Sunday, August 22, 2010

Kroket Kentang Mayonis

request en.hubby semalam nak makan kroket.. selalu tuh ader jerk kat freezer wat stok! nih sbb dah abes la nih kene wat lagik... kali nih buh mayonis! sedap sangatt! rasa lemak2 berkrim gtu... budak2 mesti suker!

Bahan-bahan
  • 5 biji kentang medium
  • 1/4 biji bawang bombay @ bwg kuning besar - cincang
  • 1 sudu makan carrot - cincang (optional)
  • 1/2 sk serbuk lada putih
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1 sudu makan gula
  • garam
Untuk Saduran
  • Telur
  • Breadcrumbs
  • Tepung gandum@tpg maizena - hana gune tpg katakuriko@potato starch
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng.
  • Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
  • Masukkan serbuk lada putih, bawang, carrot (jika suka). Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula.
  • Ambil sedikit dan kepal2kan. Bentukkan oval dan leperkan sedikit.
  • Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
  • Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.

11 comments:

  1. ala..roket kentang lagi...sedap nyerr...ni kalau buat nih, 2 keping untuk anak, 21 keping untuk mak..ngaahahaa..nak skitt kak hana..jangan kede pose pose nih..

    ReplyDelete
  2. eeeee nape sampai 21 keping!! aku bg nomot yg hujung jer! 1!!! hahahaha..

    ReplyDelete
  3. salam...aku nak nak nomot 2 tuh :p...cicah mayo..mustad...cili sos mmg sodap ni-weh,tp mana cukup 2!! *mak den kim salam dia ckp ari ni dia dah start pose...:D

    ReplyDelete
  4. salam del... nih mesti anak dier yg suh pose nih! ishh bertuahnyer anak! muekekeke... aku kata dua, dua ajer! kekeke...

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya roket kentang...teerliur tengok tengah2 hari ni..baru balik beli barang ni, dah beli dah beras basmathi..he..he..

    ReplyDelete
  6. salam k.hana..kroket???baru dr ler nama resepi ni..cam snag jer...bleh try pasni...mntk izin amik resepi ekk..

    ReplyDelete
  7. salam hana...kroket kentang ni ala2 hash brown gak ekh..??

    ReplyDelete
  8. bebudak mesti suka ek..akak dah suruh bibik kupas kentang dah ni..nak buat lah..

    ReplyDelete
  9. to mas..
    waaa mas arini menu nasi ayam goreng er mas? bagos bagoss.. akak cop ayamnya dua ketui er! hihihi

    to matahatijiwa..
    salam kembali.. boley boley.. silakan.. kroket tuh lam bahse indonesia. bahse omputihnya croquette. lam bahse jepong plak korokke. bahse melayunyer hmmmm begedil kot! hihihi...

    to kak.ain..
    salam kak.. hmmmm lebih kurang la juga! tp nih versi lembut la sbb lenyek sehabis baik! kekeke

    to kak.yan..
    wahhh bagos bagosss suh bibik wat kerje. bile la bibik kiter nak mari nih.. berjanggut nunggu. kekeke.. slamat bbuka kak.. :)

    ReplyDelete
  10. Akak!!! Mikael nak kroket dua!!! amik tauu!!! macihh! hehehe... psst, kite mai cari resipi tepung pelita tadi. dah buat dah utk berbuka..best!!! thank you for recipe!!! :)
    Ijan

    ReplyDelete
  11. salam hana..
    sy pun mintak izin amik resepi yer...best la resepi kt sini semangat nk buat snack utk anak hehe..and kalau boleh nak post dlm blog saya juga... =)

    ReplyDelete