ni..Saya buat muffin ni malam ni,alhamdulillah...menjadi...Bukan sebab ape,nak bawak pi Masjid Ootsuka..Saya duduk di Tokyo,dekat-dekat dengan Ikebukuro, Kak..Terima kaseh atas resipi mabeles ni..sassuga orang Pahang..tengah kembang hidung sorang2 ni pasal menjadi..Besar jasa Kak Hana
ReplyDeleteminta halal ye cik hana di jepun....sy di mesia nk try resepi ni...
ReplyDeletekak hana tlong tolong..kenapa saya buat mufin resepi kak hana yg pisang marble tuh,dia naik tp dlm nye kembung (kosong).mufin jd liat tp rasa ok.saya kacau adunan x pakai mixer..btol kan?
ReplyDeleteto catlina..
ReplyDeletehihihi.... lenkali ko kene teguhkan iman la na bila masuk sini.. kikiki
to aloy..
lenkali akak pinjamkan tangan akak jap er! hihihi...... ala akak pong ade gak tk tk berapa nak jd! yg tuh duk blkg tabir jerk! heeee
to k.ain..
ishhh ishhh jgn mendera pisang kak! bulan2 pose nih kene buat baik ngan semua makhluk! muekekeke
to kazatan team..
dah wat lom??! kekekeke
to ibh...
nanti aku pinjam kamben jiya suh posing kat sini! kekekeke
to ummie..
sabo mie saboo... sabo itew separuh dr iman! kikiki
to jiya..
sekeh sopan dak jiya kamben! hahahahaa...
to anisusan..
salam kenal kembali wat anis.. waaa org phg yer! sekampung la kiter.. alhamdulillah sonok dengan ani wat menjadik! dapat sedekah kat org plak tuh.. mudah2an murah rezeki lg yer... thanx sudi mencube resepi yg akak posted.. :)
to farquarazman..
dipersilakan cik farquarazman di mesia.. boley aja... hihi
to sitiezahim..
hmmmm... tk pasti sbb apa.. akak pong gune whisk jerk tuh.. akak rasa baking powder n tpg tuh gaul tak sebati kot siti! rasanya itu yg menyebabkan gelembung2 kosong... wallahua`lam..