Sunday, August 15, 2010

Peria Goreng Telur

arini kan kiter wat lauk bodo2 jerk! virus M melampau banget thooo.... tak kesah la kan! janji perot konyang! nih pestaim aku try peria jepong! cam peria katak ghuper dier.. owang jepong kdg wat jeruk! sedap gak taw! cume perlu hiris nipis2 n rendam ngan air garam... xde la pahit mana pong! ala pahit2 pong leh jadi obatt.. kan kan... haaaaa meh ler makan peria..

Bahan-bahan
  • 1 biji peria sederhana - buang biji dan hiris nipis
  • *5-8bj cili padi campur 1btg cili merah @ leh gune cili kisar 2 sm
  • *sesudu makan ikan bilis - cuci dan toskan
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • 1 biji telur L
Cara-cara
  • Rendam peria dengan 1 sudu kecil garam lebih kurang 20min. Toskan.
  • Tumbuk bahan yang bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
  • Masukkan peria dan goreng hingga masak. Perasakan dengan garam dan perisa.
  • Kecilkan api. Pecahkan telur dan gaul rata. Angkat dan hidangkan.
yang nih sebagai pelakon tambahan. source kak.Nannie. tima kasih kak.

RESEPI IKAN BAKAR DAN SAMBAL KICAP
Bahan-bahan
  • 2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih- dititik bagi hancur
  • 8-10 biji cili api-dititik bagi hancur
  • Sedikit belacan yang dibakar
  • Kicap manis secukupnya
  • Sedikit jus limau nipis-secukup rasa
  • Ikan bakar
Cara-cara
  • Kupas semua bawang merah dan dimayang nipis-nipis . Titikkan semua bawang putih dan cili api . Masukkan semua bahan-bahan ini dalam mangkuk dan satukan bahan-bahan lain macam belacan serta kicap akhir sekali masukkan jus limau nipis secukup rasa . Gaul dan kacau semua bahan-bahan sehingga cukup mesra.
  • Hidangkan dengan ikan bakar.

13 comments:

  1. salam hana...slmt bbuka! tentu ko sdg mnikmati peria kuang2 ngan ikan bakar tu-ngences aku tgk :p~ bln pose ni letak apa pun sodap!

    ReplyDelete
  2. salam del... burppp.... dah kenyangg.. muehehehehe... tol tol! msk apa ajer semua sedap..janji bukan batu ngan kayu! kikiki...

    ReplyDelete
  3. dia mari lagiii siap..

    peria utk dimakan diberi nama katak
    rasaya pahit tidak terperi
    wahai adinda minta sedikit utk akak
    sebab peria ni kesukaan kami

    huahuahuaaa jgn mareee..tak jwb pong tak pee kekanda tak maree..

    ReplyDelete
  4. Sue suka peria masak campur telur ni kak..Peria bagus tuk kesihatan..
    Hehhee..Kak! ko mesti dah kenyang kan?..
    Dah! dah!..pi solat cepat..ekekekke..

    ReplyDelete
  5. to kak.ilah jy..

    pegi ke kedai naik kereta,
    hajat di hati nak beli cuka,
    mai lah makan sama ngan kita,
    en.suamiku langsung tak suka!

    hehehe.....slamat bbuka mamatok! darwish dh nk g terawih nih! hihihi

    ReplyDelete
  6. to ibh..
    hahahahaa.. aku dh nak g terawih nih! darwish dh tunggu! muekekekee...

    ReplyDelete
  7. salam hana..
    Kalau koo lauk peria, aku pun peria juga, tapi asam rebus peria dgn ikan masin..malass leer nak mengadap dapur ari ni...rasa mcm nak melanggok depan tenet jee...bahaya ni, jgn sampai raya, malas sudah lahh..

    ReplyDelete
  8. salam hana,peria jepong pun takpe,janji namanya peria...kalo tak pahit jgn panggil aku peria..kata peria..muahaaahaa

    ReplyDelete
  9. salam.....peria grg tlur tu nampak mabeles..ni ha ,,,,lenda dtg bawak mcm2 juadah tuk buka pose nih....perut ada space lagi ke nak isi juadah yg lenda bawa nih?.....

    ReplyDelete
  10. Kak Hana, kite mai kopipes resipi blueberry cheesecake akak. Dah buat dah.. best! mrfaiz pun suke.. macihhh ye.mmuahh! :)
    Ijan

    ReplyDelete
  11. kita suka pelakun tambahan tu hehe

    ReplyDelete
  12. masak melayu hari ek kak Hana~ shedap shedap!!

    ReplyDelete
  13. peria ni w/pon pahit tp sedapp. dulu masa kecit mmg tak suka makan langsung. skrg ni jek baru leh layan. muehehehehehe!

    ReplyDelete